Nicuşor Constantinescu, condamnat la 6 ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Decizia nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicusor Constantinescu a fost condamnat la 6 ani de închisoare
Nicusor Constantinescu a fost condamnat la 6 ani de închisoare

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost condamnat astăzi la 6 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, după ce a refuzat aprobarea construirii unui parc eolian în judeţul Constanţa. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Instanţa i-a interzis lui Nicuşor Constantinescu exercitarea unor drepturi după executarea închisorii, el fiind obligat să plătească 3.000 euro daune morale către partea civilă Marian Turbatu, respectiv 4.000 euro şi 10.000 euro către două firme implicate în construcţia centralelor eoliene.
De asemenea, judecătorii au decis ca Nicuşor Constantinescu să rămână în arest preventiv. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Acuzaţiile procurorilor

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată  pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că a împiedicat controale ale Curţii de Conturi şi a creat un prejudiciu de 30 de milioane de euro, prin faptul că nu a emis sau prelungit autorizaţii de construire a unor centrale eoliene în judeţ. 


Mai mult,  în perioada 2011 - 2013, Nicuşor Constantinescu, a refuzat în mod repetat să pună la dispoziţia auditorilor Curţii de Conturi documentele şi informaţiile solicitate, împiedicând astfel efectuarea a trei controale incluse în programul de activitate al RAJA Constanţa, susţin procurorii.

„Totodată, a fost creat un folos necuvenit Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, constând în faptul că activitatea sa a fost sustrasă verificării, în condiţiile în care fondurile de care a beneficiat RAJDP Constanţa din resursele publice în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane lei. Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăţi nelegale", mai spun anchetatorii DNA.

Spectacolul de la ultimul termen


La ultimul termen din acest proces, instanţa l-a amendat de trei ori pe Nicuşor Constantinescu şi l-a evacuat din boxa acuzaţilor, când acesta i-a întrerupt de mai multe ori pe magistraţi. Nicuşor Constantinescu a cerut, vineri, amânarea procesului până când va fi motivată decizia Curţii Constituţionale privind infracţiunea de abuz în serviciu. 

Supărat că judecătoarea Luisa Emanuela Dragomir a respins solicitarea acestuia şi că l-a întrebat dacă doreşte să dea declaraţie în dosar, Constantinescu a recuzat magistratul şi a cerut ca solicitarea de înlăturare a judecătoarei să fie analizată de un alt complet de judecată.


Constantinescu a condiţionat audierea sa în instanţă de motivarea CCR. Şedinţa s-a suspendat câteva ore, dosarul fiind trimis la un alt complet, pentru a fi analizată cererea de recuzare. Cauza s-a reluat în jurul orei 15.00, pentru Nicuşor Constantinescu fiind adusă o bancă în faţa sălii de judecată, după ce a început să se sprijine în cârjele cu care a venit.


Cererea de recuzare a judecătoarei a fost respinsă, situaţie care l-a enervat din nou pe Nicuşor Constantinescu, acesta a început să vocifereze şi a fost din nou amendat, cu 3.000 de lei. Supărat de amenda primită, Constantinescu a început să urle în sala de judecată, susţinând că aşa are tonul vocii încă din copilărie. El i-a reproşat judecătoarei că nu a vrut să îi amâne dosarul pentru a studia motivarea Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu şi a acuzat-o că l-a arestat, că nu a ţinut cont de problemele lui de sănătate şi că i-a pus viaţa în pericol.


După ce a anunţat că nu dă declaraţii la acest termen, judecătoarea i-a citit declaraţia dată în timpul urmăririi penale. În timp ce judecătoarea dădea citire declaraţiei, Constantinescu a înterupt-o de două ori, context în care magistratul a dispus evacuarea acestuia din boxa acuzaţilor şi amendarea lui cu 5.000 de lei.


Anterior, acesta primise o altă amendă, de 2.000 de lei, tot pentru că, din boxa acuzaţilor, a ridicat tonul la adresa magistraţilor din complet.


De altfel, Nicuşor Constantinescu a intrat nervos în sala de judecată, înjurând şi spunându-le jurnaliştilor că judecătorii îl plimbă "ca pe un porc". Valoarea totală a amenzilor încasate vineri în instanţă de Constantinescu a fost de 10.000 de lei.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite