Presa britanică: vine un nou val de români şi bulgari în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul românilor şi bulgarilor care lucrează în Regatul Unit a crescut cu mai mult de un sfert în trei luni, potrivit statisticilor care indică un nou flux de imigranţi din cele două ţări chiar înainte de ridicarea restricţiilor impuse, de anul viitor, relatează publicaţia britanică „The Telegraph“.

La sfârşitul lunii iunie, în Marea Britanie lucrau 141.000 de români şi bulgari, o creştere cu aproape 26% faţă de cei 112.000, înregistraţi la finele lunii martie, şi cu 35% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, relatează jurnaliştii de la  „The Telegraph“.

Aceştia arată faptul că, deşi oficialii britanici au evitat să înainteze o cifră estimativă privind aşa-numitul ”val” de imigranţi din cele două ţări care ar urma să vină să se angajeze în Regatul Unit după ridicarea restricţiilor de muncă, în ianuarie 2014, ambasadorii din România şi Bulgaria au precizat că ar fi vorba despre aproximativ 35.000 de imigranţi.

Însă, susţin cei de la ”The Telegraph”, statisticile oficiale publicate miercuri de Oficiul lor Naţional de Statistică indică faptul că, din iunie 2012, deja au intrat în ţară 37.000 de noi imigranţi din România şi Bulgaria, ”ceea ce arată că cetăţenii celor două state au luat-o înaintea eliminării restricţiilor”.

Britanicii aşteaptă şi mai mulţi români şi bulgari

Creşterea nu ar fi explicată prin joburile sezoniere, susţin jurnaliştii, în condiţiile în care în aceeaşi perioadă de referinţă din 2012, martie-iunie, creşterea a fost doar de 7.000 de imigranţi, faţă de 37.000, anul acesta.

Andrew Green, preşedintele aociaţiei MigrationWatch, care a înaintat cifra de 50.000 de bulgari şi români care ar urma să vină în Regat anual, în următorii cinci ani, este de părere că această creştere este vârful icebergului, care prefigurează trendul anticipat de ei.

”Cifrele arată că mulţi imigranţi vor veni anul viitor când piaţa muncii va fi complet liberalizată pentru ei. Se potriveşte practic cu estimarea noastră potrivit căreia în jur de 50.000 de români şi bulgari vor imigra către Marea Britanie în fiecare an, în următorii cinci ani”, a declarat Andrew Green pentru ”The Telegraph”.

Cât despre cei 37.000 de muncitori apăruţi în statistici din martie până în iunie, Green susţine că sunt persoane care se declară angajaţi pe cont propriu, o ”portiţă veche” care le-a permis să lucreze legal în Marea Britanie.

Ce înseamnă ridicarea restricţiilor

Jurnaliştii britanici explică sistemul de restricţii impuse românilor şi bulgarilor până cel târziu la 31 decembrie 2013, care le permite să muncească în Regat doar pe baza unei vize obţinute de un angajator britanic, dacă dovedesc că sunt angajaţi pe cont propriu sau dacă vin pe joburi sezoniere, temporare, în agricultură.

Însă, o dată cu eliminarea acestor restricţii, în afară de ”asigurarea unui job”, imigranţii vor beneficia de o serie de drepturi băneşti, prestaţii sociale, inclusiv pensie, spun jurnaliştii de la ”The Telegraph”.

Ministrul britanic pentru imigraţie a explicat că, oricum, ”nu se pune problema ca orice cetăţean al altui stat UE să aibă acces nelimitat la toate drepturile  în Marea Britanie: imigranţii trebuie să muncească, să studieze sau să se întreţină”, arătând că nu-i va tolera pe cei care vor veni în Regatul Unit pentru a abuza de serviciile lor publice.

În total, în Marea Britanie numărul angajaţilor cetăţeni din afara ţării care lucrează acolo a crescut cu 98.000, până la 2,68 de milioane, din aprilie până în iunie, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Incluzându-i pe britanici, în Regatul Unit erau aproape 30 de milioane de angajaţi, cu 300.000 mai mult decât în 2012.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite