Simularea din Capitală anunţă un nou eşec la Bacalaureatul din vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii speră ca subiectele să fie mai uşoare la examenele din vară       FOTO Adevărul/MARIAN ILIESCU
Elevii speră ca subiectele să fie mai uşoare la examenele din vară       FOTO Adevărul/MARIAN ILIESCU

Astăzi vom afla ce au făcut cei 50.000 de elevi bucureşteni la prima simulare a examenelor naţionale care vor avea loc la vară. Rezultatele preliminare arată că rata de promovare la română va fi mare, însă notele de la matematică vor fi mici şi prefigurează probleme mai ales la bacalaureatul de la vară.

Rata de promovare la prima simulare organizată în Capitală, în zilele de 31 ianuarie şi 1 februarie 2013, pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul din vară arată mari probleme la matematică, având în vedere că inclusiv la licee bune au promovat cel mult două treimi dintre elevi. La română, rata de promovare este mult mai mare, aproape de 90%, din datele preliminare culese de „Adevărul“.

Rezultatele simulărilor au fost afişate luni, 11 februarie, în şcoli şi licee şi urmează să fie centralizate astăzi la nivelul Capitalei.

Inspectorul general al ISMB, Constantin Trăistaru, spune că rezultatele centralizării vor fi publicate cel mai devreme marţi, având în vedere că luni inspectoratele de sector au colectat datele de la toate instituţiile de învăţământ unde s-au ţinut simulări.

Şi Trăistaru admite că matematica le-a dat bătăi mari de cap elevilor. „Din ce am înţeles, până şi la „Mihai Viteazul“, care este un liceu excelent, au picat, ceea ce înseamnă că subiectele au fost probabil destul de «serioase»“, a comentat inspectorul. Au fost şi licee unde la simularea la matematică pentru Bac nu a promovat niciun elev.

Doar un elev de nota 10 la mate la „Mihai Viteazul“

La Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, specializat pe profil real şi unul dintre liceele de elită ale Capitalei, „două treimi dintre elevi au promovat la matematică, la simularea pentru Bacalaureat, iar 86 din cei 251 de elevi care au participat la simulare au luat note sub 5“, potrivit directorului instituţiei, Sever Popa.

„Rezultatele de la matematică nu sunt diferite de aşteptările pe care le aveam dacă ne raportăm la nivelul lucrărilor de la alte licee pe care le-am avut la corectat“, a declarat Popa. Însă, un singur elev a luat nota 10.

Totuşi, elevii s-au descurcat mult mai bine la proba de limba şi literatura română: doar doi liceeni au picat, iar cele mai multe note au fost de 8.

La Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“ din Capitală doar aproximativ 60% din elevi au promovat la simularea de la matematică pentru Bac.

În ceea ce-i priveşte pe elevii de clasa a VIII-a care au dat simularea la matematică pentru Evaluarea Naţională din vară, situaţia este mai bună: peste 80% au promovat testul şi chiar există multe note de peste 9, a declarat profesoara de matematică Claudia Preda, de la „George Coşbuc“.

La Liceul Teoretic „George Călinescu“ este o situaţie interesantă: doar patru elevi au promovat la matematică, în timp ce doar patru au picat la simularea de la Bac pentru limba română. La limba română, rata de promovare a fost de aproximativ 90%, de aşteptat totuşi pentru un liceu teoretic.

Note slabe la profesionale

Pentru elevii din liceele tehnologice, prima simulare a adus rezultate foarte slabe. La Grupul Şcolar Industrial „Constantin Brâncuşi“ din Capitală, niciun elev nu a promovat simularea la matematică pentru Bac, iar la română au trecut doar 12 din 122 de liceeni, cea mai mare notă fiind 7,30.

În schimb, la Şcoala Generală nr. 5 „Corneliu M. Popescu“, din cei 45 de copii care au dat simularea pentru Evaluarea Naţională, 23 au fost respinşi la matematică şi doar şase la limba română.

La Şcoala Generală nr. 11 din Bucureşti „I.H.Rădulescu“, la simularea de la română au picat doar 2 elevi, deci rata de promovare a fost de 98%, dar nu a fost nicio notă de 10. La matematică au picat 10 elevi, în schimb şcoala se laudă cu trei note de 10.

Subiecte dificile la matematică

Au fost destul de dificile problemele la matematică, în special la subiectul 3, unde gradul de dificultate a fost mai mare decât la evaluarea de anul trecut. Totuşi, părinţii sunt mulţumiţi de rezultate, iar singurii picaţi la română pot fi aduşi la notă de trecere până la vară. Anul trecut am avut 100% promovare la Evaluarea Naţională, toţi elevii noştri au ajuns la liceu, iar anul acesta credem că va fi la fel“, a declarat directoarea Şcolii nr. 11.

Oficialii Inspectoratului Şcolar al Bucureştiului (ISMB) sunt de părere că rezultatele nu sunt foarte relevante deocamdată, fiind prima simulare, însă reprezintă un semnal de alarmă pentru elevi.

„Nu este un examen, abia la a doua simulare nota va avea o relevanţă şi va arăta nivelul elevilor, după ce vor fi parcurs toată materia. Sperăm că elevii au înţeles că trebuie să se mobilizeze şi să înveţe pentru examenele de la vară“, a declarat inspectorul de matematică în cadrul ISMB Gabriel Vrânceanu.

Este mai bine să fie note mici la simulare şi mai mari la Bacalaureat, nu invers. Sever Popa, director Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“  
Sperăm că elevii au înţeles că trebuie să se mobilizeze şi să înveţe pentru vară Gabriel Vrânceanu, inspector de matematică ISMB

Calendarul simulărilor şi al examenelor naţionale

Primele simulări din Bucureşti pentru Bac 2013 nu s-au sfârşit încă. Liceenii de la profilul uman urmează să dea simularea la istorie pe 19 februarie.

Următorul set de simulări din Capitală, de data aceasta la toate probele de la examenele naţionale, va avea loc în perioada 22 şi 24 aprilie 2013.

Potrivit calendarului oficial al examenelor naţionale de la vară, anunţat de Ministerul Educaţiei la sfârşitul lunii august 2012, înscrierile candidaţilor la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2013 se vor face între 27 şi 31 mai, când se vor încheia şi cursurile.

Proba orală la română se va ţine între 10 şi 12 iunie, iar cea de la limba maternă între 12-14 iunie. Evaluarea competenţelor digitale va avea loc între 17-21 iunie şi proba orală la o limbă străină se va ţine între 25-28 iunie.

Liceenii vor susţine proba scrisă la limba română în data de 1 iulie, la limba maternă pe 2 iulie, proba obligatorie a profilului pe 3 iulie, iar proba la alegere pe 5 iulie. Rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, când se vor depune şi contestaţiile, urmând ca afişarea rezultatelor finale la prima sesiune de Bac să aibă loc pe 12 iulie.

Pentru elevii de clasa a VIII-a, anul şcolar se încheie pe 14 iunie, iar înscrierile la Evaluarea Naţională 2013 se fac între 17 şi 19 iunie. Proba scrisă la română se va susţine pe 25 iunie, cea la limba maternă pe 26 iunie, iar examenul la matematică va fi pe 27 iunie. Rezultatele vor fi afişate pe 29 iunie, când se pot depune şi contestaţiile, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 3 iulie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite