Motivarea judecătorilor: Hoţii care i-au furat maşina lui Becali au minţit în instanţă pentru a-l scăpa pe acesta de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Becali a fost condamnat în acest dosar la trei ani de închisoare cu suspendare Foto Adevarul
George Becali a fost condamnat în acest dosar la trei ani de închisoare cu suspendare Foto Adevarul

Magistraţii Curţii Supreme arată în motivare deciziei prin care omul de afaceri George Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul sechestrării de persoane, că victimele au minţit în declaraţiile date în faţa instanţei pentru a-i scăpa de detenţie pe cei acuzaţi în dosar.

”Este adevărat că, în cursul cercetării judecătoreşti desfăşurată în faţa instanţei de fond şi a celei de recurs, părţile vătămate au revenit parţial asupra poziţiei procesuale manifestată iniţial, însă declaraţiile de retractare vor fi înlăturate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, ca nesincere şi făcute cu scopul evident de a-i exonera pe inculpaţi de răspunderea penală”, se arată în documentul instanţei.

Astfel, Instanţa Supremă a decis să ia în considerare doar declaraţiile date de acestia în faţa procurorilor, considerând că acestea conţin o „expunere completă şi credibilă”.

„În acest sens, se reţine că declaraţiile date de părţile vătămate în cursul urmăririi penale conţin o expunere completă şi credibilă a modului în care s-au derulat evenimentele în noaptea de 26/27 ianuarie 2009, din interpretarea coroborată a acestora şi a celorlalte mijloace de probă administrate în cauză, astfel cum au fost anterior expuse, rezultând cu certitudine că au fost imobilizate în stradă de inculpaţi, agresate fizic şi conduse cu forţa în localul din Pipera, Voluntari (...)  În cauză, însă, părţile vătămate nu au oferit nicio explicaţie credibilă pentru schimbarea poziţiei procesuale iniţiale, situaţie în care declaraţiile acestora de retractare nu pot fi valorificate în plan probator, fiind infirmate şi de restul dovezilor administrate în cauză”, mai arată judecătorii în motivarea deciziei.

De asemenea, magistraţii susţin că recuperarea maşinii s-a transformat într-o justiţie privată instrumentată de Becali, înlocuind astfel organele statului.

„Instanţa reţine că inculpaţii au săvârşit faptele acţionând în mod coordonat, în vederea recuperării autoturismului sustras, care era proprietatea unuia dintre inculpaţi, însă nu poate face abstracţie de împrejurarea că toată activitatea de recuperare a bunului s-a transformat într-o justiţie privată, instrumentată de inculpatul Becali George, paralelă celei instituite prin Constituţie şi legi organice, dând astfel impresia că orice persoană se poate erija în rolul de judecător, organele statului fiind astfel considerate ca ineficiente”,  se precizează în documentul citat.

George Becali a fost condamnat în februarie la trei ani de închisoare cu suspendare pentru sechestrare de persoane.

În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi Ştefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila şi Marcel Popa au fost condamnaţi tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de opt ani.

Totodată, Romulus Dumitrescu a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru trei fapte de complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal, şi pedeapsa acestuia fiind suspendată.

Pe aceeaşi temă:

Gigi Becali şi-a completat declaraţia de avere în penitenciar: „Subsemnatul Becali George, având funcţia de deţinut la Jilava”

Anchetă la Penitenciarul Jilava după ce Gigi Becali ar fi găsit o mie de euro în buzunarul unei perechi de pantaloni

Gigi Becali, aşteptat la Poarta Albă. Latifundiarul va sta într-o „rezervă“ de 10-15 deţinuţi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite