Viorel Hrebenciuc, arestat preventiv în dosarul retrocedărilor ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul retrocedărilor ilegale. Decizia luată miercuri dimineaţă de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă.

Viorel Hrebenciuc a ajuns, marţi seara, în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care trebuiau să decidă dacă îl arestează preventiv. Procurorii îl acuză de acte de corupţie atât în dosarul retrocedărilor ilegale a zeci de mii de hectare de păduri, dar şi de aranjamente cu Dan Şova de a scăpa, printr-o lege dedicată, de o eventuală condamnare.

După nu mai puţin de 18 ani petrecuţi în Parlament, fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost reţinut, marţi, de procurorii anticorupţie pentru şase infracţiuni de corupţie.

Tot marţi, liderul PSD a fost transportat de la sediul DNA Braşov, unde i s-au pus cătuşele, la Înalta Curte. Magistraţii Curţii Supreme au decis, miercuri dimineaţă, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Viorel Hrebenciuc în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Decizia poate fi, însă, contestată de fostul parlamentar la completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii DNA au decis conexarea dosarelor în care este anchetat Viorel Hrebenciuc. Este vorba despre cel al retrocedărilor ilegale de păduri şi cel în care fostul deputat a apelat la Dan Şova pentru a da o lege de amnistiere şi graţiere a unor infracţiuni, tocmai pentru a scăpa de o eventuală condamnare dată în primul caz.

Astfel, o parte din noul dosar al lui Hrebenciuc, în care acesta este urmărit penal alături de Şova, nu va mai fi instrumentată de structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), ci de structura braşoveană. Însă segmentul de dosar ce priveşte infracţiuni care ar fi fost comise de fostul deputat cu ajutorul fostului şef al SPP Dumitru Iliescu rămân să fie cercetate în continuare de structura centrală a DNA.

Viorel Hrebenciuc: „Nu mi-e frică“

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a putut fi reţinut, marţi, de procurori după ce, cu o zi înainte, a devenit oficială demisia din Parlament. Înainte de a fi încătuşat marţi, liderul PSD a declarat că este pregătit pentru „ce e mai rău”, precizând că nu îi este frică, pentru că ştie ce a făcut, iar peste două zile o să se râdă de acest dosar. „De ani de zile frica domină România, nimeni nu are o iniţiativă. Eu am demonstrat prin gestul meu că nu mi-e frică. De altfel, nici DNA-ul nu este o sperietoare pentru cei care nu au greşit prea mult”, a spus fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Funcţia de şef la PSD contra legii amnistiei şi graţierii

În acest dosar (după conexarea celor două cauze – n.r.) are calitatea de suspect şi senatorul PSD Dan Şova. Hrebenciuc i-ar fi cerut senatorului cu care este şi coleg în PSD, să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.

Mai mult, Şova ar fi trebuit să ceară ministrului Justiţiei să iniţieze un proiect de lege prin care să abroge un articol din legea anticorupţie, exact cel în baza căruia a fost inculpate Viorel Hrebenciuc. În schimb, lui Şova i-ar fi promis în schimbul intervenţiilor sale că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al PSD, în dauna posibililor contracandidaţi Valeriu Zgonea şi Liviu Dragnea.

În cel de-al doilea dosar, Hrebenciuc este cercetat alături de fostul şef al SPP Dumitru Iliescu, care este acuzat că primea informaţii din dosarele instrumentate de procurori de la un ofiţer DNA. Prin intermediul lui Dumitru Iliescu, Viorel Hrebenciuc ar fi aflat că este interceptat. Iliescu este acuzat de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi cumpărare de influenţă.

Fiul, Andrei, a fost arestat deja. El află miercuri dacă rămâne în arest

În dosarul retrocedărilor, Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Conform procurorilor, liderul PSD a făcut presiuni asupra unor persoane din Romsilva şi Direcţia Silvică Bacău pentru a se asigura că sunt retrocedate 43.000 de hectare de pădure, date unui aşa-zis moştenitor al boierilor Ghika.

În acelaşi dosar, fiul lui Viorel Hrebenciuc, Andrei, şi Paltin Gheorghe Sturdza, beneficiarul celor peste 43.000 de hectare de pădure care ar fi fost retrocedate ilegal, au fost arestaţi preventiv vineri. Tot în cauza retrocedărilor este cercetat deputatul PSD Ioan Adam, pentru care, de asemenea, DNA a cerut aviz privind reţinerea şi arestarea preventivă.

Andrei Hrebenciuc şi Paltin Gheorghe Sturdza au fost arestaţi preventiv la sfârşitul săptămânii trecute în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. În motivarea acestei decizii, magistraţii au subliniat că privarea celor doi de libertate „este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”.

În plus, judecătorii subliniază că prin faptele lor inculpaţii afectau buna funcţionare a instituţiilor statului, „contribuind la disoluţia autorităţii şi la generarea unei imagini negative din partea publicului”.

„Lăsarea în libertate a inculpaţilor prezintă aşadar un pericol concret pentru ordinea publică, întrucât s-ar genera un sentiment de insecuritate în rândul societăţii civile, s-ar produce temerea că justiţia nu acţionează suficient de ferm şi ar putea încuraja alte persoane să comită fapte asemănătoare”, au explicat magistraţii.

Mandatul, emis pe o perioadă de 30 de zile, a fost contestat de cei doi la completul de cinci judecători de la Curtea Supremă, iar contestaţia urmează să se judece miercuri.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Sturdza, care este şi beneficiarul celor 43.000 de hectare de teren forestier, este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.


VIDEO Viorel Hrebenciuc a fost reţinut: „Nu mi-e frică“. Procurorii l-au dus la instanţa supremă unde cer arestarea lui

Fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor a fost reţinut, marţi, de procurorii DNA Braşov după ce, ieri, a rămas fără imunitate. „DNA-ul nu este o sperietoare pentru cei care nu au greşit prea mult”, spunea Viorel Hrebenciuc la intrarea în sediul Parchetului. Între timp a fost adus la instanţa supremă cu propunerea de arestare preventivă. Fostul deputat PSD este acuzat în două dosare penale pe care anchetatorii au decis să le comaseze.

Demisia din Parlament a lui Viorel Hrebenciuc, publicată în Monitorul Oficial. Liderul PSD este aşteptat marţi dimineaţă la DNA Braşov

Luni seara a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea privind alegerea unui nou vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi faptul că Viorel Hrebenciuc şi-a dat demisia din Parlament. Asta după ce deputaţii au aprobat luni demisia liderului PSD. Acesta este aşteptat marţi dimineaţă la sediul DNA Braşov. Hrebenciuc nu mai are imunitate parlamentară, aşadar ar putea fi reţinut oricând.

Deputaţii au aprobat demisia lui Viorel Hrebenciuc, dar l-au salvat, din nou, pe Ioan Diniţă

Camera Deputaţilor a luat act, luni, de demisia înaintată de deputatul PSD Viorel Hrebenciuc. Deşi deputaţii trebuiau să voteze astăzi şi ridicarea imunităţii deputatului PC, Ioan Diniţă, cei mai mulţi au plecat după ce au votat pentru numirea deputatului PSD, Marian Neacşu, în funcţia de vicepreşedinte al Camerei şi, implicit, nu a mai existat cvorum pentru continuarea şedinţei.

Dosarul „Retrocedărilor”. Andrei Hrebenciuc, fiul sforarului PSD, Viorel Hrebenciuc, va sta după gratii 30 de zile pentru spălare de bani

Andrei Hrebenciuc, fiul liderului PSD Viorel Hrebenciuc, a fost arestat pentru 30 de zile sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani. Decizia le aparţine magistraţilor Curţii Supreme care tot în această dimineaţă au mai hotărât şi arestarea lui Gheorghe Sturdza, cel pentru care mai mulţi lideri din PSD ar fi intervenit pentru a primi ilegal 43.000 de hectare de pământ.

Dosarul „Eminenţa Rozalie”. Fostul şef al DGA Ionel Georgescu, audiat la DNA

Ionel Georgescu, fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), s-a prezentat marţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat în dosarul în care Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie.

Dosarul „Eminenţa Rozalie“. Planul lui Viorel Hrebenciuc de anihilare a Justiţiei

Cel puţin doi lideri importanţi ai PSD sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie, fiind acuzaţi că negociau legi pentru a-i face scăpaţi de dosarele de corupţie pe politicieni. Viorel Hrebenciuc, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, şi senatorul Dan Şova, purtătorul de cuvânt al partidului, au fost chemaţi luni la DNA pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.

Percheziţii acasă la omul de legătură dintre Hrebenciuc şi „cârtiţa“ din DNA. Generalul Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP, îl avertiza pe liderul PSD de anchete

Procurorii anticorupţie au descins luni seară acasă la generalul Dumitru Iliescu, cel care îl informa pe Viorel Hrebenciuc despre dosarele anchetate de magistraţi. Fostul şef al SPP este urmărit penal în acest dosar, alături de Hrebenciuc şi de Dan Şova, purtătorul de cuvânt al PSD.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite