Surse: Procurorii au clasat autodenunţul lui Sebastian Ghiţă care spunea că a falsificat raportul de expertiză în cazul doctoratului Laurei Codruţa Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă la ICCJ / FOTO Eduard Enea/Adevarul
Sebastian Ghiţă la ICCJ / FOTO Eduard Enea/Adevarul

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General au clasat autodenunţul făcut de fostul deputat PRU, Sebastian Ghiţă, în care susţine că, împreună cu mai mulţi demnitari ai statului român, a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Surse judiciare au explicat pentru „Adevărul” că autodenunţul lui Ghiţă a  fost clasat. De altfel, săptămâna trecută oficiali din Parchetul General au arătat într-o întâlnire infomală cu presa că urma să se dea o soluţie de clasare.

 Potrivit unor surse judiciare citate de „Agerpres”, motivul pentru care procurorii au închis cauza este că fapta nu există, deoarece nu sunt probe. Anterior, surse din Parchet au declarat că Sebastian Ghiţă a depus ca probe doar articole de pe Internet şi "tăieturi din ziare".

Decizia de clasare a dosarului i-a fost comunicată marţi lui Sebastian Ghiţă, au mai spus sursele citate, potrivit News.ro. Clasarea acestui dosar vine după ce, pe 8 decembrie, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a anunţat, oficial, că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în lucrarea de doctorat. Potrivit reprezentanţilor Consiliului, retragerea titlului de doctor ar fi o decizie excesivă şi neadaptată.

Comisia de lucru a notat în raportul ce a fost însuşit de Consiliul General al CNATDCU că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi prezintă preluarea unor pasaje din documente fără a le cita conform normei academice, dar acestea reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce înseamnă aproape 4 la sută din teză.

Anunţul lui Cristian Lazăr

Adjunctul şefului Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, Cristian Lazăr, a susţinut că nu sunt probe suficiente pentru a trimite în instanţă dosarul lucrării de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi. „Martorul Sebastian Ghiţă nu a adus în mod concret nicio probă pentru a susţine că a intervenit în vreun fel pentru ca lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi să fie «albită». Procurorii au audiat toate persoanele pe care le-a indicat martorul, dar nu au existat probe. Dosarul va fi închis în câteva zile, adică se va da o soluţie”, a mai spus acesta, potrivit evz.ro

 Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat în 18 octombrie că, în cazul autodenunţului făcut de Sebastian Ghiţă, a fost începută urmărirea penală pentru fapta de instigare la fals intelectual, până la acea dată fiind administrate probe, iar mai multe persoane au fost audiate, cauza urmând să fie soluţionată "într-o perioadă rezonabilă”.

"În acest dosar, se efectuează acte de urmărire penală pentru instigare la fals intelectual, s-a început urmărirea penală in rem pentru această faptă. Se administrează probe, sunt audiate diverse persoane, nu putem intra în toate detaliile. Într-o perioadă rezonabilă, va fi soluţionată această cauză. Nu vreau să anticipez, nu vreau să exercit imixtiuni într-o cauză care este sensibilă, în atenţia opiniei publice şi am convingerea că va fi o anchetă efectivă, că lucrurile vor fi foarte clare”, spunea Augustin Lazăr.

Ce spunea Ghiţă în septembrie

 La sfârşitul lunii septembrie, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual, în cazul autodenunţului lui Sebastian Ghiţă privind teza de doctorat a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

În autodenunţul înregistrat în 27 septembrie la Parchetul instanţei supreme, deputatul Sebastian Ghiţă a arătat că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport al Consiliului Naţional de Etică care să arate că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi nu este un plagiat, raport care a fost ”scris în Guvernul României”.

"M-am decis să vin la Parchetul General şi să fac un lucru care mă apasă şi cred că este motivul pentru care mi s-au întâmplat toate astea în ultimii doi ani. Am venit să aduc un autodenunţ, care vizează felul în care eu şi mai mulţi demnitari ai statului român au participat la măsluirea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi", a declarat deputatul Sebastian Ghiţă, la intrarea în Parchetul General. Parlamentarul susţinea că procurorul-şef DNA avea cunoştinţă de cele întâmplate.

"În momentul în care s-a pus plagiatul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, pentru a o proteja la acel moment pentru că toţi credeam că face un bine în România, am luat decizia ca acel raport, în baza căruia consiliul din minister a decis că teza nu este plagiată, am luat decizia să îl schimbăm, să îl falsificăm. Mai mulţi demnitari ai statului român împreună cu mine. Dânsa (Laura Codruţa Kovesi - n.r.) avea cunoştinţă de ceea ce făceam noi (...) Acea comisie nu a făcut nimic şi acel raport vine şi spune că teza Laurei Codruţa Kovesi nu este un plagiat şi eu pot să spun că acea comisie nu s-a întrunit niciodată, iar raportul a fost scris în Guvernul României", a mai spus Sebastian Ghiţă.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite