Sindicatul agenţilor de poliţie: Poliţia Română este suspectată, pe bună dreptate, că acţionează la comanda politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din România acuză politizarea instituţiei
Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din România acuză politizarea instituţiei

Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din România (SNAP) acuză politizarea instituţiei. Sindicaliştii spun că dosarul penal deschis pe numele românului stabilit în Suedia, care şi-a personalizat maşina Audi cu numărul „M..EPSD“ este fabricat la comandă.

Sindicaliştii SNAP spun că poliţiştii care l-au lăsat să intre în ţară pe Răzvan Ştefănescu, având la maşină numerele M...EPSD au respectat legea.

„Agenţii Poliţiei de Frontieră Române au procedat conform atribuţiilor, la verificarea în bazele de date, atât a persoanei, cât şi a autoturismului, fără se constate nereguli. (...) Grav este că, în spaţiul public, Poliţia Română este suspectată, pe bună dreptate, că acţionează la comanda politică şi că are specialişti bine plătiţi, cu salarii de excelenţă, dar care nu cunosc legea şi nu ştiu cum trebuie să acţioneze în astfel de situaţii“, se arată într-un comunicat al SNAP.

,,Eminenţele cenuşii” din birourile Poliţiei Române, din proprie iniţiativă sau ca

urmare a unor ordine primite, au efectuat o serie de demersuri către statul suedez cu privire la numerele respective, auzind de Convenţia de la Viena asupra circulaţiei rutiere, au început să o studieze, dar se pare că au uitat de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, materie ce ar trebui predată în şcoală”, mai spun sindicaliştii.

SNAP spune că, dacă va fi nevoie, Sindicatul va asigura suport juridic poliţiştilor de frontieră şi oricărui agent de poliţie implicat în acest caz, cu menţiunea că doar poliţiştii de frontieră au fost instruiţi cu privire la Convenţia ONU de la Viena ratificată în 1980 de Statul Român, la care nu au fost depuse amendamente privind ultimele modificări.

Legal, dar imoral

Şefii Poliţiei s-au întrecut în gafe. Şi ce-a mai mare aparţine chiar şefului Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda.

Acesta şi-a contrazis proprii subordonaţi, afirmând că bărbatul a fost sancţionat nu pentru că numerele sale de înmatriculare nu conţineau nicio cifră – Convenţia de la Viena din 1968 permiţând acest lucru, ci din cu totul alte motive, fără însă să precizeze care sunt acestea. Convenţia de la Viena a intrat în vigoare şi în România, spune Ioan Buda, aşadar pe teritoriul ţării noastre pot circula maşini care au număr de înmatriculare format doar din litere.

Explicaţiile hilare ale şefului Poliţiei vin după ce, în urmă cu două zile, şefii Poliţiei Rutiere au susţinut sus şi tare că dosarul penal a fost deschis tocmai în baza Convenţiei de la Viena, potrivit căreia numerele de înmatriculare sunt prevăzute fie cu cifre, fie cu cifre şi litere. Poliţiştii habar n-aveau că respectiva prevedere fusese abrogată încă din 2016, în urma unui amendament depus de Belgia, necontestat de niciun stat semnatar.  

Ioan Buda a mers şi mai departe cu „raţionamentul“. El a pretins că Răzvan Ştefănescu a intrat legal în ţară, dar din punctul lui de vedere, e... imoral.

„El s-a prezentat la intrarea în ţară. La intrarea în ţară a intrat legal, din punct de vedere al plăcuţelor de înmatriculare. Din punctul meu de vedere ilegal, imoral, pentru că avea acea sintagmă pe plăcuţele de înmatriculare, vulgară. Poseda documente de călătorie, poseda documentele pentru mijlocul de transport şi a intrat în ţară legal“, este explicaţia halucinantă a şefului Poliţiei Române.

Întrebat de ce fost totuşi sancţionat Răzvan Ştefănescu, Ioan Buda a spus că Poliţia a acţionat în urma unor sesizări primite de la cetăţeni. În urma acestor informaţii, poliţiştii ar fi cerut informaţii de la autorităţile suedeze. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite