2013, anul în care societatea civilă a învins politica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestele faţă de proiectul Roşia Montană FOTO Adrian Dăscălescu
Protestele faţă de proiectul Roşia Montană FOTO Adrian Dăscălescu

Anul trecut a fost presărat cu provocări pentru politicienii români, nu doar prin prisma luptelor purtate între partide. În 2013, aleşii au avut de înfruntat o presiune mai apăsătoare: cea a străzii.

“Guvernul  a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt:  aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană”, se arăta, la finalul lunii august, într-un comunicat al Executivului care anunţa aprobarea, de către Guvern, a proiectului Roşia Montană.

Acelaşi comunicat a fost fitilul care a generat, în scurt timp, o mişcare de amploare atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional. Primul protest a izbucnit în Piaţa Universităţii din Bucureşti,  la începutul lunii septembrie, iar mişcarea s-a extins rapid în numeroase alte localităţi.

În faţa controverselor iscate de proiectul Roşia Montană, mai mulţi politicieni, precum liderul PNL, Crin Antonescu, au făcut un pas în faţă şi au anunţat că resping proiectul, în timp ce aceia care au girat exploatarea au devenit ţintele protestatarilor nemulţumiţi.

Daniel Barbu şi povestea lunetei sparte

La jumătatea lunii octombrie, când discuţia privitoare la proiectul Roşia Montană se apropia de final în Parlament, luneta maşinii fostului ministru al Culturii, Daniel Barbu, a fost spartă.

Barbu a fost huiduit într-un club din Centrul Vechi al Capitalei, unde participase la o dezbatere şi a declarat ulterior că opozanţi ai proiectului minier i-au spart luneta maşinii, motiv pentru care le-a reproşat că “se poartă ca nişte neofascişti”.

Ulterior, Barbu a dat mai multe declaraţii pe această temă, în care a nuanţat faptele.

De pildă, spre finalul lunii decembrie, fostul ministru a declarat la Antena 3 că nu doar luneta, ci întreaga maşină i-a fost vandalizată în incidentul produs în centrul Capitalei. În ciuda noilor declaraţii, s-a arătat dezinteresat de modul în care decurge ancheta în acest caz.

Ponta, huiduit în faţa căpeteniilor Bisericii

La începutul lunii decembrie, premierul Victor Ponta s-a aflat la Cluj-Napoca, unde a participat la manifestaţiile organizate cu prilejul inaugurării celui mai mare campus teologic din ţară.

Ponta a fost huiduit de mai multe persoane care protestau faţă de proiectul Roşia Montană şi care purtau o pancartă cu textul: “Republica minieră RMGC”. În timp ce oamenii huiduiau, reprezentanţii Bisericii au început să cânte colinde.

Cernea şi-a atras furia minerilor

Deputatul Remus Cernea s-a deplasat, la finalul lunii septembrie, la Roşia Montană, unde mai mulţi parlamentari au mers pentru a vizita perimetrul minier şi a discuta cu localnicii. Cum nu făcea parte din Comisia specială, Cernea a fost primit cu reticenţă, iar în cele din urmă a fost nevoie de intervenţia poliţiei pentru ca deputatul să scape teafăr din mâinile minerilor.

“Înţeleg supărarea fiecărui om care se exprimă într-un fel sau altul, dar este responsabilitatea autorităţilor să înceapă un dialog cu toate părţile implicate”, a explicat el.

Parlamentul, în “lanţuri

În timp ce Comisia parlamentară privind proiectul Roşia Montană îşi derula activitatea, mii de persoane au decis să organizeze un protest aparte: s-au adunat în Piaţa Constituţiei din Capitală pentru a forma un lanţ uman în jurul Parlamentului.

In acelaşi timp, mii de biciclişti au înconjurat, preţ de 20 de minute, perimetrul.

Două luni mai târziu, atât proiectul venit de la Guvern, cât şi Legea minelor picau în Parlament.

Legea Roşia Montană 3, în 2014

Proiectul privind exploatarea minieră de la Roşia Montană nu a fost abandonat de politicieni.

Înainte de Sărbători, premierul Victor Ponta a anunţat, oficial, că ministrul liberal al Economiei, Andrei Gerea, pregăteşte un nou proiect de lege care ar urma să ajungă, din nou, în Parlament.

“Domnul Gerea are mandat şi din partea mea, dar şi din partea, cred, a domnului Antonescu de a veni cât mai repede cu un proiect care să fie adoptat de Parlament”, a anunţat Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite