„NY Times“ face portretul şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi: Această femeie calmă a devenit cea mai temută şi, pentru unii, cea mai detestată din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii cotidianului american „New York Times“ au realizat un portret al Laurei Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), instituţie despre care scrie că duce „o campanie neaşteptat de susţinută“ împotriva corupţiei, o chestiune fierbinte în contextul alegerilor prezidenţiale din România. Kovesi este descrisă ca cea mai temută persoană din România şi, pentru unii, cea mai detestată.

Publicaţia americană arată că televiziunile sunt într-o permanentă expectativă la porţile instituţiei de pe Ştirbei Vodă pentru a transmite imagini cu următorul episod din „cel mai terifiant serial“ pentru personajele corupte din politică şi din mediul de afaceri. 

Condamnarea lui Adrian Năstase, care „a transmis o undă de şoc în clasa politică, mai ales în PSD“, este descrisă de jurnaliştii americani drept cel mai mare trofeu al lui Kovesi. Jurnaliştii „New York Times“ amintesc şi de dosarul Microsoft, în care nouă foşti miniştri sunt implicaţi, şi de dosarul lui Viorel Hrebenciuc, citându-l pe analistul Sorin Ioniţă, care spune că „este de necrezut să vezi astfel de oameni în închisoare“. 

„Nimeni - cu excepţia celor care lucrează aici - nu vrea să fie văzut intrând în sediul DNA“, scrie publicaţia americană, citându-l pe politologul Vladimir Tismăneanu: „Această femeie calmă a devenit cea mai temută şi, pentru unii, cea mai detestată persoană din România... A pus bazele celui mai mare cutremur politic după 1989“.

„New York Times“ arată că „victimele“ DNA o cataloghează pe Kovesi drept stanilistă şi acuză instituţia pe care o conduce că foloseşte metode ale Securităţii, precum interceptările telefonice. Kovesi a respins însă acuzaţiile „absurde“ într-un interviu pentru cotidianul american, arătând că ea şi colegii săi procurori au absolvit studiile superioare după 1989, aşadar nu au de unde să cunoască metodele Securităţii. Mai mult, spunea Kovesi, interceptările nu au fost inventate de DNA şi sunt folosite peste tot în lume de ţări democratice. 

„New York Times“ aminteşte de meritele Monicăi Macovei, fost ministru al Justiţiei şi fost candidat la alegerile prezidenţiale din acest an, care a început reformele în sistemul judiciar românesc. 

Jurnaliştii „New York Times“ îl numesc pe Dan Voiculescu un „baron“ al politicii şi al mediului de afaceri, precizând că grupul media deţinut de acesta a derulat o campanie intensă de denigrare a DNA şi a Laurei Codruţa Kovesi. 

Jurnaliştii americani citează „Jurnalul Naţional“, cotidian cotrolat de familia Voiculescu, care o descrie pe Kovesi „un procuror stanilist“, iar un alt instrument media – Antena 3 – controlat tot de Voiculescu, a asemănat-o cu Hitler şi cu Stalin, acuzând-o pe şefa DNA că ar fi luat bani de la un interlop ţigan. 

 Kovesi a declarat însă pentru „New York Times“ că s-a obişnuit cu calomniile, arătând că „cele mai dure atacuri şi cele mai defăimătoare declaraţii vin de la cei investigaţi de DNA“.

„New York Times“ scrie despre Laura Codruţa Kovesi că este o fostă baschetbalistă, cu voce înceată, care ţine în biroul său mai multe icoane şi un desen făcut de o nepoată cu o sperietoare pe un câmp umbrit de păsări negre – „mi-au spus ca asta sunt eu in Bucuresti“.

„Am o viaţă normală, merg la cinema, la sală. Când merg la piaţă, la magazin sau la cinema, întâlnesc oameni prietenoşi care mă felicită şi mă încurajează să continuu. Nu toată lumea din România e coruptă“, a declarat Kovesi.

Publicaţia americană aminteşte şi de proiectul legii amnistiei şi graţierii, proiect căruia Kovesi s-a opus, şi relatează şi încercările repetate ale Parlamentului de la Bucureşti de a limita lupta anticorupţie. De altfel, spun jurnaliştii americani, lupta anticorupţie a ajuns o temă fierbinte în campania electorală pentru prezidenţiale. 

Kovesi nu a vrut să comenteze temerile Opoziţiei că, dacă Victor Ponta va fi ales preşedinte al României, va încerca să numească în locul său un şef al DNA „mai maleabil“. Ponta a spus pentru „New York Times“ că numirea lui Kovesi la şefia DNA a fost propunerea lui şi nu vede niciun motiv pentru a o schimba din funcţie. 

„Este important ca noul preşedinte să susţină lupta anticoripţie. Atât timp cât acest lucru se întâmplă, nu există motive de îngrijorare. Sunt însă motive de îngrijorare dacă preşedintele nu sprijină lupta noastră“, a spus Kovesi. 

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/adinavlad/laura-codru-a-kovesi-dna" target="_blank">View the story "Laura Codruţa Kovesi, DNA " on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite