Tudorel Toader, despre procurorul general Augustin Lazăr: La fiecare dintre noi vine o vreme a evaluării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, consideră că, de-a lungul timpului, procurorul general Augustin Lazăr „a avut poziţii care nu au fost pe frecvenţa legii în vigoare", afirmând „la fiecare dintre noi vine o vreme a evaluării". Ministrul a făcut referire la poziţia lui Augustin Lazăr care a susţinut că procedura de revocare a şefei DNA a fost nelegală.

"Cu domnul Lazăr mă cunosc de multă vreme, dinainte să fie procuror general şi eu ministru al Justiţiei. E adevărat că în epoca aceea colaboram pe linie academică, astăzi sau de când este procuror general şi eu ministru colaborăm instituţional, în cadrul autorităţii judiciare. Colaborăm instituţional. Sigur că de-a lungul timpului, cred că a trecut un an şi ceva, a avut poziţii care nu au fost pe frecvenţa legii în vigoare, nu pe frecvenţa mea (...)", a declarat Tudorel Toader la DCNews marţi, întrebat cum colaborează cu procurorul general Augustin Lazăr şi dacă va fi vorba despre o cerere de revocare a acestuia.

El a susţinut că au fost cazuri în care procurorul general ar fi avut "partipriuri".

"Când spunea, spre exemplu, la CSM, a acreditat ideea faptului că evaluarea pe care am făcut-o eu, în baza căreia am declanşat procedura de revocare (a fostului procuror şef al DNA - n.r.), ar fi nelegală pentru că un regulament al CSM prevede o altă metodologie. Or, eu i-am răspuns atunci: regulamentul CSM nu poate să modifice prevederea legii. Dacă legea stabileşte criterii, competenţe, proceduri, eu mă opresc la lege, nu mă cobor la regulament, care contrazice legii din bunul motiv că un regulament nu poate să se abată de la lege, nu poate să o modifice. Chiar atunci eram unul lângă altul în CSM şi l-am întrebat dacă afirmaţia este documentată sau nu. În sfârşit, nu conta răspunsul, că oricum avea partipriurile domniei sale", a mai spus Tudorel Toader.

"Vă dau un răspuns de principiu, general valabil: la oricare dintre noi vine o vreme la care este supus evaluării", a adăugat ministrul Justiţiei referitor la procurorul general Augustin Lazăr.

Întrebat dacă prin aceasta se înţelege că procurorul general urmează să fie supus evaluării, Toader a adăugat: "Mă repet: la fiecare dintre noi vine o vreme a evaluării". 

De ce au fost respinşi cei patru candidaţi DNA

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a explicat în acelaşi interviu şi de ce i-a respins pe cei patru candidaţi pentru şefia DNA.

"Nu i-am respins, am constatat faptul că, prin programele manageriele, prin interviul la care s-au prezentat, prin modul în care şi-au expus viziunea despre evoluţiile DNA, prin modul în care au răspuns la întrebările care au fost puse în interviu – nu au fost puţine -, acest asamblu de măsuri, în viziunea fiecărui candidat, nu a creat membrilor Comisiei convingerea faptului că pot reforma DNA", a declarat ministrul Tudorel Toader.

Toader s-a referit în mod special la procurorul Marius Iacob, despre care a afirmat că îl apreciază, însă nu putea fi numit şef la DNA după ce a coordonat structura teritorială DNA Ploieşti.

"Pe de altă parte, şi îmi pare rău să o spun, îl apreciez personal ca om – ca pe toţi de fapt, dar la unul mă refer acum. Din moment ce în programul managerial scria că a coordonat zece servicii teritoriale, dintre care unul este serviciul Ploieşti, în condiţiile în care ştim ce s-a întâmplat la Ploieşti, nu putea fi ridicat la nivel de procuror şef al întregii direcţii, pentru că i-am fi dat un certificat să facă la nivel naţional ceea ce s-a întâmplat la nivelul serviciului teritorial Ploieşti", a mai declarat ministrul Justiţiei.

Interceptările făcute de organe neabilitate la urmărirea penală, nou motiv de revizuire a hotărârilor definitive

"În proiectul de lege pentru modificarea Codului de procedură penală, la cauzele de revizuire s-a introdus o altă cauză, o cauză nouă care prevede revizuirea hotărârilor rămase definitive, dacă au fost pronunţate pe baza unor probe nelegale, gen interceptări făcute de organe neabilitate la urmărirea penală, adică SRI, sau dacă au fost administrate pe baza altor norme decât cele din procedură penală, gen protocoale. Nu este opera mea, este propunerea venită de la comisia specială, a fost adoptată legea de modificare a legii Codului de procedură penală, prima Cameră, Camera decizională, se află la Curtea Constituţională. În final, ce poate să facă acum? Curtea să constate că e constituţională, neconstituţională, să o trimită în Parlament, Parlamentul o pune în acord. Preşedintele, la rândul lui, să ceară reexaminarea, să ceară examinarea de către Curte, ceea ce este foarte bine până la urmă, că trece legea de mai multe ori prin filtrul controlului de constituţionalitate şi iese o lege în acord cu standardele, cu exigenţele Constituţiei şi cu standardele CEDO etc", a mai declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a subliniat această prevedere va fi valabilă atunci când legea de modificare a Codului de procedură penală va intra totuşi în vigoare.

„Prin urmare, chiar dacă va mai trece ceva timp, sper că nu foarte mult, legea de modificare a Codului de procedură penală cu această cauză de revizuire va intra în vigoare şi orice român care va avea sentimentul că a fost condamnat pe baza unor probe nelegale, gen interceptări, pe baza unor reguli altele decât cele din procedura penală, gen protocoale, va putea solicita revizuirea", a mai spus ministrul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite