„Tunul“ lui Săftoiu la TVR, „legalizat“ cu voturi în Consiliul de Administraţie
0Şeful TVR a reuşit, după opt încercări, să obţină votul membrilor Consiliului de Administraţie al televiziunii publice pentru un contract controversat cu o firmă germană. Iniţial, Claudiu Săftoiu a semnat în toamna anului trecut, fără acordul Consiliului de Administraţie, contractul cu preţuri duble pentru filme şi seriale. „Cu presiuni, ameninţări din partea lui Săftoiu, până la urmă s-a reuşit“, spune Valentin Nicolau, membru CA.
Contractul cu firma germană Prorom a fost semnat pe 1 octombrie 2012 de către Claudiu Săftoiu, preşedintele director general al TVR. Contractul, în valoare de 1,8 milioane de euro, se referă la achiziţionarea a 170 de filme şi seriale. Până acum, membrii consiliului au refuzat să valideze actul, pe care îl consideră drept un contract, şi nu precontract (denumire preferată de Claudiu Săftoiu), încheiat fără acordul Consiliului de Administraţie.
Nicolau acuză presiuni şi ameninţări
"S-a votat până la urmă, dar a apărut un element nou, care agravează şi mai mult situaţia: acela că negocierile nu s-au încheiat şi că cei de la Prorom au pretenţii în plus, probabil. Dar Consiliul de Administraţie a aprobat cu şapte voturi pentru, patru împotrivă şi o abţinere să achiziţioneze filme de 1,8 milioane de euro, mai scump de aproape două ori decât un pachet similar de altă firmă şi cu un timp de licenţiere la jumătate faţă de cele cu care se poate compara.
Cu presiuni, ameninţări din partea lui Săftoiu, până la urmă a reuşit, iar în felul ăsta el îşi acoperă ilegalitatea făcută pe 1 octopmbrie 2012, când s-au semnat contractele cu această firmă, fără a avea aprobarea Consiliului de Administraţie.
Cred că organele ar trebui să se sesizeze. Este a opta oară când este introdus pentru aprobare în CA", a comentat Valentin Nicolau, membru în Consiliul de Administraţie şi fost şef al TVR.
După o şedinţă a Consiliului de Administraţie din februarie, atunci când a fost din nou respins documentul lui Claudiu Săftoiu, un alt membru al CA acuza infracţiuni în această afacere.
"Aici Claudiu Săftoiu va trebui să răspundă. Atât eu, cât şi alţi colegi am spus că are caracter penal. Iar dacă votăm şi semnăm şi noi, răspundem şi noi”, a spus atunci Adriana Meseşan, membru în CA al TVR.
Preţ imens pentru serialul CSI
Contractul cu firma germană Prorom conţine şi livrarea către TVR a mai multor episoade din serialul CSI New York - Criminaliştii. Conform mai multor membri din Consiliul de Administraţie, TVR a achiziţionat aceste episoade la preţul de 18.000 de euro per episod. „Preţul este imens, alte televiziuni au achiziţionat CSI la preţuri mult mai mici, de 2.000-3.000 de euro, deci TVR a cumpărat cu preţuri de cel puţin şase ori mai mari“, a spus Valentin Nicolau, membru în Consiliul de Administraţie. Preţul însă a ajuns la 18.000 de euro per episod în timp.