Premieră medicală la Spitalul „Sfânta Maria“ din Capitală. Medicii au refăcut maxilarul unui bărbat în vârstă de 27 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chirurgii români şi danezi au efectuat o operaţie în premieră la Spitalul Sfânta Maria din Capitală FOTO Adevărul
Chirurgii români şi danezi au efectuat o operaţie în premieră la Spitalul Sfânta Maria din Capitală FOTO Adevărul

O echipă formată din medici chirurgi români şi danezi a refăcut maxilarul unui bărbat în vârstă de 27 de ani, cu ajutorul unei proteze în valoare de 12.000 de euro, oferită pacientului printr-o sponsorizare. Proteza a fost adaptată la defectul şi anatomia barbatului, în urma unei intervenţii în premieră care a durat mai bine de şase ore.

„Împreună cu medicul Esben Aagard de la Odense University Hospital din Danemarca, am operat un bărbat de 27 ani care, în urmă cu trei ani, a suferit o intervenţie chirurgicală, din cauza unei afecţiuni patologice la nivelul maxilarului inferior, cu pierderea a aproape jumătate din mandibulă, pe partea stângă”, a declarat dr. Narcis Copcă, managerul spitalului.

Potrivit medicului, defectul a fost înlăturat cu ajutorul unei plăcuţe care, însă, nu a rezistat şi a fost scoasă ulterior. „Din cauza suferinţei, bărbatul nu putea vorbi şi nu se putea hrăni bine”, a mai spus dr. Copcă.

În timpul operaţiei care a avut loc azi, specialiştii în chirurgie maxilofacială au montat o proteză din titan şi totodată au prelevat grefă osoasă de la şoldul pacientului, pentru reconstrucţia osului în care, mai târziu, să poata fi implantaţi dinţii lipsă.

„Proteza o ţine toată viaţa, iar peste două zile de la intervenţie va putea mânca normal”, a adăugat şeful Clinicii maxilofacială a Spitalului "Sf. Maria", dr. Ion Nicolescu.

La rândul lui, dr. Esben Aagard a spus că riscurile intervenţiei sunt similare celor de la operaţia de proteză de şold. "Nu am avut probleme. Proteza este din titan, iar greutatea ei, ca a unei perechi de ochelari. E uşoară", a explicat medicul danez.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite