Senatorul Gabriel Oprea, trimis în judecată pentru abuz în serviciu în dosarul „Limuzina”. Riscă 15 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea la Parchet FOTO Eduard Enea
Gabriel Oprea la Parchet FOTO Eduard Enea

Senatorul UNPR Gabriel Oprea a fost trimis miercuri în judecată în dosarul „Limuzina“. El este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată patru ofiţeri superiori din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă. Dacă va fi găsit vinovat, Oprea riscă până la 15 ani de închisoare.

Potrivit unui comunicat al DNA, în ziua de 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe şi al comisarului şef Pavel Gabriel-Nicolae, ar fi  dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor.

„Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie”, susţine DNA.

Procurorii arată că, în acet caz, ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinaţia legală a fondurilor operative.

Care a fost rolul directorilor DIPI

În perioada 21 august – octombrie 2015, chestorul principal de poliţie Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, este acuzat că ar fi  schimbat destinaţia resurselor materiale alocate instituţiei publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului marca Audi A8 achiziţionat din fonduri operative în mod conspirat, pentru folosinţa personală şi exclusivă a ministrului de Interne în funcţie Oprea Gabriel.

De asemenea, în perioada 2014 - 2015, Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat şi ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, în mod repetat, ar fi aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia unei alte sume, şi anume de 238.173,47 lei, alocată instituţiei pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei, care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

În aceeaşi manieră ar fi procedat şi  Zărnică Nelu şi Iacob Marian-Dănuţ, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, care au întocmit rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei.

Sechestrul asigurator

Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparţin lui Oprea Gabriel, Nicolae Gheorghe şi Pavel Gabriel-Nicolae, până la concurenţa sumei de 410.000 lei, în vederea recuperării pagubei produse prin săvârşirea, de către cei trei inculpaţi, a infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii.

Acuzaţiile oficiale ale DNA

Gabriel Oprea, în prezent senator în Parlamentul României, care a îndeplinit funcţiile de viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (D.I.P.I.) cu rang de secretar de stat, este acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, precum şi pentru săvârşirea a două infracţiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată (11 acte materiale)

Gabriel- Nicolae Pavel, comisar şef de poliţie, la data faptei şef al Serviciului Juridic din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (D.I.P.I.), este acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit

Nelu Zărnică, chestor principal, subsecretar de stat, la data faptei, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată (2 acte materiale)

Dănuţ -Marian Iacob, comisar şef de poliţie, şeful unei structuri administrative la data faptei, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată (3 acte materiale)

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite