„Scandalul şpaga de la Bolintineanu“. Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne, chemat la apel de premierul Victor Ponta
0Premierul Victor Ponta l-a convocat luni, la Palatul Victoria pe ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe. Cei doi au avut o discuţie pe tema audierilor de la Poliţia Capitalei în ancheta privind suspiciuni de fraudă la bacalaureatul organizat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“.
Surse oficiale au declarat că la discuţia cu premierul şi ministrul Radu Stroe ar fi fost şi şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.
„S-a discutat despre situaţia de la Liceul Bolintineanu şi urmează ca după finalizarea anchetei să fie informat şi premierul Ponta“, au precizat surse din cadrul ministerului pentru adevărul.ro.
Premierul a declarat luni, referindu-se la intervenţia la Liceul „Bolintineanu“ că în opinia sa au existat nişte probleme de funcţionare, el arătând că, dacă acestea au fost în zona Parchetului, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) poate lua măsuri, iar dacă au fost în zona Ministrului Afacerilor Interne (MAI), va discuta cu ministrul.
El a precizat că aşteaptă în acest sens o informare de la ministrul de Interne, Radu Stroe, arătând că şi acesta trebuie să afle de la cei din subordine cum s-au întâmplat lucrurile.
Premierul: „Procurorii nu sunt Dumnezei“
„Ministrul Stroe conduce Ministerul de Interne, are atribuţii privind coordonarea celor din subordinea sa. Nu e vinovat de ceva, o să discutăm ca asemenea situaţii să nu se mai repete. (...) Şi el mi-a transmis informaţiile pe care le avea, ulterior lucrurile s-au schimbat. O să vedem ce nu a funcţionat bine“, a precizat premierul.
El a mai arătat că persoanele care comit fraude trebuie sancţionate, dar că nu trebuie comise abuzuri, asigurând că pentru abuzurile comise vineri „nu o să rămână lucrurile aşa“.
Ponta a mai spus că forţa statului trebuie sprijinită şi aplicată, dar conform legii, el arătând că procurorii nu sunt dumnezei şi trebuie să răspundă în faţa cuiva, dacă au încălcat legea.
„Toată lumea trebuie să fie responsabilă în faţa cuiva. Procurorii nu răspund în faţa Guvernului şi e foarte bine lucrul ăsta, dar în faţa cuiva trebuie să răspundă şi ei, că nu suntem, repet, mă refer şi la mine, ca fost procuror, nu suntem Dumnezei şi n-ai voie să spui nimic“ a adăugat premierul.
Ponta, atenţionare către procurori: „nu mai suntem pe vremea lui Morar“
Pe fondul scandalului de vineri iscat la Liceul Bolintineanu, Victor Ponta a ieşi şi el la declaraţii, atrăgând atenţia procurorilor „că nu mai suntem pe vremea lui Morar să ridicăm oamenii de pe stradă“.
„Am fost informat de ministrul de Interne despre faptul că se duc poliţiştii să ia elevi de la liceu. Am întrebat dacă există mandat de aducere semnat de procuror - nu există - motiv pentru care poliţiştii nu trebuie să ia niciun elev cu forţa - să facă bine procurorul să îi citeze. Ce-i asta? Luăm copii cu autobuze? Suntem iarăşi pe vremea lui Morar şi pe vremea comuniştilor? Eu am întrebat, nu trebuia să fiu eu informat, am întrebat, înţeleg că nu există mandat de aducere, deci dacă nu există mandat de aducere, să facă bine să facă citaţie procurorul care are dosarul“, precizează premierul. El a arătat că nu ştie cum s-a ajuns în această situaţie, dar că îi va solicita ministrului Justiţiei să discute cu procurorul general, pe cale ierarhică, despre această situaţie.
„O să vorbesc cu ministrul Justiţiei să discute cu procurorul general pe calea ierarhică, dar nu trăim în vremurile lui Daniel Morar şi ale comuniştilor, să luăm oamenii de pe stradă, cu atât mai puţin copii“, a adăugat Ponta.
„Şi în Justiţie s-a ajuns la coabitare. Nu e cazul ca un politician să intervină în actul de justiţie”
În replică, fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, susţine că în Justiţie s-a ajuns la coabitare şi că nu este cazul ca un politician să intervină în actul de Justiţie.
„Niciodată pe vremea lui Morar nu a fost oprit vreun dosar din ordinul vreunui politician, fie el şi prim-ministru. Şi în Justiţie s-a ajuns la coabitare. Nu e firesc ce se întâmplă acum. Procurorii sunt independenţi şi lucrurile de acest gen se gestionează în cadrul sistemului. Nu este cazul ca un politician să intervină în actul de justiţie. Dacă pe «vremea lui Morar» se întâmpla aşa ceva, primea o replică imediată şi pe măsură. La fel ar trebui să se întâmple şi acum”, a afirmat Morar, în prezent judecător al Curţii Constituţionale, citat de evz.ro.
Bac cu percheziţii, autobuze şi audieri eşuate
Vineri, la scurt timp, după terminarea ultimei probe a examenului de bacalaureat, la porţile Liceului „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală, liceenii au fost aşteptaţi de mai multe echipaje de poliţie şi de două autocare ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Motivul: pentru a fi duşi la audieri în cazul fraudei la Bac de la acest liceu.