VIDEO Tudor Octavian: „Muzica are o calitate care este şi un necaz - îi adună pe oameni, dar îi şi separă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul Cezar Paul-Bădescu este moderatorul emsiiunilor transmise live din Piaţa Festivalului FOTO: David Muntean
Jurnalistul Cezar Paul-Bădescu este moderatorul emsiiunilor transmise live din Piaţa Festivalului FOTO: David Muntean

În penultima zi a Festivalului „George Enescu“, jurnalistul Cezar Paul-Bădescu l-a avut alături pe publicistul Tudor Octavian, care, pe lângă faptul că este un bun povestitor, este şi un mare meloman.

Cei doi vor depăna amintiri, iar scriitorul va povesti despre cum a început aventura lui cu muzica în Brăila lui natală, când l-a ascultat pentru prima dată pe Beethoven, dar şi cum l-a urmărit muzica clasică de-a lungul vieţii.

„Brânciul“ spre muzica clasică

Publicistul spune că Iosif Sava a fost cel care i-a dat „un brânci“ către muzică şi crede că la muzica clasică nu ajungi neapărat printr-o atracţie „Mi s-a întâmplat la Viena prin anii ’80, am vrut să merg la Opera din Viena, cânta Moldoveanu în Don Giovanni. La casă nu mai erau bilete şi m-am dus în spate şi am văzut-o pe Elena Moldoveanu şi am întrebat-o dacă mă poate ajuta şi pe mine să intru şi a făcut un gest extraordinar, mi-a zis că nu mai sunt bilete, dar pot sta pe scenă, în spate, a fost fenomenal.“

În timpul somnului le-am pus Aria lui Cio-Cio-San şi s-a întâmplat ceva uimitor, s-au ridicat câţiva şi se întrebau ce se întâmplă, asta pentru că muzica intră şi la prost în cap

Tudor Octavian şi-a amintit cum în şcoala militară un coleg a adus un pickup şi discuri de operă: „Unul era Madama Butterfly, am ascultat o dată, de două ori şi eram atât de entuziasmat că mintea mea îmi dădea voie să ascult muzică“, mărturiseşte scriitorul. De asemenea, acesta povesteşte cum în astfel de medii muzica clasică nu era privită cu ochi buni. „Atunci lui Beethoven i se spunea Bietul Vână şi nu puteam să le spun că ascultam şi Oda Bucuriei pentru că te priveau ca pe un ciudat, dar le-am făcut-o, în timpul somnului le-am pus Aria lui Cio-Cio-San şi s-a întâmplat ceva uimitor, s-au ridicat câţiva şi se întrebau ce se întâmplă, asta pentru că muzica intră şi la prost în cap“.

Scriitorul mărturiseşte că a fost sancţionat pentru că le-a stricat somnul colegilor, dar nu regretă: „Nu sunt foarte mândru de ce mi se întâmplă, dar dacă pot face un moment de mare cinism îl fac pentru că îl pot povesti“.

Publicistul Tudor Octavian vine în cortul „Adevărul“ din cadrul Festivalului George Enescu 

De la cantină la sala de audiţii

Cineva spunea că „talentul este atunci când nu ai încotro“, iar Tudor Octavian este de părere că  şi muzica poate fi ascultată pe sistemul acesta. „Toate lucrurile astea care n-au avut niciun rost, au fost totuşi importante pentru că m-au trimis la locul meu. Toate aceste zig-zaguri ale vieţii mele aveau o raţiune foarte simplă“, a adăugat publicistul.

Toate lucrurile astea care n-au avut niciun rost, au fost totuşi importante pentru că m-au trimis la locul meu

Tudor Octavian îşi aminteşte că marea lui bucurie din tinereţe a fost Biblioteca Centrală de Stat, unde putea asculta muzică în voie: „La Biblioteca Centrală de Stat exista o sală de audiţii muzicale, vreme de cinci ani în faţa mea stătea Răzvan Teodorescu, dar niciodată nu am ştiut ce asculta el, toţi plecam acolo cu prezumţia că ascultăm muzică. Plecai şi tu de la cantină şi ascultai Anotimpurile lui Vivaldi, asta te aduna la o idee“. 

Carmina Burana, marea descoperire

Scriitorul mărturiseşte că pe Brahms nu-l putea asculta pentru că „nu avea cadenţa“, Simfonia 35 a lui Mozart a fost pentru el „o revelaţie“, iar marea lui descoperire a fost când a ascultat Carmina Burana de Carl Off: „Mi-am dat seama că este posibil să descopăr şi alte muzici, eu mă blocasem la Schubert, greu înaintam pentru că nu se aduna muzica în cap. Nu poţi începe nici la matematică cu integrala, începi cu 2x2, am început cucerind muzici şi cu sentimentul de învingător atunci când mă potriveam cu muzica.“

Opera Don Giovanni a ascultat-o pentru prima oară în interpretare cehă: „mi se ridica părul măciucă în cap, am ascultat tot felul de interpretări, dar nu erau aceleaşi sentimente. Un mare noroc au fost discurile ceheşti care veneau înainte de ‘89 cu interpretări minunate, la un moment dat aveam toate concertele lui Mozart, le ascultam acasă, le ştiu pe de rost.“

Nu poţi începe nici la matematică cu integrala, începi cu 2x2, am început cucerind muzici şi cu sentimentul de învingător atunci când mă potriveam cu muzica.

Muzica, separarea de ceilalţi

Colecţia de 300 de discuri de vinil i le-a dat pictorului Costin Neamţu şi mărturiseşte cu regret că „prea repede s-a schimbat totul, am distrus ceva ce nu se mai întoarce.“

Am ascultat Bărbierul din Sevilla şi mă uitam la colegii mei cu milă, aveau un tip de ignoranţă, deşi erau băieţi de treabă. Atunci ne-am separat, eu cu un sentiment de vinovăţie, ei cu scuza că eu eram trufaş. Nu eram.

Scriitorul Tudor Octavian a amintit şi de prima oară când a fost la operă: „Am ascultat Bărbierul din Sevilla şi mă uitam la colegii mei cu milă, aveau un tip de ignoranţă, deşi erau băieţi de treabă. Atunci ne-am separat, eu cu un sentiment de vinovăţie, ei cu scuza că eu eram trufaş. Nu eram.“

Începând din 16 septembrie, vizitatorii pot intra în direct, din cortul amenajat în Piaţa Festivalului, în emisiunile „Adevărul Live”, găzduite de jurnalistul Cezar Paul Bădescu. Pe lângă tradiţionalele emisiuni transmise zilnic la 11.00 şi 15.00, pe adevarul.ro, vom avea o serie de transmisii zilnice alături de invitaţi din lumea muzicii, de artişti, de bloggeri adevarul.ro, dar şi de oameni cu poveşti interesante, prezenţi în Piaţa Festivalului.

Prima emisiune din studioul „Adevărul Live” l-a avut ca invitat pe violonistul Alexandru Tomescu, cel care cântă pe o vioară Stradivarius fabricată în 1702, marţi, 17 septembrie, a fost rândul dirijorului Tiberiu Soare să ne împărtăşească secretele meseriei de dirijor, miercuri, 18 septembrie, editorialistul Sever Voinescu ne-a povestit cum s-a îndrăgostit iremediabil de muzică, joi, 19 septembrie, solistul Zoltán András ne-a dezvăluit drumul parcurs de la muzica rock, „Sarmalele Reci“, la jazz, „Jazzappella“, iar la sfârşitul săptămânii, compozitorul Dan Dediu ne-a vorbit despre irnoie, umor şi seriozitate în muzică

Weekend-ul a adus în cortul „Adevărul“ un invitat special, astfel sâmbătă, 21 septembrie, dirijorul Christian Badea ne-a vorbit despre problemele unui „sistem blocat“, cum este cel din România, iar duminică criticul de film Irina Margareta Nistor ne-a mărturisit că este dezamăgită de publicul prezent în sălile Festivalululi „Enescu“.

Ziua de luni, 23 septembrie, i-a adus în Piaţa Festivalului pe doi dintre cei mai talentaţi elevi ai liceului de muzică „George Enescu“, Mircea Dumitrescu rememorând drumul lung şi anevoios pe care l-a parcurs pentru a ajunge la performanţa de a cânta pe mari scene ale lumii. Marţi, 24 septembrie, prin cortul „Adevărul“ a trecut violoncelistul Răzvan Suma care a vorbit despre munca din spatele turneului „Vă place Brahms?“, pe care îl va susţine în perioada 8-29 octombrie, iar miercuri, 25 septembrie, „Head-Hunerul“ Grigore Butunoiu a explicat cât de important este pentru oamenii de afaceri să aibă deschidere şi către artă. Joi, 26 septembrie, alături de jurnalistul Cezar Paul-Bădescu s-a aflat muzicologul Valentina Sandu-Dediu care a făcut o trecere în revistă cu bune şi cu rele a ediţiei de anul acesta  a Festivalului „George Enescu“.

Intraţi în dialog la „Adevărul Live” chiar din inima Festivalului „George Enescu”, acolo unde va răsuna muzica nepieritoare a unor artişti precum Ceaikovski, Mozart, Vivaldi, Bach, Strauss, Enescu, Dvořák sau Rachmaninov.

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite