Oana Hăineală este noul şef al Corpului de Control al Ministerului Justiţiei / Toader: Are experienţă la GRECO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Oana Hăineală se întoarce la Ministerul Justiţiei. De această dată pe postul de şef al Corpului de Control al Ministerului Justiţiei.

La sfârşitul anului, magistraţii Curţii Supreme au anulat decizia Secţiei pentru procurori CSM, prin care au retras-o pe Oana Hăineală de la Ministerul Justiţiei, la solicitarea procurorului general, măsura fiind luată în contextul anchetei privind adoptarea Ordonanţei 13, anunţă Mediafax.

„Admite contestaţia formulată de Schmidt – Hăineală Oana Andreea împotriva Hotărârii nr. 257 din 21 martie 2017 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Anulează Hotărârea nr. 257 din 21 martie 2017 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii Anulează Hotărârea nr.51/3.02.2017 a Secţiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Obligă intimatul la plata sumei de 3000 lei reprezentând cheltuieli de judecată către contestatoare”, a decis definitiv instanţa supremă.

Consecinţa a fost revenirea Oanei Hăineală în cadrul Ministerului Justiţiei.

Debarcarea de la Ministerul Justiţiei

Procurorii din CSM au decis, la începutul anului trecut, retragerea Oanei Hăineală şi a lui Constantin Sima din funcţiile de secretari de stat în Ministerul Justiţiei. Propunerea a fost făcută de procurorul general al României.

"Secţia de procurori a CSM a dispus încetarea detaşării pentru cei doi procurori şi eu cred decizia este benefică, e mai bine, nu numai pentru cursul anchetei, dar şi pentru Ministerul Justiţiei şi pentru cei doi procurori să fie acasă, în Ministerul Public, la dispoziţia Ministerului Public, pentru a clarifica toate problemele într-o manieră imparţială. Am ascultat şi punctul de vedere al domnului ministru, care mi s-a părut rezonabil, că doreşte să îşi menţină echipa însă impresia mea a fost că, totuşi, decizia nu vine de la domnia sa", a declarat Augustin Lazăr  după ce a fost luată decizia.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat joi Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a procurorilor Oana Hăineală şi Constantin Sima.

"Având în vedere necesitatea derulării în condiţii de imparţialitate a unei cauze instrumentate de către Direcţia Naţională Anticorupţie, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi a proiectului de lege pentru graţierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală şi a domnului procuror Constantin Sima", transmitea atunci Parchetul General printr-un comunicat de presă.

La Direcţia Naţională Anticorupţie s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competenţa de soluţionare a instituţiei, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative (OUG 13) instituţia cerând Ministerului Justiţiei, până pe 02 februarie, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea Ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codurilor Penale. Ministerul a catalogat acţiunea DNA drept o "gravă imixtiune".

Ministerul Justiţiei subliniază faptul că modificarea legislativă a fost şi este asumată de instituţie în exercitarea atribuţiilor statutare şi legale, precizând că declanşarea unei anchete este o "gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite