Vicepreşedinte CSM: „Peste 100 de magistraţi au fost scoşi din sistem, în ultimii zece ani, în urma condamnărilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 20 de magistraţi au fost suspendaţi din funcţie în 2014
Peste 20 de magistraţi au fost suspendaţi din funcţie în 2014

Aproape 100 de judecători şi procurori au ieşit din sistem, în ultimii zece ani, după ce au fost condamnaţi pentru că au încălcat legea. Asta a precizat, joi, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Gheorghe Muscalu, la prezentare bilanţului de activitate pentru acest an.

„Din păcate, cineva făcea o analiză în urmă cu puţin timp, conform căreia în ultimii 10 ani au ieşit din sistem ca urmare a condamnărilor, ca urmare a implicării în dosare penale aproape 100 de judecători şi procurori. Vă mărturisesc că este foarte mult, iar acţiunile noastre, atât ale judecătorilor, cît şi ale procurorilor membri ai CSM, în ultima perioadă s-au axat în întâlnirile pe care le-am avut cu colectivele de judecători şi procurori pe această temă”, a spus Muscalu.

De asemenea, Muscalu a precizat că „numărul de solicitări pentru încuviinţarea percheziţiei, reţinerii, a arestării preventive sau arestului la domiciliu, venite de la DNA, în principal, dar şi de alte unităţi de parchet, a fost destul de mare”.

26 de magistraţi suspendaţi în 2014

La rândul său, preşedintele CSM, judecătorul Adrian Bordea, a arătat că în anul 2014 au fost suspendaţi din magistratură 18 judecători şi opt procurori, în urma trimiterilor în judecată, a impunerii de măsuri preventive sau a sancţiunilor disciplinare.

„Este o cifră foarte mare dacă veţi face comparaţie cu perioada trecută, iar acest lucru ne îngrijorează. Noi sperăm ca anul acesta să fi fost un an de început al eradicării fenomenului de nelegalitate în sistemul judiciar, de nerespectare a legii în sistemului judiciar, pentru că dacă judecătorii şi procurorii nu respectă legea, ce putem cere de la ceilalţi cetăţeni? De aceea, această activitate a constituit pentru noi o prioritate”, a precizat Bordea.

Citiţi si:

CSM: Sesizarea DNA cu privire la judecătoarea care l-a eliberat pe Mazăre aduce atingere justiţiei

Plenul CSM a decis, miercuri, că sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cazul judecătoarei Rodica Cosma, de la instanţa supremă, care a dispus punerea în libertate a lui Radu Mazăre, în modalitatea în care a fost făcută, a adus atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite