Primarul din Slatina a fost arestat la domiciliu pentru complicitate la trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul municipiului Slatina, Minel Prina, a fost reţinut sâmbătă de procurorii anticorupţie şi îşi va petrece următoarele 24 de ore după gratii. Edilul este acuzat de complicitate la trafic de influenţă în dosarul în care ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a fost pus sub urmărire penală.

UPDATE 23:45 Primarul din Slatina, Minel Prina, a fost arestat la domiciliu, în baza unei decizii de sâmbătă seara a instanţei supreme, procurorii DNA având suspiciuni că edilul este vinovat de trafic de influenţă, sentinţa fiind luată în dosarul de corupţie al ministrului Darius Vâlcov.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus ca Lucian Petruţ Suşală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina, să fie arestat preventiv. El este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscalăş şi spălare de bani.

Deciziile de arestare la domiciliu, respectiv de arestare preventivă, pot fi contestate tot la instanţa supremă.

În ceea ce-i priveşte pe Bogdan Petrică Timofte şi Constantin Cristian Tomescu, procurorii au dispus măsura controlului judiciar pentru un interval de 60 de zile, se mai arată în comunicatul DNA. Cei doi sunt acuzaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit comunicatului de presă, „în cursul anului 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe suspectul Vâlcov Bogdan Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări”.

Astfel, subliniază procurorii, în noiembrie 2008, a fost aprobat proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt", al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional către care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) "Oltul" a delegat serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în aria de implementare a proiectului "Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Olt".

În cadrul proiectului au fost încheiate contractele „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava”, „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina" şi „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt”.

DNA: Condiţii de eligibilitate, eliminate din caietul de sarcini la sugestia lui Vâlcov

Procurorii DNA mai arată că membrii comisiei ar fi eliminat, la sugestia lui Vâlcov, anumite condiţii de eligibilitate din caietul de sarcini, astfel încât să fie favorizată Compania de Apă Olt. „Administratorul societăţii şi suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei”, notează anchetatorii.

Începând cu decembrie 2010, Vâlcov s-ar fi prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde ar fi primit de la acesta sume de bani în lei, „remiterea fiind fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii”, se mai arată în comunicatul de presă al DNA, care adaugă că începând cu 2012, graţie unor probleme financiare, nu au mai fost efectuate plăţi către Darius Vâlcov.

Circuit de documente financiar-contabile fictive

Ulterior, omul de afaceri a fost pus în legătură cu Minel Prina, la vremea respectivă viceprimarul municipiului Slatina. Conform anchetatorilor, acesta, ştiind de înţelegerea dintre Vâlcov şi omul de afaceri, ar fi hotărât ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o firmă, „prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens”, se arată în comunicat.

„De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul inculpaţilor Suşală Lucian Petruţ, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian şi a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului şi viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăţi comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani”, potrivit DNA.

Contractele încheiate între aceste firme, precum şi facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realităţii. Procurorii anticorupţie susţin că Darius Vâlcov ar fi obţinut 2 milioane de euro în perioada 2010 - 2013.

Ponta: Codul Fiscal, la care Vâlcov are un rol determinant, merge mai departe

În cursul zilei de sâmbătă, premierul Victor Ponta a postat un mesaj pe reţeaua de socializare Facebook, în care spune că noul Cod Fiscal va fi adoptat cu orice preţ şi în orice conjunctură politică şi subliniază că  ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, pus sub urmărire penală pentru trafic de influenţă, va continua să aibă un rol determinant în elaborarea acestui Cod.

„Cel mai important proiect al Guvernului în anul 2015 este Codul Fiscal ( la care Darius Valcov a avut şi va continua să aiba un rol determinant!). Vreau să asigur pe toata lumea că acest proiect merge mai departe, cu orice preţ şi în orice conjunctură politică! Dezvoltarea economică a ţării este direct legată de adoptarea şi implementarea acestui nou Cod - posibilă datorită muncii oamenilor din această ţara şi rezultatelor guvernării din 2012-2015!“, a scris Ponta, pe Facebook.

Darius Vâlcov a devenit primarul municipiului Slatina la doar 27 de ani, în 2004, fiind promovat de fostul preşedinte al statului Traian Băsescu. Ulterior, acesta a schimbat orientarea politică, iar cel care l-a susţinut a fost Victor Ponta, care l-a şi numit în guvernul său, iniţial la conducerea ministerului Bugetului, iar ulterior ministru al Finanţelor. Darius Vâlcov este căsătorit cu fostul parlamentar Lavinia Şandru, actualmente realizatoare TV. Cei doi au împreună doi copii, iar naş de cununie este Cosmin Guşă.

Pe aceeaşi temă:

Darius Vâlcov, acuzat de DNA de fapte grave de corupţie

Darius Vâlcov, actualul ministru al Finanţelor, a fost acuzat de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, vineri seară, de săvârşirea unor fapte de corupţie din vremea cât a fost primar al municipiului Slatina, între 2004-2012. Mai exact, el este acuzat că ar fi primit mită două milioane de euro pentru a favoriza pe patronul unei firme de construcţii să obţină contracte cu instituţia pe care o conducea.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, acuzat că a luat mită două milione de euro

Ministrul Finanţelor Darius Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă, fiind suspectat că, în calitate de primar al oraşului Slatina, ar fi intervenit în favoarea unui om de afaceri în atribuirea unor contracte, cel din urmă promiţându-i 20 la sută din sumele încasate. La ieşirea din sediul DNA, Vâlcov le-a declarat jurnaliştilor că se consideră nevinovat şi că nu a luat mită.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite