UPDATE Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, rămâne în arest preventiv. El este cercetat de DNA într-un nou dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horea Uioreanu a fost arestat preventiv pentru corupţie
Horea Uioreanu a fost arestat preventiv pentru corupţie

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, rămâne în continuare în arest, după ce magistraţii Curţii Supreme au decis, vineri seară, să respingă contestaţia formulată de acesta împotriva deciziei prin care a fost arestat.

UPDATE 22.45 Judecătorii Curţii Supreme au decis, vineri, să respingă contestaţia preşedintelui CJ Cluj. Astfel, Horia Uioreanu rămâne în arest preventiv.

UPDATE 22.18 Horia Uioreanu, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, este anchetat într-un nou dosar intentat de procurorii DNA, în care aceştia îl acuză pe Uioreanu de săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată, potrivit DNA. Mai exact, Horia Uioreanu primea informaţii cu privire la ancheta procurorilor.

În acelaşi dosar este acuzat şi un subofiţer SRI din cadrul Direcţiei Judeţeane de Informaţii Cluj. Astfel, Anca-Elena Albu este urmarită penal în cazul Horia Uioreanu, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată, informează un comunicat al DNA.

De asemenea, în acest dosar mai sunt inculpaţi Mihnea-Remus Uioraş, subprefect al judeţului Cluj, pentru complicitate, precum şi Silvia Bulaj, mama inculpatei Anca-Elena Albu, informează DNA.


Horea Uioreanu, dar şi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, au fost arestaţi preventiv, pe 29 mai, de magistraţii Curţii de Apel Cluj.

Liberalul a  fost ridicat, pe 289 mai, de la 9 dimineaţa de acasă şi a fost audiat până în jurul orei 22.00, când s-a luat decizia reţinerii sale. DNA a precizat într-un comunicat că s-a început urmărirea penală împotriva lui  HOREANU HOREA DORIN, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, care este acuzat de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator şi complicitate la spălare de bani. 

De asemeena, a mai fost reţinut un om de afaceri din Iclod, Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, fiind acuzat şi el de dare de mită.  În perioada aprilie 2013-mai 2014, omul de afaceri Vasile Pogăcean a i-ar fi dat mită lui Horea Uioreanu 174.500 lei. În schimb , omul de afaceri a primit lucrări de 4,5 milione de lei. 

Ce s-a întâmplat 

„În cauză, există indicii concrete privind săvârşirea de către suspectul Uioreanu Horea Dorin, preşedinte al CJ Cluj, de către inculparul Pogăcean Vasile, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL, precum şi de către alte persoane, a unor fapte de corupţie, în contextul alocării unor resurse bugetare de la bugetul Consiliului judeţean Cluj pentru plata unor contracte finanţate de instituţia judeţeană, respectiv pentru încheierea de noi contracte sau acte adiţionale la acestea, pentru organizarea de licitaţii trucate, scopul urmărit fiind de a obţine foloase materiale necuvenite. 

Astfel, potrivit procurorilor, în perioada aprilie 2013-mai 2014, Horea Uioreanu i-ar fi cerut lui Vasile Pogăcean, drept mită, suma de 693.224 lei, constând într-un procent de 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL aparţinând omului de afaceri, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător la instituţiei judeţene să aloce sumele vizate de omul de afaceri. 

După ce a primit, în avans, o primă tranşă în cuantum de 40.000 lei,Horia  Uioreanu, în lunile mai şi octombrie 2013, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Cluj, a propus Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizeşul Gherlii, Câţcău, Iclod, Bonţida) pentru lucrări pe care primăriile respective le aveau în derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, în detrimentul altor comune", se arată în comunicatul DNA.

Câţi bani a primit Uioreanu

DNA mai precizează "Aşadar, pentru anul 2013, urmare a demersurilor efectuate asupra preşedintelui CJ Cluj, prin mecanismul de alocare bugetară reglementat prin OUG 28/2013, SC Sinai Comimpex a beneficiat de suma totală de 3.174.000 lei. Pentru anul 2014, potrivit celor convenite între preşedintele CJ Cluj Horea Uioreanu şi omul de afaceri Vasile Pogăcean, pentru lucrări realizate de SC Sinai în comunele Bonţida şi Fizeşul Gherlii au mai fost alocate, în mod preferenţial, fonduri de la bugetul Consiliului Judeţean Cluj în cuantum total de 1.447.497 lei.  În perioada aprilie 2013-mai 2014, omul de afaceri Pogăcean Vasile a remis cu titlu de mită lui Uioreanu Horea Dorin suma totală de 174.500 lei”. 

De ce este acuzat Ioan Bene 

Un alt om de afaceri, Ioan Bene a fost reţinut şi el în acest  dosar. Astfel,  din comunicatul DNA rezultă că Ioan Bene ar fi acuzat de: dare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată sub forma participaţiei improprii ca instigator, spălare de bani. 

Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a rezultat că există probe şi date care conduc la suspiciunea rezonabilă, potrivit căreia :  „În cursul anului 2011, a fost încheiat contractul de lucrări între Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca RA, în calitate de achizitor şi asocierea SCC NAPOCA SA – SC ICCO SYSTEMS SRL- SC GEO ARC SRL, în calitate de executant, având ca obiect prima etapă de executare, finalizare şi întreţinerea lucrării „Pistă de decolare aterizare de 3.500 m şi suprafeţe de mişcare aferente” la un preţ de 32.436.982,99 euro, durata contractului fiind stabilită la 3 ani, respectiv până la 5 septembrie 2014. Finanţarea investiţiei urma a fi asigurată din bugetul judeţului.

Valoarea contractului a ajuns la 42 de milioane de euro

Pe parcursul executării contractului acesta a fost adiţionat cu un număr de 24 acte adiţionale care au crescut valoarea contractului până la suma totală de peste 42.000.000 euro. Probaţiunea administrată în prezenta cauză a stabilit că, pe fondul cointeresării materiale a preşedintelui C.J. Cluj, Horea Uioreanu , omul de afaceri Ioan Bene deţinătorul societăţii de construcţii SC Napoca SA, a convenit cu acesta să realizeze în continuare lucrări din etapa a doua a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, în lipsa oricăror forme legale şi transparente de evaluare şi acordare a unei astfel de lucrări finanţate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor prin OUG 34/2006 (în lipsa oricărei documentaţii, licitaţii, contractări). Urmare a celor convenite, inculpatul Bene Ioan a dispus angajaţilor săi construirea platformei Apron 4, lucrare ce a fost demarată la finele lunii octombrie 2013 şi finalizată în luna martie 2014.

MItă de 3000.000 de lei de la Bene 

De asemenea, pentru a dispune alocări de resurse de la bugetul C.J. Cluj pentru plăţile efectuate la lucrările de la contractul menţionat, precum şi pentru alte proiecte aflate în derulare, tot cu finanţare de la bugetul judeţean, se reţine că, în perioada octombrie 2012- martie 2014, omul de afaceri Bene Ioan a remis preşedintelui CJ Cluj Uioreanu Horea Dorin suma totală de 278.000 lei, după cum urmează: în luna octombrie 2012 suma de 100.000 lei, în martie 2013 suma de 40.000 lei, în aprilie 2013 suma de 20.00 euro (echivalent a cca. 86.000 lei), la data de 8 septembrie 2013 suma de 5.000 euro (echivalent a cca. 22.000 lei), la data de 5 octombrie 2013 suma de 20.000 lei, la data de 6 martie 2014 suma de 10.000 lei.

De asemenea, în cursul lunii mai 2014, omul de afaceri Bene Ioan a mai remis preşedintelui C.J. Cluj suma de 22.320 lei (echivalent a 5.000 de euro), sumă ce a reprezentat achitarea unui contract având ca obiect un sondaj de opinie comandat de edilul judeţului în contextul campaniei electorale privind alegerile europarlamentare din 25 mai 2014. Probaţiunea dosarului a stabilit că, pentru a disimula mita primită, Horea Uioreanu, la înţelegere cu Ioan Bene, i-a cerut reprezentantului societăţii ce a efectuat sondajul de opinie, încheierea fictivă a unui contract cu SC Napocamin SRL deţinută de omul de afaceri Bene Ioan, sens în care au fost întocmite în fals, contractul nr. 1.8/12.05.2014 precum şi factura fiscală nr. 034/23.05.2014 ce purta asupra sumei de 22.320 lei.

Practic, prin încheierea actelor false s-a încercat disimularea adevăratei convenţii între părţi, acte menit să ascundă adevărata natură a provenienţei a banilor, cunoscând că acesta constituie obiect al infracţiunilor corelative de dare şi luare de mită

Citeşte şi

VIDEO Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost reţinut. Este acuzat de luare de mită, complicitate la spălare de bani şi fals
 Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Horia Uioreanu a fost reţinut după şase ore de audieri. El a părăsit sediul DNA într-o maşină a instituţiei, însoţit de doi anchetatori. Înainte ca acesta să fie dus în arestul poliţiei, din sediul DNA a ieşit avocata lui Uioreanu, Smaranda Bara care s-a limitat să spună doar că „a fost o zi lungă şi obositoare“.


Consilierul preşedintelui CJ Cluj şi-a dat demisia. El e acuzat că primit 6.000 de lei mită de la patronul Fany
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a anunţat că Răzvan Pop, consilierul său, şi-a dat demisia deoarece este cercetat în dosarul mitei Fany. El ar fi primit 6.000 de lei pentru a ajuta compania de transport să câştige o licitaţie.

Ioan Bene, afaceristul a cărui firmă a făcut noua pistă a aeroportului, reţinut alături de preşedintele CJ Cluj
Omul de afaceri Ioan Bene a fost reţinut, miercuri seara, 28 mai, de către procurorii DNA pentru 24 de ore în dosarul de corupţie în care a fost reţinut şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Horea Uioreanu. Anchetatorii nu au precizat oficial acuzaţiile care le aduc acestuia, însă surse susţin că ar fi acuzat de dare de mită.

Vasile Pogăcean, omul de afaceri reţinut alături de preşedintele CJ Cluj, este un baron local din comuna Iclod

Vasile Pogăcean, omul de afaceri reţinut pentru 24 de ore alături de preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, este membru PNL, a candidat în 2008 pentru postul de primar în Iclod, iar presa locală scria despre el, tot în 2008, că ar fi un baron local extrem de influent. Procurorii DNA îl acuză de dare de mită în formă continuată.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite