Şeful Parlamentului rus, prezent la Bucureşti, despre baza de la Deveselu: „Eu nu cred că este alegerea poporului român“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Narîţkin FOTO Arhiva Adevărul
Serghei Narîţkin FOTO Arhiva Adevărul

Preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, aflat într-o vizită de lucru la Bucureşti, a declarat că NATO a reuşit să convingă Federaţia Rusă că scutul antirachetă amplasat în România nu este îndreptat împoriva Rusiei, precizând, totodată, că nicio infrastructură a NATO nu a salvat Parisul de la atentatele teroriste.

„Alegerea alocării acelui scut antirachetă este o alegere a politicienilor României, noi doar respectăm această alegere. Eu nu cred ca aceasta este alegerea poporului român. Este o alegere a conducerii politice a României şi noi acceptăm această alegere. În 2011, noi am propus partenerilor noştri crearea unui colectiv comun de securitate. Partenerii nioştri ne-au convins că acest sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei. Noi le-am propus să semnăm un acord că acest sisetm antirachetă nu este împotriva Federaţiei Ruse. Toată această istorie cu extinderea NATO este construită pe nişte lucruri neadevărate. Nicio infrastructură NATO nu a salvat Parisul de la acele atentate teroriste“, a spus Serghei Narîşkin.

În cadrul celei de-a 46-a Adunare Generală a Cooperării Economice a Mării Negre, care are loc la Bucureşti, Călin Popescu Tăriceanu va preda preşedinţia organizaţiei lui Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei ruse.

Mai mulţi parlamentari ucraineni, participanţi la Adunarea pentru Cooperarea Economică a Mării Negre (APCEMN), au protestat în timpul discursului preşedintelui Dumei de Stat, Serghei Narîţkin, din Senatul României, care predă preşedinţia organizaţiei Legislativului Rus. Aleşii ucraineni au afişat pancarte pe care era scris „Putin, dă-ne Crimeea înapoi“, „2008 - Georgia, 2015 - Ucraina. Cine urmează“.

Preşedintele Dumei ruse Serghei Narîşkin se află vineri la Bucureşti, unde participă la un eveniment găzduit de Senatul României, deşi liderul rus se află pe lista demnitarilor ce au interdicţie de intrare în UE. Ministerul Afacerilor Externe arată că apartenenţa Federaţiei Ruse la Adunarea Cooperării Economice la Marea Neagră este mai importantă decât interdicţia impusă de UE.

La solicitarea „Adevărul“, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că acordul încheiat de România, Federaţia Rusă şi alte state din jurul Mării Negre primează în faţa deciziei UE de a interzice unor oficiali ruşi să mai păşească pe teritoriul UE ca urmare a anexării Crimeei.

Evenimentul de astăzi a avut ca temă principală „'Implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în regiunea CEMN: implicarea parlamentară'“ şi se desfăşoară sub patronajul Senatului României, care a deţinut preşedinţia APCEMN în perioada iunie — noiembrie 2015.

Cooperarea Economică la Marea Neagră este o organizaţie internaţională a ţărilor din regiunea Mării Negre.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite