Tragedia din Colectiv. 56 de persoane sunt încă internate în spitalele din Capitală, 13 dintre acestea în stare critică şi gravă
0Tragedia din Colectiv. 56 de persoane rănite în urma incendiului care a avut loc pe 30 octombrie în clubul Colectiv sunt internate în spitalele din Capitală, 13 dintre acestea fiind în stare critică şi gravă. De asemenea, în spitalele din străinătate sunt internaţi 28 de români râniţi.
UPDATE 13.30 Patru răniţi din cei aflaţi la Spitalul Bagdasar Arseni sunt într-o stare mai bună, cu toate că sunt internaţi pe secţia de Terapie Intensivă, unul dintre ei urmând a fi transferat în Germania. În schimb, cei şase care sunt internaţi pe secţie se simt bine, potrivit medicilor.
În ceea ce-i priveşte pe răniţii internaţi la Spitalul Floreasca, trei dintre ei sunt în continuare în stare extrem de gravă, fiind critici.
„Din accidentul cu victime multiple de la clubul Colectiv în Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti se mai află internaţi trei pacienţi în Secţia de Terapie Intensivă. Aceştia sunt în continuare critici, cu stare generală extrem de gravă, fiecare dintre ei beneficiind de planul terapeutic specific de chirurgie plastică şi măsuri de terapie intensivă”, se arată într-un comunicat al unităţii medicale.
UPDATE 12.45 Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a declarat vineri, la emisiunea „După 20 de ani”, că încă există şanse să se înregistreze decese în rândul acestora.
„Noi încă avem pacienţi netransferabili, netransportabili, sunt pacienţi critici care, chiar dacă am fi dorit şi chiar dacă au locuri în alte ţări să îi ducem, nu sunt transferabili. Înseamnă că aceşti pacienţi pot să meargă către mai bine sau către mai rău. Asta înseamnă că încă, din păcate, nu putem să spunem că s-a terminat. Va începe perioada de complicaţii ale infecţiilor şi ale altor tipuri de complicaţii la unii pacienţi”, a declarat Arafat.
Potrivit acestuia, „este posibil să mai avem decese în rândul celor care sunt în ţară şi în rândul celor care sunt în afara României”. Secretarul de stat le-a recomandat celor care au fost la concertul Goodbye to Gravity în acea seară să meargă la un control medical. „Dacă nu ai nimic, dacă nu simţi nimic înseamnă că eşti ok, dacă ai vreo problemă şi simţi că este vreo problemă te duci la medici, te consultă, te vede. Este posibil o perioadă unii să manifeste anumite probleme cum ar fi să tuşească, să nu se simtă bine pulmonar, să aibă probleme, să facă mai uşor anumite infecţii, dar asta cert trebuie atunci consultat”, a mai explicat Arafat.
Totodată, în ceea ce priveşte recuperarea fizică şi psihică a răniţilor, ea va dura un an sau doi, a mai apreciat specialistul.
Ministerul Sănătăţii a anunţat, sâmbătă, că în spitalele din Capitală mai sunt internate 56 de persoane rănite în incendiul din Colectiv, 13 dintre ele fiind în stare critică şi gravă.
37 de persoane au fost transferate până acum în spitalele din străinătate, ultimul fiind Ionuţ Liviu Popescu (29 de ani) care a fost dus, vineri, de la Spitalul de Arşi la spitalul AKH din Viena, Austria, cu o aeronavă a Inspectoratului General de Aviaţie.
În urma incendiului care a avut loc pe 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. În două săptămâni de la tragedie au decedat alte 28 de persoane, numărul victimelor ajungând, vineri, la 55.
Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitale din Capitală. Dintre acestea, 37 au fost transportate spre unităţi sanitare din străinătate, însă nouă au decedat, trei în Marea Britanie, unul în Israel, doi în Olanda, unul în drum spre Elveţia, unul în Franţa şi Loredana Dărescu în Germania.
Informaţii în limba română pe site-ul unui spital din Olanda
Spitalului Maasstad din Rotterdam, din Olanda, unde a fost transferate o parte dintre victimele rănite în incendiul din clubul Colectiv, şi-a creat o variantă în limba română a paginii sale web.
Conform paginii web, „în centrul de arşi al spitalului Maasstad sunt trataţi pacienţi cu arsuri şi alte tipuri de probleme legate de piele. În spitalul Maasstad se găseşte unul dintre cele trei centre de arşi. Celelalte două centre de arşi sunt stabilite în spitalul Rode Kruis (Beverwijk) şi spitalul Martini (Groningen)”.
De asemenea, apar informaţii şi despre condiţiile de vizitare a pacienţilor din România, fiind rugate să se prezinte doar rudele de gradul I, dar după o programare telefonică.
„Dacă nu sunteţi familie directă a victimelor, atunci puteţi trimite o carte poştală. Flori şi alte cadouri nu sunt acceptate în legătură cu posibile infecţii”, se mai arată pe site-ul Spitalului Maasstad.
Rudele victimelor din Clubul Colectiv mai pot găsit pe pagina web a clinicii informaţii despre specializările şi tratamentele de care beneficiază pacienţii, dar şi un număr de telefon al Ambasadei României în Regatul Ţărilor de Jos.
„Centrul de arşi necesită specialişti pregatiţi pentru aceasta secţie. În acest centru se lucrează într-o colaborare perfectă între mai multe specialităţi cum ar fi: doctor de arşi , chirurg traumă, anestezist, chirurg plastic, doctor de copii, doctor microbiolog, fizioterapeut, ergoterapeut şi personal paramedical. Această echipă este întregită de asistente specializate în arsuri, asistente de terapie intensivă, şi asistente pentru copii. Pentru ajutorul psihic al pacienţilor se lucreaza cu pedagog, psiholog şi preot”, se mai menţionează pe pagina web a clinicii.
Opt persoane au fost transportate, în urmă cu o săptămână, la spitale din Olanda, însă două au decedat. Andrei Galuţ, solistul trupei Goodbye to Gravity, este internat, de pe 7 noiembrie, într-un spital din oraşul olandez Beverwijk.
Tragedia din Colectiv. Au fost deschise trei dosare penale
În urma tragediei din Colectiv au fost deschis trei dosare penale, unul instrumentate de procurorii Parchetului General şi două de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Primul dosar îi vizează pe cei trei patroni ai clubului Colectiv, acuzaţi de omor din culpă şi vătămare corporală din culpă. Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu au fost arestaţi preventiv pe 3 noiembrie.
Anchetatorii au arătat că cei trei, deşi au dat o declaraţie pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligaţia, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spaţiu de 425 de metri pătraţi, aproximativ 400 de persoane.
De asemenea, în acest caz sunt vizaţi pirotehnistul care a aprins artificiile în Colectiv şi patronii firmei care le-a furnizat.
Fostul primar Piedone, patru zile în arest preventiv
Pentru că existau suspiciuni de corupţie în modul în care a fost autorizat Clubul Groazei, o parte din anchetă a fost preluată de DNA. În cel de-al doilea dosar au fost inculpaţi fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, şi două funcţionare. Piedone şi cele două funcţionare au fost arestaţi pe 7 noiembrie, însă pe 11 noiembrie au fost eliberaţi.
Bănuiţi de corupţie sunt şi inspectorii ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) care, deşi au controlat clubul Colectiv, ar fi ascuns neregulile. Pentru că ISU este instituţie militară, cei doi inspectori fac obiectul unui dosar instrumentat de procurorii militari din cadrul DNA. Cei doi inspectori, Antonina Radu şi Petrică Matei se află în arest preventiv.