VIDEO Ultima emisiune din Piaţa Festivalului. Dirijorul Horia Andreescu: „Reluarea unei partituri este ca o carte nouă pe care o citeşti pentru prima dată“
0Ultima zi a Festivalului „George Enescu“ este şi ziua în care „Adevărul“ transmite live ultima emisiune din Piaţa Festivalului. Aşadar, jurnalistul Cezar Paul-Bădescu îl va avea alături pe dirijorul Horia Andreescu.
Finalul Festivalului îl aduce în cortul „Adevărul“ pe dirijorul Horia Andreescu, cel care joi, 26 septembrie, s-a aflat la pupitrul Orchestrei Naţionale din Rusia.
Dirijorul Horia Andreescu a vorbit despre provocarea de a dirija Orchestra Naţională din Rusia, dar şi despre programul pe care l-a interpretat.
O perioadă frumoasă
Maestrul Horia Andreescu spune că ediţia din acest an a Festivalului Internaţional „George Enescu“ a fost una extraordinară: „De fiecare dată apare ceva nou, ceva consistent, unii spuneau că poate e prea lung, dar parcă ieri a început şi astăzi s-a terminat. Această consistenţă, această vitalitate, tot mai marea implicare a iubitorilor de muzică, toate acestea mă fac să simt că Bucureştiul trece printr-o perioadă deosebită, lucrurile capătă o extensie care este benefică.“
Despre muzica lui Enescu spune că deja nu mai ese o curiozitate pentru că a intrat în circulaţie şi dacă înainte organizatorii îi rugau pe interpreţi să cânte Enescu, acum dirijorii sau artiştii sunt cei care doresc să cânte muzica lui Enescu, „un mare progres“, punctează dirijorul.
Reluarea unei partituri este ca o carte nouă pe care o citeşti pentru prima dată. Noi dirijorii o citim mult sau sunt pagini la care mereu revenim, nu e o carte pe care o citim de la cap la coadă, e o carte pe care o citim şi o recitim, o zi, o săptămână, o lună. Horia Andreescu, dirijor
De asemenea, dirijorul mărturiseşte că nu a reuşit să meargă la toate concertele pentru că „era în discuţii cu Mahler“: „Eu am mai dirijat Simfonia a II-a de Mahler, dar orice lucrare trebuie luată de la început, poate că vezi altcumva unele lucruri. Reluarea unei partituri este ca o carte nouă pe care o citeşti pentru prima dată. Noi dirijorii o citim mult sau sunt pagini la care mereu revenim, nu e o carte pe care o citim de la cap la coadă, e o carte pe care o citim şi o recitim, o zi, o săptămână, o lună.“
Prima emisiune din studioul „Adevărul Live” l-a avut ca invitat pe violonistul Alexandru Tomescu, cel care cântă pe o vioară Stradivarius fabricată în 1702, marţi, 17 septembrie, a fost rândul dirijorului Tiberiu Soare să ne împărtăşească secretele meseriei de dirijor, miercuri, 18 septembrie, editorialistul Sever Voinescu ne-a povestit cum s-a îndrăgostit iremediabil de muzică, joi, 19 septembrie, solistul Zoltán András ne-a dezvăluit drumul parcurs de la muzica rock, „Sarmalele Reci“, la jazz, „Jazzappella“, iar la sfârşitul săptămânii, compozitorul Dan Dediu ne-a vorbit despre irnoie, umor şi seriozitate în muzică.
Weekend-ul a adus în cortul „Adevărul“ un invitat special, astfel sâmbătă, 21 septembrie, dirijorul Christian Badea ne-a vorbit despre problemele unui „sistem blocat“, cum este cel din România, iar duminică criticul de film Irina Margareta Nistor ne-a mărturisit că este dezamăgită de publicul prezent în sălile Festivalululi „Enescu“.
Ziua de luni, 23 septembrie, i-a adus în Piaţa Festivalului pe doi dintre cei mai talentaţi elevi ai liceului de muzică „George Enescu“, Mircea Dumitrescu rememorând drumul lung şi anevoios pe care l-a parcurs pentru a ajunge la performanţa de a cânta pe mari scene ale lumii. Marţi, 24 septembrie, prin cortul „Adevărul“ a trecut violoncelistul Răzvan Suma care a vorbit despre munca din spatele turneului „Vă place Brahms?“, pe care îl va susţine în perioada 8-29 octombrie, iar miercuri, 25 septembrie, „Head-Hunerul“ Grigore Butunoiu a explicat cât de important este pentru oamenii de afaceri să aibă deschidere şi către artă. Joi, 26 septembrie, alături de jurnalistul Cezar Paul-Bădescu s-a aflat muzicologul Valentina Sandu-Dediu care a făcut o trecere în revistă cu bune şi cu rele a ediţiei de anul acesta a Festivalului „George Enescu“.
Cu o zi înainte de închiderea oficială a Festivalului „Enescu“, în cortul „Adevărul“ a fost prezent publicistul Tudor Octavian care a povestit cum a început aventura lui cu muzica şi cum aceasta l-a separat de restul oamenilor.