Tragedia din Colectiv. 55 de persoane au murit în urma incendiului. Şapte persoane sunt arestate în trei dosare legate de eveniment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incendiul din Colectiv. 55 de persoane au murit în urma incendiului care a avut loc pe 30 octombrie în clubul Colectiv din Capitală, ultima persoană decedată fiind Loredana Dănescu, o tânără de 29 de ani care fusese transportată în Germania.

UPDATE Căpitanul ISU Antonina Radu, care a făcut controale la clubul Colectiv, a fost arestat preventiv, astfel fiindu-i înlocuită măsura arestului la domiciliu.

De asemenea, instanţa a respins şi contestaţia la arestul preventiv depusă de inspectorul Petrică George Matei.

Decizia în cazul acestora este definitivă. 

Două săptămâni au trecut de la tragicul eveniment care a avut loc în clubul Colectiv. 27 de persoane au murit în seara incendiului, iar în ultimele 15 zile au mai murit alte 28 de persoane, astfel că numărul victimelor a ajuns, sâmbătă, la 55.

Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitale din Capitală. Dintre acestea, 38 au fost transportate spre unităţi sanitare din străinătate, însă nouă au decedat, trei în Marea Britanie, unul în Israel, doi în Olanda, unul în drum spre Elveţia, unul în Franţa şi Loredana Dărescu în Germania.

Pe 10 noiembrie, Loredana Dărescu a fost transferată de la Spitalul de Arşi din Capitală la BG Clinic Ludwigshafen din Germania, unde a trecut printr-o intervenţie chirurgicală. Iniţial, tânăra fusese internată la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti.

Ministrul Sănătăţii a propus decorarea medicilor care au îngrijit răniţii din Colectiv

Vineri, Nicolae Bănicioiu, Ministrul Sănătăţii, i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de decorare a echipelor manageriale care au depus eforturi pentru salvarea celor răniţi în tragedia de la clubul Colectiv, potrivit unui comunicat al ministerului.

„Devotamentul cu care aceştia au luptat clipă de clipă pentru vieţile celor răniţi în tragedia de la Colectiv şi faptul că nu au pregetat cu nimic pentru a asigura pacienţilor toate condiţiile au contribuit la salvarea a zeci de vieţi. De asemenea, aceşti medici şi manageri au arătat că sistemul medical din România este pe drumul cel bun. Îi asigur de toată stima şi preţuirea mea pe toţi medicii şi asistentele, personalul auxiliar, care au luptat alături de noi în aceste zile grele pentru noi toţi”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Tragedia din Colectiv. Au fost deschise trei dosare penale

În urma tragediei din Colectiv au fost deschis trei dosare penale, unul instrumentate de procurorii Parchetului General şi două de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Primul dosar îi vizează pe cei trei patroni ai clubului Colectiv, acuzaţi de omor din culpă şi vătămare corporală din culpă. Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu au fost arestaţi preventiv pe 3 noiembrie. 

Anchetatorii au arătat că cei trei, deşi au dat o declaraţie pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligaţia, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spaţiu de 425 de metri pătraţi, aproximativ 400 de persoane.

De asemenea, în acest caz sunt vizaţi pirotehnistul care a aprins artificiile în Colectiv şi patronii firmei care le-a furnizat.

Fostul primar Piedone, patru zile în arest preventiv

Pentru că existau suspiciuni de corupţie în modul în care a fost autorizat Clubul Groazei, o parte din anchetă a fost preluată de DNA. În cel de-al doilea dosar au fost inculpaţi fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, şi două funcţionare. Piedone şi cele două funcţionare au fost arestaţi pe 7 noiembrie, însă pe 11 noiembrie au fost eliberaţi.

Bănuiţi de corupţie sunt şi inspectorii ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) care, deşi au controlat clubul Colectiv, ar fi ascuns neregulile. Pentru că ISU este instituţie militară, cei doi inspectori fac obiectul unui dosar instrumentat de procurorii militari din cadrul DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite