Oficiali americani: Scutul antirachetă de la Deveselu, activ de pe 18 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scutul antirachetă din Deveselu va fi activ începând cu 18 decembrie 2015 FOTO AFP
Scutul antirachetă din Deveselu va fi activ începând cu 18 decembrie 2015 FOTO AFP

Scutul antirachetă de la Deveselu va deveni activ pe 18 decembrie, potrivit declaraţiilor făcute de John Heffern reprezentantul Departamentului de stat, la Washington DC, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României.

Activarea sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu pe 18 decembrie „demonstrează foarte, foarte puternic o bună guvernare, transparenţă şi lupta anticorupţie”, a declarat John Heffern, citat de Agerpres.

„Am fost foarte entuziasmat să văd ce se s-a întâmplat la Bucureşti în ultimele două luni. Secretarul de stat (John) Kerry a calificat angajamentul României pentru o bună guvernare drept un model pentru alte ţări”, a adăugat oficialul american.

Întrebat despre situaţia de securitate din regiune, el a atras atenţia că există „provocări de peste tot”.

„Dinspre Est avem, desigur, probleme cu agresiunea Rusiei în Ucraina, avem probleme în Sud, de asemenea. Din perspectiva poziţionării sale geografice şi a angajamentului politic, România este importantă pentru noi, pentru a putea face faţă acestor provocări”, a adăugat John Heffern.

Ambasadorul SUA în România: Până în martie 2016 vor fi făcute toate testele necesare

Pe 10 noiembrie 2015, ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA) în România, Hans Klemm, a fost în vizită la baza Deveselu, declarând că amplasamentul scutului antirachetă va fi inaugurat la mijlocul lunii decembrie, iar până în martie 2016 se vor efectua testele astfel încât la acea dată scutul să devină complet operaţional.

„Amplasamentul scutului antirachetă a cărui construcţie se apropie de final este un element esenţial al parteneriatului între România şi SUA. Este o contribuţie importantă la consolidarea alianţei, prieteniei şi parteneriatului între Statele Unite ale Americii şi România. (...) Lucrările se desfăşoară conform calendarului şi bugetului aprobat, iar perioada estimată de încheiere a lucrărilor este sfârşitul anului. Guvernele Statelor Unite ale Americii şi României plănuiesc în acest moment organizarea unei ceremonii pentru a marca încheierea lucrărilor de construcţie. Mai sunt însă de efectuat destule teste ale amplasamentului şi ale scutului antirachetă. Aşadar, probabil amplasamentul şi sistemul vor deveni complet operaţionale undeva în martie 2016. (...)Sunt complet încrezător că amplasamentul va trece toate testele până în primăvara anului viitor “, a declarat ambasadorul SUA în România.

După terminarea lucrărilor, la Deveselu vor fi aduşi aproximativ 150 de militari ai Armatei SUA, cărora li se vor alătura şi 350 de civili. 

scut deveselu foto ambasada
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite