REPORTAJ „Maratonul democraţiei“: 30 de tineri au alergat 42 de kilometri ca semn de protest faţă de Guvern: Este „rezist“ spus altfel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În a douăsprezecea zi de proteste faţă de Guvern, 30 de tineri au ales să-şi manifeste nemulţumirile faţă de actuala conducere a Executivului alergând 42 de kilometri în Piaţa Victoriei, pe trotuarele bulevardelor Kiseleff, Aviatorilor şi în jurul Palatului Victoria, dând, astfel, 21 de ture pe un traseu în formă de „V“ de la „victorie“.

Îmbrăcaţi în echipamente sportive pentru a avea lejeritate în mişcări, dar şi pentru a rezista mai bine celor opt grade cu minus, protestatarii au purtat drapele şi benzi albe cu sloganul „#rezist”. „Maratonul democraţiei” s-a încheiat după aproximativ şase ore, când patru dintre maratonişti au reuşit să ducă la bun sfârşit kilometrii propuşi.

Tinerii s-au adunat încă dinainte de ora stabilită pe trotuarul de la Muzeul Antipa, pentru a-şi face încălzirea, până la ora 15.00, când avea să înceapă "cursa importantă”, spun ei. Aceştia au făcut cunoştinţă şi au stabilit pe loc detaliile traseului. Numărând până la trei, Horia Vasilief, iniţiatorul maratonului, a dat, apoi, startul.

Horia, care a fost la toate protestele din Piaţa Victoriei, este de părere că printr-un protest curat şi prin mişcare poate fi iniţiată o "schimbare adevărată” în ţară, declarându-se convins că vor duce la capăt cei 42 de kilometri. 

Maratonistul a afirmat că ideea i-a venit pornind de la protestele care s-au transformat într-un maraton, desfăşurându-se deja de 12 seri consecutiv, bazându-se pe legenda maratonului, care spune că un mesager grec a alergat 42 de kilometri până la Atena pentru a anunţa războiul cu perşii.

Astfel, cei 30 de maratonişti au alergat, în următoarele ore, pe trotuarul bulevardului Aviatorilor, până la Aleea Modrogan şi înapoi, luând-o pe Kisellef spre Aviatorilor şi retur, după care au înconjurat clădirea Guvernului şi au repetat traseul de 21 de ori.

La punctul de întâlnire, două tinere au montat o cutie de carton, pe care au tăiat, felii, mai multe mere, banane şi portocale, cubuleţe dintr-o tabletă de glucoză, bomboane, chec, dar şi ceai cald pentru maratonişti.

"Suntem amici, alergăm şi noi, din pasiune, dar astăzi nu. Astăzi doar îi susţinem de pe margine. Ne-am echipat ca de munte, dar e prea frig. Noi îi aşteptăm cu ceai aici”, a afirmat una dintre tinere, în timp ce tăia un măr.

Cu toate că nu au alergat toţi cei 42 de kilometri, ci doar 12, doi participanţi se retrag din cursă pentru că au întârziat, spun ei, la un botez, promiţând, totuşi să se întoarcă la protestul din Piaţa Victoriei imediat după slujbă. Unul dintre ei susţine că, atât prim-ministrul Sorin Grindeanu, cât şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, ar trebui să demisioneze şi spune că PSD ar trebui "să aducă în faţă oameni capabili”.

"Nu suntem mulţumiţi cu situaţia actuală. Din punctul meu de vedere, trebuie să îşi dea demisia şi cel care a semnat pe decizia de la Monitorul Oficial, adică Grindeanu, dar şi liderul PSD, care şi-a asumat înainte de a numi acest Guvern că orice greşeală e şi vina lui. Noi vrem în continuare ca PSD-ul să guverneze, dar să aducă în faţă oameni capabili, nu actualul Guvern”, a spus el.

Unul dintre protestatarii-maratonişti a venit la protest însoţit de un prieten, un Golden Retriever cu un fular pe care era scris "România”, care a alergat, alături de stăpânul său, mai bine de 20 de kilometri.

Daniel, un alt maratonist, inginer de profesie, spune că a îmbinat două lucruri pe care oricum le-ar fi făcut: plăcerea de a alerga şi protestul faţă de Guvern.

"Îmi place să alerg. Alergam oricum, weekend de weekend şi sunt susţinătorul ideii lor, al protestului faţă de ce s-a întâmplat până acum, deci le-am îmbinat. Este şi asta o formă de protest. Un protest paşnic, chiar. Am fost la toate protestele din Piaţa Victoriei de pănă acum şi voi veni, cu siguranţă şi mâine. Azi nu cred, că am alergat mult. Vrem să arătăm Guvernului că nu ar fi trebuit să se pună încă de la început cu poporul şi că ne-am pierdut încrederea în ei din momentul în care au încercat să ne sfideze”, a spus Daniel, în pauza dintre două ture, când s-a oprit pentru un pahar de ceai şi o bucată de măr.

Maria este asistentă medicală şi are un copil de unsprezece ani, dar spune că, de fiecare dată când are timp, iese în parcul Tineretului şi aleargă, de obicei dimineaţa. A aflat de "maratonul democraţiei” de pe Facebook, astfel că, deşi abia ieşită dintr-o răceală, s-a mobilizat şi a alergat 28 de kilometri.

"Da, protestez alergând. Orice mod prin care îţi arăţi nemulţumirea faţă de ceva este o formă de protest. Mi s-a părut o idee foarte bună. Este <<#rezist>> spus altfel. În acest fel vreau să trag un semnal de alarmă Guvernului. Vreau să le arăt că şi cu ordonanţa abrogată eu tot nu am încredere în ei. Au greşit enorm, nu doar prin faptul că au adoptat, noaptea, un proiect care nu se afla pe ordinea de zi, dar ei chiar ne iau de proşti! Repară aici ca să strice pe partea cealaltă”, afirmă Maria.

Ea mai spune că, dacă Guvernul a avut iniţiativa de a adopta o Ordonanţă de Urgenţă prin care pedepsele să fie micşorate şi "oamenii care au făcut greşeli uriaşe să scape basmsa curată”, sigur executivul va mai face ceva care să-i afecteze în mare măsură pe români.

"Eu, una, mi-am pierdut încrederea”, a subliniat ea.

"Maratonul democraţiei” s-a încheiat dupa mai bine de şase ore, fiind dus la bun sfârşit de patru dintre maratonişti, în frunte cu iniţiatorul său.

În acelaşi timp cu desfăşurarea maratonului, în Piaţa Victoriei, celor aproximativ 20 de persoane care se adunaseră, la ora 15.00, li s-au alăturat, în timp, sute de oameni. Cu steaguri şi pancarte, batând la tobe sau suflând în vuvuzele, protestatarii au cerut demisia Guvernului, au strigat "Hoţii” şi au cântat imnul naţional.

În mijlocul protestatarilor s-a aflat şi un grup de oameni care au împărţit ceai, cafea şi cornuri.

"Sunt nişte oameni faini aici, nu ai cum să nu vrei să fii alături de ei. Ei luptă pentru ceva”, spune o tânără din grup în timp ce aşeza o altă ladă de croissante peste celelalte două aflate lângă masa cu termosuri.

Un bărbat îi invită pe protestatari să servească o băutură caldă. Spune că el şi prietenii lui au mers în fiecare seară la protest şi s-au hotărât să facă un gest frumos pentru oamenii din Piaţă. El a adăugat că speră să ajungă croissantele pentru seara asta şi, mai ales, să nu răcească prea repede. „Le-am cumpărat noi congelate şi le-am copt acasă. Abia le-am copt şi le-am adus repede aici”, precizează el.

Primele proteste în Piaţa Victoriei au avut loc în 31 ianuarie, în noaptea în care Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea codurilor penale şi proiectul de lege privind graţierea unor pedepse. În cele douăsprezece zile de proteste, numărul record de manifestanţi a fost atins duminică, peste 280.000 de oameni protestând chiar în ziua în care Guvernul a abrogat Ordonanţa de Urgenţă privind codurile penale. Oamenii au spus că nu vor renunţa la proteste, pentru că Guvernul a minţit, a făcut un abuz adoptând o ordonanţă de urgenţă pentru a schimba prevederi din codurile penale, în beneficiul unor politicieni, şi trebuie să răspundă pentru ce a făcut şi să îşi dea demisia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite