Pentru mai multe mărfuri industriale accesul pe piaţa UE va fi liberalizat imediat de la 1 ianuarie 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorul Acord de liber schimb cu UE negociat de Republica Moldova, care urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2015, presupune liberalizarea graduală a comerţului cu UE, libera circulaţie a forţei de muncă şi reducerea taxelor vamale.

Potrivit mai multor documente citate de Publika TV pentru mărfuri industriale accesul pe piaţa UE va fi liberalizat imediat. Excepţie vor face produsele textile, covoarele, mobila, materialele din plastic şi cele de construcţie. Comerţul cu aceste bunuri va fi liberalizat după trecerea unui termen de şapte ani. Pentru unele produse agricole s-a propus eliminarea treptată a taxelor vamale şi a volumului ce poate fi exportat. Perioada de liberalizare pentru astfel de produse este de până la 10 ani.

În schimb, va fi liberalizat imediat comerţul cu ouă, iar cel cu vin - în termen de 5-7 ani. Şi în cazul fructelor, legumelor şi sucurilor, taxele vamale vor fi eliminate treptat. În document este vizată şi regiunea transnistreană. Până în anul 2015, aceasta va beneficia de un regim autonom de tarife. După anul 2015, de prevederile Acordului vor beneficia doar companiile transnistrene care se vor conforma standardelor impuse de document.

Estimările arată că, după semnarea Acordului, exporturile vor creşte cu 16%, iar importurile - cu 8%. Salariile vor creşte în medie cu 3,1-4,8% pe termen scurt şi lung, iar preţurile se vor micşora cu până la 1,3%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite