Klaus Iohannis: Discuţia despre o eventuală unire cu Republica Moldova se va discuta în CSAT la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit, marţi, în şedinţă, pe ordinea de zi figurând teme precum implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO, cu implicaţii naţionale, şi situaţia sistemului din sănătate.

Întrebări din partea jurnaliştilor, după şedinţa CSAT: 

Jurnalist: Domnule Preşedinte, aş vrea, dacă se poate, să faceţi un comentariu, o clarificare, pentru că este un subiect acum dezbătut. Sunt proteste la Ambasada Rusiei faţă de acel filmuleţ postat la Ambasada Rusiei. Mulţi l-au considerat o batjocură faţă de istoria noastră. Aş vrea să ştiu ce credeţi dumneavoastră şi mai ales cum vedeţi donaţia făcută de Ambasadă, de 100 de euro, de care unii au spus că ar fi una modestă, alţii spun că ar fi de fapt o jignire? Nu vi se pare că s-a încălcat o limită?

Klaus Iohannis: Nu comentez acţiunile unei ambasade străine. Asta va face Ministerul Afacerilor Externe.

Dar veţi avea o discuţie cu domnul Ambasador? Mai ales că l-aţi primit acum două săptămâni, când i-aţi luat scrisoarea de acreditare.

Klaus Iohannis: Dacă vorbim despre iniţiativa de a protesta, înţeleg că există o iniţiativă pe Facebook, dacă oamenii s-au simţit jigniţi sau li s-a părut că nu se prezintă anumite lucruri aşa cum trebuie şi vor să-şi arate în mod absolut liber şi democratic dezacordul cu această acţiune, atunci, sigur, România este o ţară în care astfel de acţiuni sunt posibile.

Discuţia despre o eventuală unire cu Republica Moldova se încadrează în zona populistă?
Klaus Iohannis: Discuţia despre o eventuală unire se va trata în strategie pe care o vom discuta în CSAT la sfârşitul anului.

Au trecut 24 de ore de la retragerea domnului Ungureanu. Aş vrea să vă întreb dacă între timp v-a contactat, aţi discutat şi, în acest context, cum aţi primit demisia lui fără o discuţie în prealabil, pentru că înţelegem că a făcut acest anunţ în alte părţi ieri.

Klaus Iohannis: Da, nu ştiu ce anunţ a făcut, nu cred că asta este important. Nu am să adaug nimic faţă de ce am discutat aseară pe această chestiune.

Călin Popescu Tăriceanu vă cere garanţii publice că veţi respecta rezultatul alegerilor parlamentare, după o declaraţie a doamnei Alina Gorghiu, cum că indiferent de cine obţine mai multe mandate, dumneavoastră veţi nominaliza un premier de la PNL. Ce garanţii îi daţi domnului Tăriceanu?

Klaus Iohannis: Domnului Tăriceanu nu am ce garanţii să-i dau, dar românilor am ce garanţii să le dau, le-am dat când mi-am preluat mandatul, când am jurat cu mâna pe Biblie şi pe Constituţie că voi respecta legile României şi voi face tot ce îmi stă în putere în avantajul României. Este jurământul cel mai important pe care îl face un Preşedinte şi orice punere sub semnul îndoielii este o obrăznicie politică.

Vorbeaţi despre utilităţi, aţi primit vreo informare, aţi cerut sau ştiţi ce se întâmplă până la urmă la nivelul Bucureştiului. Avem două societăţi care cer insolvenţă, şi avem ameninţări de la una sau altele din societăţile de stat furnizoare.

Klaus Iohannis: Da, chestiunea este de competenţa autorităţilor locale proaspăt alese. Cu siguranţă bucureştenii au ales o nouă echipă ca să rezolve această problemă şi aşteptăm cu toţii să o rezolve. Pe de altă parte, Guvernul este foarte interesat să participe în această rezolvare, aşa că putem să fim optimişti că se găsesc soluţii pentru această problemă. Ar fi revoltător daca bucureştenii ar rămâne fără apă caldă sau fără căldură, acum, când încep deja nopţile să fie destul de reci.

 Domnule Preşedinte, astăzi, de la şedinţa CSAT au lipsit cei doi şefi ai SRI. Au apărut unele speculaţii privind absenţa acestora. V-au motivat de ce au lipsit de la şedinţa de astăzi?
Klaus Iohannis: Bineînţeles, doar nu credeţi că lipsesc nemotivat. Acum, bănuiesc că aţi vrut să spuneţi cei doi directori ai serviciilor secrete. Da, domnul Director Hellvig se află într-o deplasare externă pe care am aprobat-o şi am ştiut despre ea, şi a fost reprezentat de Directorul Adjunct, care este specialist pe domeniul care s-a discutat astăzi în CSAT. Iar, în cazul SIE, discuţia este aproape caducă. Nu pot să accept ca un director demisionar să participe la CSAT. Nici nu s-a pus problema şi ieri, imediat după ce am spus că accept în principiu această demisie, am transmis interimarului, domnului general Predoiu, că vreau să participe la şedinţa CSAT.

Ordinea de zi a şedinţei CSAT

„Ordinea de zi a şedinţei cuprinde următoarele puncte: implementarea deciziilor adoptate la summitul NATO de la Varşovia cu implicaţii la nivel naţional, evoluţiile din Orientul Mijlociu şi implicaţii pentru România, principalele măsuri necesare pentru înlăturarea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale generate de un aflux masiv de imigranţi, precum şi pentru prezervarea climatului de ordine şi siguranţă publică", a anunţat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi. 

Alte teme aflate pe agendă sunt evaluarea nivelului de securitate cibernetică a instituţiilor publice din România, situaţia operatorilor din industria de apărare, constituirea şi operaţionalizarea Brigăzii multinaţionale pentru dezvoltarea şi consolidarea elementelor esenţiale ale prezenţei Aliate înaintate, sistemul de sănătate publică şi starea de sănătate a cetăţenilor, a mai spus Dobrovolschi.

„Sunt lucruri absolut uzuale, este şedinţa aferentă trimestrului trei. Nu sunt lucruri senzaţionale“, a spus şeful statului, duminică, la Sibiu.

Precedenta şedinţă a CSAT a avut loc pe 26 iulie şi a avut pe ordinea de zi inclusiv subiectul prezenţei navale NATO la Marea Neagră.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite