Rădoi şi Petre Marin, scoşi din cazul „Valiza“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finul lui Gigi Becali şi fostul său coechipier, Petre Marin, au fost scoşi de sub urmărire penală în dosarul „Valiza", în ciuda probelor care îi incriminau. Fotbaliştii Mirel Rădoi şi Petre Marin au scăpat de acuzaţiile de mărturie minciunoasă, după ce au încercat să muşamalizeze faptele lui Gigi Becali, în scandalul „Valiza de la Cluj".

Odată cu trimiterea în judecată a lui Gigi Becali, la 18 decembrie 2008, procurorii DNA au transmis Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 dosarul în care jucătorii Stelei la acea vreme, Mirel Rădoi şi Petre Marin, erau acuzaţi de mărturie mincinoasă. Transferat iarna trecută la echipa arabă Al Hilal, Mirel Rădoi şi fostul său coechipier, stelistul Petre Marin, pot răsufla acum liniştiţi.

După opt luni de verificări, prin rezoluţia 1109/P/2009, procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 au decis, la 12 august 2009, scoaterea de sub urmărire penală a celor doi.

În ciuda interceptărilor telefonice puse la dispoziţie de către DNA, procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 au ajuns la concluzia că nu există probe în baza cărora Rădoi şi Marin să ajungă în boxa acuzaţilor.

În numele lui Gigi Becali

Mirel Rădoi, finul lui Gigi Becali, şi Petre Marin au fost acuzaţi de DNA că au minţit anchetatorii în legătură cu intenţia lui Gigi Becali de a oferi 1,7 milioane de euro fotbaliştilor de la „U" Cluj pentru a învinge echipa CFR Cluj în ultima etapă din Liga I din sezonul competiţional 2007 - 2008. Astfel, Steaua ar fi devenit campiona României şi ar fi obţinut de la UEFA circa 6 milioane de euro.

Conform procurorilor anticorupţie, Mirel Rădoi şi Petre Marin ar fi luat legătura, în numele lui Gigi Becali, înainte de meci, cu jucătorii de la „U" Cluj, pentru a-i informa despre suma de bani aruncată în joc de către Gigi Becali. Rădoi ar fi fost cel care, speriat că i-ar putea fi ascultate telefoanele lui Becali, folosea un limbaj codat, vorbind despre bani ca fiind „cărămizi".

Tot Rădoi a fost cel care şi-a manifestat teama într-o discuţie avută la telefon cu Gigi Becali înainte de a trimite banii la Cluj că este posibil „să trimită ăia poliţia". „Naşul" l-a liniştit însă în stilu-i caracteristic : „Îmi beleşte p... poliţia, sau ce?".

L-au luat pe „nu' în braţe

Audiat la DNA, înainte de a-i fi puse în faţă probele, Rădoi a negat că ar fi ştiut despre „valiza" lui Gigi Becali, precizând că el a discutat, înaintea partidei, cu Claudiu Răducanu, fotbalist la „U" Cluj", însă doar pentru a-i ura baftă la meci. Declaraţiile date la DNA de Mirel Rădoi, sub jurământ, sunt contrazise de interceptările telefonice realizate de SRI în dosarul „Valiza".

La rândul său, şi Petre Marin a negat că ar fi transmis vreunui fotbalist clujean oferta financiară a lui Gigi Becali. Conform documentelor, Petre Marin chiar a fost învăţat de finanţatorul Stelei ce să declare în faţa procurorilor.

Marin a fost şi fotbalistul la care Becali s-a interesat ce declaraţii a dat la DNA jucătorul echipei „U" Cluj, Gigel Coman - cel care urma să încaseze „prima" de la Becali în cazul în care coechipierii lui reuşeau o victorie cu CFR Cluj.

„Am vorbit cu Bundea şi Claudiu Răducanu"

5 mai 2008, ora 21.52

Mirel Rădoi l-a asigurat pe Gigi Becali că a luat legătura cu fotbaliştii de la „U" Cluj,înaintea me ciului cu CFR Cluj.

Mirel Rădoi: Alo?

Gigi Becali: Da..

Rădoi: Naşule?

Becali: Da, tată..

Rădoi: Uite, acum m-au sunat băieţii de la „U" Cluj...

Becali: Da...

Rădoi: Mi-au zis că au vorbit cu Toni (Toni Doboş - n.r.)

Becali: Da!

Rădoi: ... Că le-ar fi transmis...Auzi? Dar telefonul e ascultat?

Becali: Păi, da, auzi... Normal că e ascultat!

Rădoi: A! Păi atunci trec eu, naşule, mâine dimineaţă. Mata eşti la palat?

Becali: Păi zi, mă. Că-mi bag p...a. Ce dacă e ascultat?

Rădoi: Că ar fi făcut şedinţă şi în funcţie de cum evoluează primesc...

Becali: Păi, da! Da!

Rădoi: ... cărămizile!

Becali: Poate să primească fiecare şi 120.000 şi 150.000 (de euro - n.r.). M-ai înţeles? (...)

Rădoi: Păi da, dar ei au vorbit între ei şi le e frică... dacă unu ia şi din partea cealaltă şi degeaba dă două goluri, că ăla lasă trei...

Becali: A!

Rădoi: Şi le-am zis: „Bă, nu ştiu, să vorbesc"...

Becali: (...) Păi dacă, mă, nu le-a zis aşa: „Că le împarte un milion jumătate". Păi dacă le împarte un milion jumătate... (...). Spune-le să stea liniştiţi. Lasă, că aranjez eu ca lumea. (...). Păi am vorbit şi cu alţii. Am vorbit şi cu Szekely... că l-am luat azi...

Rădoi: Şi eu am vorbit cu Bundea şi cu Claudiu Răducanu! Ziceau: „Păi, băi, majoritatea suntem cu voi, numai că problema este asta: să nu dea la unu trei mii şi la altul două sute.

Becali: Ce trei mii, bă? Du-te, bă, de aici! Spune-le că asta rezolv eu, să stea liniştiţi.

Becali: „Habar n-am! Asta scrii la DNA!"

12 mai 2008, ora 21.54

Chemat la audieri după declanşarea scandalului „Valiza", Petre Marin (foto) a fost sfătuit de Gigi Becali să declare doar „Habar n-am!".

image

Gigi Becali: (...) Şi pe Gigel Coman (fotbalistul de la „U" Cluj) ce l-au întrebat? (la Parchet - n.r.)

Petre Marin: Vezi, Doamne, că „ştim noi (procurorii - n.r.) că ai mai vorbit cu Teia Sponte, cu Gigi Becali, cu Petre Marin". „Da, le-a zis, am vorbit. E naşu".

Becali: Şi l-a întrebat ce a vorbit?

Marin: Da! Vezi, Doamne, că i-aş fi zis eu „Vezi, bă, că o să te întâlneşti cu Teia Sponte"... Şi asta.

Becali: Şi?

Marin: Şi el face: „Da şi ce? Nu e adevărat? Nu ne-am întâlnit? Am văzut meciul împreună. Nu ştiam de niciun ban nimic", nu alea, nu alea...

Becali: Şi ce au zis? N-au zis că „dom'le, avem convorbiri înregistrate?".

Marin: Da! Da! Da! Vezi, Doamne că da! (...)

Becali: Ce p... mea, ţi-a venit ţie citaţie?

Marin: Da. Păi de-aia vă sunasem. (...)

Becali: „Habar n-am!"...scrii. (...). Asta scrii la DNA."Habar n-am". L-au chemat şi pe Mirel. Tot mâine l-au chemat pe Mirel?

Marin: Pe Mirel? De unde? Că Mirel e în Turcia. Am vorbit eu cu el.

Becali: A!

Marin: E în Turcia Mirel. De unde să-l cheme?

Becali: Mirel ce a zis?

Marin: Nu ştiu, că Mirel nu ştia nimic el, săracul. Face: „Bă, eu mi-am dat seama că o să fim şi noi".

Riscuri

Conform regulamentelor FRF, fotbaliştilor le este interzisă orice „negociere" cu echipele adverse, iar în cazul în care ar fi fost găsiţi vinovaţi, Mirel Rădoi şi Petre Marin riscau excluderea din viaţa sportivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite