Sorin Oprescu a fost arestat. Edilul Capitalei îşi va petrece următoarele 30 de zile după gratii. Referat: a primit un milion de euro de la un denunţător
0Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat, duminică seară, pentru 30 de zile, după ce a fost prins cu o mită de 25.000 de euro. Decizia magistraţilor Tribunalului Bucureşti a fost contestată la scurt timp după pronunţare.
Sorin Oprescu a fost arestat. Magistraţii l-au trimis pe edilul Capitalei după gratii
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, reţinut de procurorii anticorupţie după ce ar fi primit mită 25.000 de euro, a fost arestat preventiv, mandatul de arestare pentru 30 de zile fiind emis, duminică noapte, de magistraţii Tribunalului Bucureşti.
La scurt timp după pronunţarea deciziei magistraţilor, Oprescu a contestat măsura de arestare preventivă şi a spus că are încredere în justiţie, a declarat, duminică noapte, avocatul primarului, Viorel Mocanu, citat de Mediafax. Potrivit apărătorului, Sorin Oprescu a dat declaraţii ample în instanţă, deşi este nedormit de peste 40 de ore.
UPDATE 22.25 Directorul economic al Primăriei, Mircea Octavian Constantinescu, a fost reţinut, duminică seară, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat de luare de mită.
Mircea Constantinescu a fost scos din sediul DNA cu cătuşe la mâini şi urcat într-o maşină a anchetatorilor, pentru a fi dus în arest.
Întrebat de jurnalişti dacă Sorin Oprescu i-a cerut mită, directorul economic din Primăria Capitalei a spus: "Nu mi s-a cerut niciodată".
Mircea Constantinescu va fi dus, luni, la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă, transmite Mediafax.
Sorin Oprescu, reţinut. Judecătorii decid soarta edilului
UPDATE 19.45 Primarul Sorin Oprescu a fost scos din Arestul Capitalei şi dus la Tribunalul Bucureşti, un judecător de drepturi şi libertăţi urmând să decidă dacă admite sau nu cererea DNA de arestare preventivă a edilului.
În faţa Tribunalului Bucureşti, în momentul aducerii primarului s-au aflat câteva persoane care aveau afişe pe care scria: „Mulţumim, DNA“, „Oprescu, mulţumim că ai vrut să plăteşti taxele“.
UPDATE 19.20 Şefa Palatului Mogoşoia, Ruxandra Petroi Avasiloae, şi adjunctul său, Şupeală Florin, au fost reţinuţi, duminică seară, cei doi fiind acuzaţi de luare de mită.
Avocatul lui Şupeală a declarat că acesta nu a primit nicio mită, iar clientul său şi-a rezervat dreptul la tăcere, urmând să dea declaraţii după ce va studia dosarul.
UPDATE 18.15 Procurorii precizează, în referatul cu propunerea de arestarea preventivă, că Sorin Oprescu a primit „nouă tranşe” de bani cu sume cuprinse între 20.000 şi 30.000 de euro.
Potrivit declaraţiei unuia dintre denunţători, dată pe 23 august 2015, primarul Capitalei ar fi primit mita la locuinţa sa din comuna Ciolpani, însă nu voia să ştie de la ce contract provine aceasta. Edilul le mulţumea celor care îi aduceau banii.
„În ceea ce priveşte modul în care aveau loc remiterile, (…..)a arătat că împreună cu (…..) se deplasa la casa inculpatului Oprescu Sorin Mircea din com. (…..), unde îi lăsau banii, arătându-i totodată Primarului faptul că i-au lăsat, iar acesta din urmă le spunea «Mulţumesc». (…..) a mai precizat că a încercat o dată să îi spună inculpatului Oprescu Sorin Mircea de la care dintre contracte provine mita, însă Primarul l-a întrerupt repede («mi-a dat-o scurt») spunându-i că nu îl interesează acest aspect”, potrivit declaraţiei denunţătorului.
De asemenea, denunţătorul descrie şi cum primea Oprescu mita: una dintre întâlniri a avut loc la ora 22.00 - 23.00, iar în momentul în care a ajuns Oprescu, acesta i-ar fi spus celui care urma să îi dea banii să îşi lase telefonul într-o altă încăpere.
„În ziua şi ora indicate de (…..)(ora 22-23), Primarul a ajuns la acel imobil după (…..), indicându-i celui din urmă să-şi lase telefoanele mobile în bucătărie. Acesta din urmă i-a arătat banii pe care îi avea asupra sa (10.000 euro dintr-o mită de 15.000 euro), într-o pungă de carton, tip pungă de cadou iar Primarul, prin ridicarea unei perne ornamentale aflate pe una din cele două canapele din living, i-a indicat să-i pună acolo să-i pună banii acolo, ceea ce (…..) a şi făcut. Inculpatul Oprescu Sorin Mircea a spus simplu «Mulţumesc», după care l-a întrebat pe (…..) «Alte probleme?» şi, cum răspunsul celui din urmă a fost negativ, întâlnirea s-a terminat. Tot cu această ocazie inculpatulOprescu Sorin Mirceai-a mai spus lui (…..) să fie atent când vine acolo, în sensul de a se deplasa pe mai multe străzi din (…..) înainte de a ajunge la imobil şi, totodată, să se uite în spatele său ca să verifice să nu fie urmărit. Tot pentru viitor, Primarul i-a mai solicitat lui (…..) ca, atunci «când mai este cazul», să vină la el la Primărie şi să-i spună la ureche «Cum ne vedem?» ori «Când…pe câmp?», urmând ca inculpatul Oprescu Sorin Mircea să-i specifice în ce zi şi la ce oră se vor întâlni la (.....)”, se mai arată în documentul anchetatorilor.
Potrivit aceluiaşi denunţător, cel care i-ar fi dat mita lui Oprescu ar fi mers la sediul Primăriei Capitalei unde, până la sfârşitul anului 2013, i-ar fi dat edilului, „la 7 - 8 întâlniri”, sume cuprinse între 20.000 şi 60.000 de euro.
Referitor la măsurile de precauţie, denunţătorul precizează că Sorin Oprescu i-ar fi spus că într-un foişor din curtea casei sale este un aparat în care erau obligaţi să îşi lase telefoanele atunci când se purtau discuţiile, precizând că acesta bruia semnalul, astfel încât convorbirile să nu fie interceptate.
De asemenea, primarul general al Capitalei încerca să îşi ia diverse măsuri de precauţie, de la renunţarea la telefoanele mobile în timpul întâlnirilor la programarea acestora din urmă seara sau noaptea şi la utilizarea unui aparat de bruiaj.
„Nu în ultimul rând, din referatul procurorilor reiese şi că unul dintre denunţători a fost mutat de Sorin Oprescu de la instituţia la care era angajat la Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor pe motiv că în prima se răriseră contractele. În luna septembrie 2013 (.....) i-a spus lui Oprescu Mircea Sorin ca nu mai sunt lucrări de atribuit la C.C.P.B.P.B., Primarul comunicându-i ca, la întoarcerea lui (.....) din concediu, îl va numi pe acesta director la Administra.ia Cimitirelor şi Crematoriilor”.
CITIŢI AICI ÎNTREGUL REFERAT AL PROCURORILOR DNA
Sorin Oprescu, reţinut. Denunţător: I-am dat lui Sorin Oprescu 1 milion de euro
De asemenea, unul din denunţători precizează că i-ar fi dat lui Sorin Oprescu cu ocazia fiecărei întâlniri sume cuprinse între 20.000 şi 60.000 de euro.
„În total, în perioada 2013-2015, i-a remis inculpatului Oprescu Sorin Mircea, după aproximarea sa, 1.000.000 euro. Sumele remise în anul 2013 proveneau în proporţie de 80% din mita pe care o încasa de la denunţători pentru contractele încheiate pentru asfaltarea aleilor de la C.C.P.B.P.B., iar o altă parte provenea de la un contract menţionat încheiat de aceeaşi instituţie cu SC (.....) SRL”, se arată în referatul procurorilor.
Denunţătorul le-a mai spus procurorilor că sumele date, în 2014, edilului Capitalei proveneau de la lucrările de la „apă şi canal” efectuate la Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), respectiv diferenţa de la lucrările de „gard” efectuate la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului (CCBPB), de reprezentanţii unei firme care a formulat denunţ.
Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă, unele dintre sumele de bani primite drept mită de edilul ar fi provenit de la firme private care aveau contracte de lucrări cu Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU).
În acest context, procurorii DNA arată, în documentul citat, că Administraţia Cimitirelor a avut, în anii 2014 şi 2015, un buget "atipic de mare" comparativ cu alte instituţii aflate în subordinea Primăriei Generale, cum ar fi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement.
„Atât în cursul anului 2014, cât şi în cursul anului 2015, instituţia pe care o conduce (.....) şi care, reamintim, se ocupă cu cimitire şi un crematoriu, a avut alocat un buget atipic de mare faţă de celelalte instituţii din subordinea primarului, raportat la importanţa pentru comunitate a serviciilor prestate şi la notorietatea insuficienţei fondurilor bugetare (astfel, în anul 2014 a primit alocare bugetară pentru a încheia patru din contractele subsecvente pentru lucrările de alimentare cu apă şi drenaj, deşi potrivit documentaţiei de achiziţie publică acestea urmau a fi încheiate eşalonat pe parcursul perioadei 2014-2017, în timp ce în anul 2015 a primit un buget de 82.182 mii lei, în condiţiile în care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement au primit sume mult mai mici - 55.072 mii lei, respectiv 58.226 mii lei)", se arată în referatul DNA.
Procurorii susţin, de asemenea, că din cele peste 80 de milioane de lei alocate anul acesta Administraţiei Cimitirelor, aproximativ 50 de milioane de lei erau alocate pentru două contracte ce urmau a fi încheiate cu o firmă şi care aveau ca obiect lucrări de reparare a aleilor din cimitire, însă respectivele contracte nu au mai fost încheiate "din cauza nerentabilităţii pentru executant a lucrărilor urmare a schimbării soluţiei tehnice prin raportare la oferta cu care câştigase procedura de atribuire".
Sorin Oprescu, reţinut: „Nu dăm declaraţii. Erau marcaţi?”
De asemenea, DNA precizează că, după ce Sorin Oprescu a fost adus la sediul instituţiei, el a discutat cu o persoană pe holurile DNA şi i-a cerut acesteia să nu dea declaraţii.
„După momentul aducerii la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a discutat cu (...) pe holul instituţiei, indicându-i în mod repetat «Nu dăm declaraţii», «N-o să dăm declaraţii», «Nu dăm declaraţii, chemăm avocatu»”, se arată în referatul DNA.
Mai mult, Oprescu s-ar fi interesat dacă banii găsiţi asupra lui erau marcaţi.
„După ce inculpatul Oprescu Sorin Mircea a întrebat «Erau marcaţi?» şi, aflând că (...) nu cunoaşte această informaţie, a stabilit strategia pe care o va urma, cerându-i suspectului să facă la fel: «Banii (neinteligibil, vorbeşte în şoaptă)... ai venit să...doamna (...) cu Groapa...», «De aia te-am chemat, cu Groapa... madam (...)», încercând aşadar să determine suspectul să susţină că motivul sosirii sale în imobilul de la (...) nu avea legatură cu vreo sumă de bani”, se mai arată în referat.
UPDATE 18.05 Cristian Stanca, zis Grenadă, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, a fost reţinut pentru 24 de ore, aceasta fiind acuzat pentru complicitate la luare de mită.
UPDATE 17.55 Reţinerea lui Sorin Oprescu modifică din temelii tabloul alegerilor locale pentru Primăria Capitalei. PSD îl gira pentru un nou mandat pe Sorin Oprescu, care avea cele mai mari şanse la Primăria Capitalei, având în vedere că primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur de scrutin, iar aleşii în funcţie sunt, astfel, avantajaţi.
UPDATE 17.25 Surse: Robert Negoiţă, varianta de rezervă a PSD pentru Primăria Capitalei
„Avem doi candidaţi de rezervă, iar Robert Negoiţă este una dintre ele şi cea mai probabilă“, au declarat surse social-democrate, pentru „Adevărul“.
Sorin Oprescu a fost reţinut. „Cozile de la DNA nu miros a bine“ - ultimul interviu al edilului
Cu câteva ore înainte ca primarul general al Capitalei să fie reţinut, acesta a acordat un interviu pentru Antena 3. Edilul vorbeşte, printre altele, şi despre sumele despre care exitau zvonuri că ar circula ilegal prin primăriile bucureştene.
UPDATE 17.00 Preşedintele Klaus Iohannis a catalogat reţinerea primarului Capitalei Sorin Oprescu drept „un eveniment foarte trist”.
„Este un eveniment foarte trist, dar, pe de altă parte, pentru mine este un semnal că lupta anticorupţie merge în forţă mai departe şi acesta este un lucru bun”, a afirmat Klaus Iohannis, referindu-se la reţinerea lui Sorin Oprescu.
UPDATE 15.02 Potrivit unor surse judiciare, o parte din banii primiţi drept mită de Sorin Oprescu ar fi ajuns la o fostă jurnalistă, arată Agerpres.
UPDATE 15.00 Sorin Oprescu a fost dus la Arestul Capitalei.
UPDATE 14.20 Sorin Oprescu a fost scos încătuşat din locuinţa sa după ce procurorii au terminat percheziţiile. Anchetatorii au plecat cu două pungi, dar şi cu o geantă neagră, pe care le vor duce la DNA.
Edilul Sorin Oprescu ar putea fi dus la sediul Primăriei Capitalei unde au loc percheziţii încă de dimineaţă.
Sorin Oprescu, reţinut. Bucurie în faţa Primăriei Capitalei
În faţa Primăriei Capitalei, dar şi în faţa sediului DNA s-au strâns mai mulţi biciclişti (foto) care susţin autorităţile în demersurile din ultimele ore.
Aproximativ 30 de persoane, reprezentanţi ai Comunităţii Bicicliştilor din Bucureşti, şi-au exprimat bucuria faţă de reţinerea lui Sorin Oprescu, ei cântând pe treptele instituţiei "Mulţi ani primească".
După ce au terminat de cântat, au aplaudat, iar doi dintre ei s-au legat unul de altul cu o pereche de cătuşe, spunând că în România de astăzi "a avea cătuşe la mâini înseamnă mândria de a fi român".
Mai mulţi biciclişti s-au adunat în faţa Primăriei Capitalei FOTO Eduard Enea
Sorin Oprescu, reţinut. Piramida şpăgilor în Primăria Capitalei
Sub protecţia anonimatului, surse de la vârful Primăriei Municipiului Bucureşti au explicat, pentru „Adevărul“, că în ultima perioadă au existat zvonuri potrivit cărora primarul Sorin Oprescu ar fi ultimul şi cel mai important pion din piramida şăgilor construită în instituţie. „Intuiam şi auzisem că ar urma el, dar mi-e greu să cred că a fost prins cu 25.000 de euro. Trebuie să fii de-a dreptul tâmpit, iar el nu pare deloc genul, îl cunosc bine“, a declarat un angajat al Primăriei, sub protecţia anonimatului. Potrivit aceloraşi surse, în ultima vreme, în spatele uşilor închise ale birourilor din Primăria Capitalei au fost făcute o mulţime de verificări, iar marii directori şi contractele trecute pe la ei au fost verificate amănunţit de autorităţi.
„Afacerile” cu contracte cu dedicaţie, oprite odată cu reţinerea edilului
Surse judiciare au declarat că prin reţinerea primarului general au fost oprite mai multe „afaceri” cu contracte cu dedicaţie care urmau să prejudicieze bugetul cu milioane de euro. Cel care ar fi lucrat cu Sorin Oprescu la contractele cu dedicaţie pe infrastructură ar fi directorul economic al Primăriei Bucureşti, Mircea
Constantinescu.
SRI l-a informat de-a lungul vremii pe edilul Capitalei, care este şi singurul primar din Bucureşti cu dreptul legal de a primi aceste informări, despre anumite fapte de coruptie din interiorul instituţiei pe care o coordonează.
UPDATE 12.00 Alexandru Chiciu, avocatul lui Sorin Oprescu, a declarat că acuzaţiile aduse lui Sorin Oprescu sunt nefondate şi se bazează pe „deducţii” ale unor persoane. Acesta a precizat că de cazul edilului se ocupă trei avocaţi din echipa sa.
„Este prematur să fac declaraţii la acest moment. Vă rog să înţelegeţi că noi, avocaţii, încercăm să tratăm cu echilibru acest caz şi să nu cădem în plasa afirmaţiilor nefondate. La o primă analiză a dosarului, pot spune că acuzaţiile DNA sunt nefondate. Ele se bazează pe «deducţii» ale unor persoane, fapt inacceptabil într-o asemenea situaţie. Clientul meu m-a mandatat să vă spun că niciodată nu a cerut bani, direct sau indirect, prin intermediari, de la nimeni. Banii nu au fost primiţi de la denunţători, iar domnul Oprescu nu ştia provenienţa lor. Era de datoria DNA să clarifice mai bine acest dosar, nu să arunce în arest un om doar pe vorbele aruncate de alţi inculpaţi”, a declarat presei Chiciu.
Mită Sorin Oprescu. Primarul a fost prins cu banii asupra lui
Potrivit unor surse judiciare, în momentul în care Sorin Oprescu a primit banii, acesta era supravegheat de procurori, care însă nu au putut face flagrantul imediat ce edilul a intrat în posesia mitei, pentru că la locul faptei se aflau alte persoane care nu trebuiau să ştie despre dosarul lui Oprescu, pentru că ar fi putut divulga informaţii altor suspecţi, arată Mediafax.
Astfel, Oprescu a plecat cu banii, fiind însă monitorizat permanent de anchetatori.
Sâmbătă seara, edilul a plecat cu o parte din bani către un alt suspect cercetat în dosar pentru a-i remite o parte din suma primită ca mită. Atunci anchetatorii au considerat oportun să-l reţină pe primar şi l-au oprit în trafic, nu departe de locuinţa sa de la Ciolpani.
Aceleaşi surse au precizat că banii primiţi drept mită de edilul Capitalei au fost găsiţi, o parte, asupra acestuia, iar o altă parte la domiciliul primarului.
Seriile banilor găsiţi fuseseră înregistrate de anchetatori, drept urmare deşi iniţial declarase că banii
descoperiţi asupra lui sunt pentru a plăti nişte taxe, când i s-a comunicat că sunt marcaţi, primarul a refuzat să mai facă declaraţii.
Sorin Oprescu, reţinut. Averea cunoscută a edilului
Primarul Capitalei deţine, potrivit declaraţiei sale de avere, două terenuri intravilane, în Ciolpani şi în Predeal, o vilă şi un apartament. De asemenea, acesta are şi obiecte de artă, de cult şi bijuterii în valoare de 91.000 de euro, în timp ce în conturi are aproximativ 156.000 de lei şi 33.000 de euro.
PMP cere demisia lui Sorin Oprescu, prins în timp ce lua mită
Preşedintele PMP Eugen Tomac spune că retinerea primarului general confirmă reflexele de mână lungă care au dominat clasa politică de tranziţie. „Primarul USL, Sorin Oprescu, a fost atât de sigur pe el încât a avut impresia ca poate face orice cu resursele Bucureştiului. E tot mai clar că ghilotina DNA este hotărâtă sa smulgă din rădăcini acest reflex ticălos al tranziţiei. Un primar trebuie sa răspundă doar în fata comunităţii care l-a ales, nu în fata unor grupuri de interese care îl transforma în slugă“, spune Tomac.
UPDATE 10.35 Mai mulţi angajaţi ai Primăriei Capitalei s-au prezentat la sediul DNA pentru a fi audiaţi în calitate de martori.
UPDATE 10.10 Au loc percheziţii la 13 adrese din Capitală, dar şi din Bacău, Călăraşi şi Ilfov. În Bucureşti, procurorii au descins la Primăria Capitalei, dar şi la Administraţia Cimitirelor. De asemenea, anchetatorii sunt şi la casa edilului Capitalei pe care o deţine Ciolpani, dar şi la Centrul Cultural „Palatele Brâncoveneşti“.
UPDATE 9.10 Sorin Oprescu a fost reţinut. Percheziţii la Primăria Generală şi la domiciliul primarului
Potrivit unui comunicat al DNA, la această oră „sunt efectuate percheziţii domiciliare la 13 adrese, situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Bacău, Călăraşi şi Ilfov, din care trei sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice“. Procurorii DNA beneficiază de sprijinul Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi de cel al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. Potrivit unor surse apropiate anchetei, edilul Capitalei a fost scos din arestul central, pentru a fi de faţă la percheziţiile efectuate duminică dimineaţă în această cauză.
Sorin Oprescu a fost prins în flagrant, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timp ce lua mită 25.000 de euro. Întreaga operaţiune a fost filmată, susţin surse apropiate anchetei.
Oprescu a fost dus, noaptea trecută, la sediul DNA, pentru a fi audiat. Tot noaptea trecută, procurorii DNA au emis o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele primarului Capitalei.
Primarul de Bucureşti urmează să fie prezentat, în cursul zilei de astăzi, în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.
Aceleaşi surse au precizat că, în cursul zilei de duminică, 6 septembrie, vor fi efectuate percheziţii atât la sediul Primăriei Generale a Capitalei, cât şi la domiciliul primarului Oprescu.
Sorin Oprescu, reţinut de DNA. Redăm integral comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie:
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 06.09.2015, ora 00.33, până la data de 07.09.2015, ora 00.33, a inculpatului OPRESCU SORIN MIRCEA, primar al municipiului Bucureşti, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înfiinţat în administraţia locală din Municipiului Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti.
Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucureşti, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.
Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului Bucureşti facilitau câştigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentaţia de atribuire, precum şi să aprobe şi dispună efectuarea plăţii facturilor emise de firmele respective, foarte repede faţă de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcţii de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti, precum şi pentru Primar.
La data de 05.09.2015, în baza unei înţelegeri prealabile cu conducătorul unei instituţii publice din subordinea sa şi o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi de cei doi de la un număr de patru denunţători pentru edilul municipiului Bucureşti.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
Inculpatului Oprescu Sorin Mircea i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca acesta să fie prezentat, la data de 06 septembrie 2015, Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“.
Sorin Oprescu, reţinut pentru luare de mită. Ce spunea despre relaţia sa cu DNA
Primarul Bucureştiului declara, în luna martie a acestui an, într-un interviu pentru Digi24, vizavi de relaţia sa cu DNA, că doarme liniştit noaptea: „Eu dorm seara liniştit pe perna mea“. Tot atunci, edilul a vorbit şi despre planurile sale în ceea ce priveşte un nou mandat. „Grija tuturor este dacă mai candidez. Şi le-am zis că mai întâi vreau să termin ce am de făcut şi după aceea, dacă bucureştenii mă mai vor, mai candidez“, a spus Sorin Oprescu.
Ultimul interviu dat de primarul Sorin Oprescu, cu câteva ore înainte să fie reţinut de DNA
Sorin Oprescu, născut în 1951, este primar al Capitalei din iunie 2008. El a absolvit Facultatea de Medicină Generală Bucureşti, fiind medic specialist chirurg. Membru al PDSR şi apoi al PSD, el a fost, din iulie 2006, preşedintele PSD Bucureşti, funcţie din care a demisionat după câteva luni, după ce a pierdut în faţa lui Mircea Geoană competiţia pentru funcţia de preşedinte al partidului.
În aprilie 2008 a demisionat din PSD pentru a candida ca independent pentru funcţia de primar general al municipiului Bucureşti, iar din iunie 2008 este primar general al Capitalei.
Sorin Oprescu, reţinut. Consilierul său personal, prins în flagrant când lua mită 25.000 de euro
La finele lunii iunie 2015, consilierul personal al lui Sorin Oprescu, Solomon Wigler, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţiei (DNA) pentru trafic de influenţă. Acesta a fost prins în flagrant în timp de primea mită în valoare de 25.000 de euro. Dosarul va fi soluţionat de magistraţii Tribunalului Bucureşti.
Potrivit rechizitoriului întrocmit de procurori „în perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, inculpatul Wigler Solmon, în calitate de consilier personal al primarului general al municipiului Bucureşti, a pretins, în mai multe rânduri, suma de 230.000 euro şi a primit, în mai multe tranşe, suma de 179.000 euro de la un o persoană (martor denunţător) pentru a interveni pe lângă funcţionari din aparatul administrativ al primarului general al municipiului Bucureşti şi consilieri din cadrul consiliului general al municipiului Bucureşti, lăsând să se creadă că are influenţă asupra acestora, în vederea iniţierii şi votării unor proiecte de hotărâre”.
Aceste hotărâri, spun anchetatorii, vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale (PUZ) necesare edificării a trei supermarket-uri pe raza municipiului Bucureşti şi acceptarea unei donaţii de către Primăria municipiului Bucureşti.
Fost director al Direcţiei de Infrastructură, acuzat şi el de luare de mită
Mădălin Dumitru, fostul şef al Direcţiei de Infrastructură din cadrul Primăriei Capitalei, a fost reţinut pe 5 iunie 2014, după care a fost arestat preventiv. El este acuzat de fals în declaraţii, efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, participaţie improprie la delapidare, luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă.
Concret, Dumitru ar fi luat mită două maşini de lux, 50.000 de euro şi 9.000 de lei, de la două firme, pentru a le obţine lucrări în subcontractare şi a recepţionat lucrări neefectuate la Pasajul Băneasa, fiind decontaţi în plus 701 metri de parapet.
Astfel, potrivit procurorilor, în perioada 2009 - 2014, în calitate de director general în cadrul Direcţiei Infrastructură din Primăria Capitalei, preşedinte al comisiilor de evaluare, preşedinte al comisiei de recepţie a lucrărilor, a pretins şi primit de la o societate comercială foloase necuvenite de peste 9.200 de lei, constând în efectuarea unor lucrări de reparaţii, renovare, instalaţii, în materialele necesare şi în obiecte electrocasnice, pentru a-şi exercita influenţa în vederea atribuirii şi a derulării în bune condiţii a contractelor, precum şi pentru a aproba decontarea unor lucrări neefectuate.
Mădălin Dumitru mai este acuzat că, prin recepţionarea unor lucrări neefectuate la obiectivul „Refacerea şi consolidarea structurii de rezistenţă a Pasajului denivelat suprateran Băneasa”, ar fi creat premisele decontării de lucrări neefectuate în sumă de 372.636 lei fără TVA, respectiv la articolul deviz „Parapet metalic direcţional zincat” au fost decontaţi în plus 701 metri de parapet nepus în operă.
Mai mult, în perioada 2009 - 2014, Mădălin Dumitru ar fi primit de la reprezentanţii a două societăţi comerciale două autoturisme, un Mercedes şi un BMV X6, precum şi alte foloase necuvenite în cuantum de circa 50.000 de euro şi 9.000 de lei, în vederea obţinerii pentru acestea de lucrări în subcontractare, de avize sau aprobări, dar şi pentru efectuarea plăţilor la timp.
Mădălin Dumitru mai este acuzat şi că a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la veniturile realizate în perioada 2008-2013. Astfel, în declaraţia de avere din 4 noiembrie 2008, Mădălin Dumitru nu ar fi menţionat venituri în sumă de 150.000 de euro, obţinute ca urmare a încheierii antecontractului de vânzare-cumpărare pentru un teren din Bucureşti în suprafaţă de 217 metri pătraţi.
Marian Vanghelie, acuzat de luare de mită
Un alt primar din Capitală acuzat de luare de mită este Marian Vanghelie. Acesta este cercetat în prezent în arest la domiciliu şi a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie, unele săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte.
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2006-2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi de Laura Ciocan, a cerut şi a primit de la Marin Dumitru mită în cuantum de aproximativ 30 de milioane de euro, reprezentând un „comision” de 20% din valoarea lucrărilor contracte de firmele omului de afaceri de la Primăria sectorului 5.
Funcţionar din cadrul Serviciului Urbanism, suspectat de luare de mită
Pe 12 iunie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au reţinut pe Cosmin Metescu, funcţionar în cadrul Serviciul Urbanism al Primăriei Municipiului Bucureşti, după ce a primit mită 40.000 de euro.
Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2015, Metescu a pretins, prin intermediari, suma de 40.000 de euro de la proprietarii unui teren situat în Bucureşti, pentru modificarea unui plan de urbanism zonal.
Concret, proprietarii erau interesaţi ca suprafaţa de teren respectivă să dobândească caracter construibil, în condiţiile în care, potrivit planului de urbanism zonal actual, această suprafaţă de teren era încadrată în categoria „spaţii verzi”.
Proprietarii terenului au acceptat să dea şpaga cerută de funcţionar, dar au anunţat şi procurorii DNA. La 11 iunie 2015, Cosmin Metescu a primit de la unul dintre intermediari suma de bani respectivă, moment în care anchetatorii au realizat prinderea în flagrant a funcţionarului corupt.
Primarul suspendat Andrei Chiliman, implicat într-un dosar al DNA
Andrei Chiliman, primarul suspendat al Sectorului 1 din Capitală, este cercetat sub control judiciar, fiind acuzat de suspectat de de constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.
La începutul lunii iunie, procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Chiliman, însă magistraţii Curţii Supreme au respins cererea şi l-au plasat sub control judiciar.
Primarul suspendat al Sectorului 1, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, consiliera personală a edilului, Ioana Costescu, şi consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad sunt cercetaţi, din 19 iunie, sub control judiciar, în dosarul privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care aceştia ar fi primit „comisioane” de 10% din valoarea contractelor încheiate.
Procurorii DNA susţin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracţional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad, urmărind "comiterea unor fapte de corupţie care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10 şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică şi pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1".
Banii primiţi de la reprezentanţii firmelor cărora li se atribuiau preferenţial contractele ar fi fost împărţiţi, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu şi Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferenţa de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite, se arată în documente ale anchetatorilor.
Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi cerut, în cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru încheierea contractului să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV şi România TV.
„Această protecţie consta în faptul că nu apărea nimic negativ despre ei în mass-media, iar dacă în mod întâmplător ar fi apărut ceva, aceştia ar fi avut capacitatea să oprească, speculând relaţia contractuală", arată anchetatorii.
De altfel, această metodă era folosită în cazul mai multor firme care voiau să încheie contracte cu Primăria Sectorului 1, astfel că o parte din „comisionul” cerut de Vlad Moisescu pentru contracte era dată prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate, care erau încheiate, la solicitarea lui Moisescu, cu firma lui Sebastian Ghiţă, în care funcţionează postul România TV.
Sorin Oprescu, reţinut. Cristian Poteraş, primul primar din Bucureşti condamnat definitiv pentru corupţie
Cristian Poteraş, fostul primar al Sectorului 6, a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare într-un dosar de abuz în serviciu privind eliberarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti pe 22 mai, asta după ce, iniţial, Judecătoria Sectorului 6 l-a achitat.
În martie 2011, Cristian Poteraş, pe atunci primar al sectorului 6 şi preşedinte al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu.
Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2006, Cristian Poteraş, Gheorghe Floricică, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu şi Dorina Piftor, în calitate de funcţionari publici în cadrul Primăriei Sectorului 6 Bucureşti şi de membri în cadrul Subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, nu şi-au respectat atribuţiile de serviciu referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate, ceea ce a condus la eliberarea, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a şase titluri de proprietate pentru suprafaţa totală de 119.647,64 mp teren intravilan situat în municipiul Bucureşti, cu o valoare de piaţă, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro.
În mod identic, a arătat DNA, în toate cele şase situaţii, prin modalitatea în care au instrumentat cererile, au formulat propunerile de validare, au procedat la punerea în posesie şi au eliberat titlurile de proprietate, inculpaţii au încălcat dispoziţii legale imperative şi metodologia de soluţionare a cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii nr. 18/1991, astfel că au fost retrocedate terenuri cu o situaţie juridică incertă sau chiar prin încălcarea dreptului de proprietate al altor persoane.
Pe aceeaşi temă:
Sorin Oprescu, reţinut. Surse: Robert Negoiţă, varianta de rezervă a PSD pentru Primăria Capitalei
Sorin Oprescu, reţinut. Iohannis: Un semnal că lupta anticorupţie merge în forţă mai departe
Marian Vanghelie, urmărit penal pentru 23 de fapte de corupţie
Consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, trimis în judecată pentru trafic de influenţă
Mădălin Dumitru, fost director în cadrul Primăriei Capitalei, arestat preventiv
Funcţionar al Primăriei Capitalei, prins în flagrant cu o şpagă de 40.000 de euro
Document 2015 09-6-20402903 0 Referatul Arestare Lui Sorin Oprescu