România adevărată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aseară am fost în stradă. Nu m-a plătit nimeni, nu m-a rugat nimeni. Pur şi simplu ştiu că o democraţie înseamnă lupta fiecăruia dintre noi, zi după zi, pentru principii şi valori. Şi pentru acel „LI-BER-TA-TE” din decembrie 1989, scăldat în sânge, fără de care astăzi n-am putea striga nici pentru noi, nici pentru alţii.

Ca mulţi alţi români care au fost ieri acolo, între care Moise Guran şi Tudor Chirilă, nu m-am pregătit cum ar fi trebuit pentru vânt şi frig. Fără mănuşi, fără căciulă sau „calala”, cum zice fiică-mea la un an jumate. Am ieşit mai mult pentru ea decât pentru noi. Cumva am ajuns la vorbele bunicilor şi părinţilor noştri din 1989: „măcar vouă să vă fie bine de-acum încolo, mamă...”

Am ajuns în stradă după ce un bun prieten şi coleg din PACT, Cristian-Mihai Dide - culmea, de la Teleorman - a intrat cu două cartoane mari la noi în birou ieri pe la ora 16. Le-am inscripţionat împreună, în grabă şi cu zumzet de markere, de parcă eram la grădiniţă, vorba lui Dide. Pe-al lui a scris: „Ministru' cu plagiat/ TREBIE remaniat" (nu, nu e nicio greşeală). Pe-a mea am scris: „Acasă-i cald şi bine, dar eu strig şi pentru tine” (tot inspiraţia lui Dide). Şi-am pornit. La protest foarte mulţi au venit spre noi să se pozeze cu cele două mesaje.

Pe la 21 am postat poza de mai sus, care a devenit oarecum virală pe Facebook, cu sute de like-uri şi share-uri în câteva ore. Ca la un semnal, au început şi comentariile „avizate”. Iată câteva, redate întocmai: „Vorbesti de democratie dar nu stii sa o respecti...nu stii sa respecti rezultatul votului din 11 decembrie” (N.B.); „Câtă dezinformare!!! Nu a zis nimeni că ies afară criminalii, violatorii sau chiar corupţii...Nu despre asta este vorba!”; „Poate ca la un moment dat, dintr-o greşeală, o sa strigi la fel de la o fereastră cu gratii ! Să vezi atunci cum e.”; „Nu îmi vine să cred domnule Sebastian Burduja că te văd la manifestaţii. Cei şapte mii de nemţeni te au.votat că independent. Locul tău nu este cu cei conduşi şi plătit de soros. Sincer sunt dezamăgita”; „DUTE ACASA CA STRIGI DEGEABA CINE TE SCOS DIN CASA SOROS???”; „Strigi că eşti plătit”; „Nu striga atât de tare, mâine poţi fi tu în închisoare!” Iar lista poate continua.

Da, aţi citit bine, există oameni care gândesc şi astfel: protestele sunt plătite de Soros; toţi cei care au o altă părere sunt cumpăraţi sau securişti; dreptul de a manifesta paşnic ar trebui interzis după încheierea campaniilor electorale; şi aveţi grijă ce faceţi şi ce spuneţi în spaţiul public, că poate ajungeţi după gratii, că tot se face loc după graţiere. 

Am întâlnit astfel de convingeri şi în judeţul Neamţ, în timpul campaniei. Cea mai mare greşeală ar fi să le ignorăm, să le dispreţuim, sau să ne prefacem că nu există. Aceste „adevăruri” vin de la cetăţeni ca şi noi, cu aceleaşi drepturi. E timpul să ieşim din „bula” în care, inevitabil, ne petrecem zilele, la serviciu sau în timpul liber. E timpul să găsim canale de comunicare cu întreaga Românie. Iar mesajul trebuie să fie simplu şi la obiect, pentru a sparge toate păcălelile împinse abil de diverşi „vectori de opinie” (am rămas după 27 de ani tot la „au minţit poporul cu televizorul). 

În cazul proiectului de ordonanţă de urgenţă, alături de colegii mei de la PACT, am adresat artizanilor acestei iniţiative 8 întrebări simple pentru iniţiatorii şi susţinătorii propunerii:

1. Cum aţi stabilit limita de 200.000 de lei pentru abuzul în serviciu, deşi decizia Curţii Constituţionale nu menţionează nimic despre acest prag, aşa cum se arată, în mod FALS, în nota de fundamentare? Poate avea vreo legătură cu faptul că prejudiciul în dosarul domnului Liviu Dragnea este de numai 108.000 lei?

2. De ce sunt graţiate pedepsele cu suspendare, dacă motivul invocat este suprapopularea închisorilor? Poate avea vreo legătură cu condamnarea domnului Liviu Dragnea?

3. De ce formele cele mai grave de evaziune fiscală sunt graţiate în totalitate?

4. De ce acţiunea de urmărire penală se pune în mişcare doar în cazul sesizării părţii vătămate? În cazul celor care conduc instituţii publice vă aşteptaţi la un autodenunţ?

5. De ce credeţi că o persoană condamnată pentru viol, tâlhărie, crimă sau pedofilie trebuie să beneficieze de reducerea pedepsei dacă au în întreţinere minori în vârstă de până la 5 ani sau au mai mult de 60 de ani?

6. De ce achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă trebuie să aibă loc în termen de un an după punerea în libertate şi nu înainte de graţiere? Dacă nu dau banii înapoi, ce se întâmplă?

7. Consideraţi viaţa ca o valoare socială fundamentală? Dacă da, de ce propuneţi graţierea unor infracţiuni precum uciderea din culpă sau vătămarea corporală din culpă? Precizăm că de aceste infracţiuni se fac vinovaţi cei responsabili de tragedia Colectiv.

8. Cum este posibil să se încerce trecerea unei ordonanţe de urgenţă pentru graţiere colectivă când legea cere clar ca o astfel de iniţiativă să facă obiectul unei legi organice şi să fie trecută prin Parlament, nu adoptată peste noapte de către Guvern? OUG-urile trebuie să rămână excepţia, aşa cum ne-aţi promis în campania electorală, iar Parlamentul României trebuie să-şi reintre în drepturi ca instituţie fundamentală a democraţiei româneşti. Sau poate adoptarea ca OUG a acestui proiect are legătură cu (im)posibilitatea contestării lui la CCR?

Mii de cetăţeni din toată ţara au protestat ieri public pentru a vă solicita răspunsuri la întrebările de mai sus. Nu ne vom opri până când nu vom primi răspunsuri la aceste întrebări. Ne vedem aici: https://www.facebook.com/events/756420201172406/

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite