Mitingul Antena 3 de vineri din Piaţa Victoriei, aprobat de Primărie. Mircea Badea: „E o întâlnire cu telespectatorii”. Reacţia funcţionarilor ANAF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Badea FOTO Arhivă
Mircea Badea FOTO Arhivă

Mitingul „Libertatea presei în pericol”, pe care Antena 3 vrea să-l organizeze vineri, a primit aprobare de la comisia de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti. Acţiunea de protest va avea loc vineri, în Piaţa Constituţiei. La manifestare sunt aşteptaţi 5.000 de oameni. Joi, preşedintele CSM a emis un comunicat de presă în care a criticat reacţiile publice ale lui Iohannis şi Cioloş în acest caz.

UPDATE Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu „posibila încălcare a art. 30 şi 31 din Constituţia României privind libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie”, în cazul notificării ANAF de evacuare a televiziunilor Intact.

„Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 30 şi art. 31 din Constituţia României, privind libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie. În cadrul demersurilor ce vor fi efectuate de către Avocatul Poporului, se vor avea în vedere, între altele, discuţii cu părţile implicate, solicitarea de informaţii, relaţii şi documente, precum şi examinarea aspectelor constituţionale, legale şi procedurale referitoare la cazul în speţă. Aceste demersuri nu pun în discuţie respectarea hotărârilor judecătoreşti”, potrivit unui comunicat emis de Avocatul Poporului.

UPDATE Reacţie CSM. Judecătorul Mircea Aron, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a precizat joi că declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Dacian Cioloş, dar şi a celorlalţi parlamentari cu privire la acţiunea ANAF, pot afecta independenţa justiţiei.

„Dezbaterea publică, precum şi mesajele publice ale reprezentanţilor puterii executive şi legislative, începând cu Preşedintele şi Prim - ministrul României, Preşedintele Senatului, parlamentari cu vocaţie de formatori de opinie şi importanţi reprezentanţi ai presei scrise şi audiovizuale conţin aprecieri de natură a pune sub semnul precarităţii o procedură judiciară ce se constituie, prin lege, ca parte a procesului penal - şi anume executarea hotărârii judecătoreşti”, a precizat judecătorul Mircea Aron într-un comunicat de presă emis joi.

Acesta declară că astfel de manifestări „riscă să exceadă cadrului constituţional în materia înfăptuirii justiţiei în România, prezentând un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului acesteia prin deviere de la principiile statului de drept”.

„Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii îşi manifestă îngrijorarea faţă de exprimarea publică a unor opinii în cauză, fără a distinge între actul de justiţie propriu - zis şi acţiunile autorităţii publice responsabile cu punerea în executare a hotărârii judecătoreşti. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii invită reprezentanţii autorităţilor statului, instituţiile de presă şi societatea civilă, la o abordare echilibrată, lucidă şi rezonabilă a dezbaterii publice, ca semn de matură asumare a logicii democratice şi a echilibrului puterilor în stat.”, se mai arată în documentul citat.

De altfel, preşedintele CSM a prezentat şi câteva prevederi din Constituţia României

„Art.1 (4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale.

(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.”

“Art. 16 - Egalitatea în drepturi

(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

(2) Nimeni nu este mai presus de lege.”

“ Art. 21 - Accesul liber la justiţie

(1) Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime.”

“Art. 124 - Înfăptuirea justiţiei

(1) Justiţia se înfăptuieşte în numele legii.

(2) Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi.

(3) Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii.”

“Art. 129 - Folosirea căilor de atac

Împotriva hotărârilor judecătoreşti, părţile interesate şi Ministerul Public pot exercita căile de atac, în condiţiile legii.”

ANAF cere schimbarea legii

Nemulţumiţi de reacţiile publice ale politicienilor în cazul Antena 3 - ANAF, funcţionarii publici au cerut, printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui şi premierului, modificarea legilor, pentru a nu mai lăsa loc de interpretări.

Redăm textul integral al scrisorii deschise a SNFP:

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici - SNFP critică lipsa asumării responsabilităţii oamenilor politici de prim rang, faţă de legile strâmbe şi nedrepte pe care funcţionarii publici din cadrul ANAF trebuie să le aplice. Ne surprinde să constatăm că se confundă aplicarea legii - bună sau rea, acceptată sau nu de contribuabili - cu calitatea actelor normative emise de Parlament şi Guvern.

Stimate Domnule Preşedinte al României, stimate domnule Prim-Ministru, dacă doriţi un stat de drept, modificaţi legile în favoarea contribuabililor de bună-credinţă şi daţi-ne posibilitatea, prin intermediul lor, să ne luptăm cu cei de rea-credinţă, protejaţi-ne prin statute speciale, în faţa acestora, pentru a putea colecta mai eficient taxele şi impozitele atât de necesare finanţării domeniilor de interes naţional, precum sănătătea şi învăţământului şi, de ce nu, pentru a fi şi noi, funcţionarii publici, apreciaţi de comunitate.

Este uşor să vă ascundeţi în spatele funcţionarilor publici, dând vina pe ei atunci când un contribuabil precum un post de televiziune important, cu impact în conservarea sau ştirbirea imaginii dumneavoastră, precum Antena 3, critică nedreptatea pe care o lege aprobată şi promulgată de domniile voastre o creează, dar, mai greu este să spuneţi că legea este proastă şi că dumneavoastră, prin aparatul guvernamental, obligaţi funcţionarii, în spatele cărora ieri v-aţi ascuns, să o aplice.

Zilnic, funcţionarii publici, angajaţi ai ANAF, în exercitarea atribuţiilor de executare silită se confruntă cu situaţii similare, sau poate chiar mai grave, generate de aplicarea legilor strâmbe, neprietenoase şi greu de implementat. Injuriile, jignirile şi uneori violenţa fizică sunt mereu prezente în activitatea curentă a funcţionarilor publici cu atribuţii în impunerea autorităţii de stat.

Stimaţi şi distinşi domni, promovaţi şi promulgaţi acte normative coerente, care să ducă atât la întărirea statului de drept, cât şi la creşterea încrederii cetăţenilor în instituţiile publice.

Antena 3 organizează un protest în Capitală

„SC Antena 3 SA organizează, pe 19 februarie, între orele 15,00 — 18,30, adunarea publică intitulată 'Libertatea presei în pericol', în Piaţa Constituţiei, în spaţiul delimitat de forţele de ordine, astfel: între orele 15,00 — 16,00 — afluirea participanţilor; în intervalul orar 16,00 — 18,00 — adunarea publică; între orele 18,00 — 18,30 — defluirea individuală a participanţilor. Organizatorul va înştiinţa posesorii auto din zonă, prin aplicare de fluturaşi, începând cu data de 18 februarie, cu privire la desfăşurarea adunării publice, în vederea eliberării parcării din Piaţa Constituţiei”, se arată într-un comunicat de presă.

Afluirea şi defluirea participanţilor se va face individual, prin locul special amenajat şi marcat destinat traversării pietonilor, situat în zona Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Jandarmeria va asigura măsurile de ordine publică în zona de desfăşurare a adunării şi respectiv pe traseele de deplasare ale participanţilor la adunare. Dispozitivele vor fi dimensionate în funcţie de numărul de participanţi, pentru a preveni orice acte de tulburare a ordinii publice. Potrivit estimării organizatorului, la adunare vor fi aproximativ 5.000 de participanţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, citat de Agerpres.

Badea: „Pregătim o întâlnire cu telespectatorii”

Mircea Badea, realizatorul emisiunii "În gura presei" de la Antena 3, le-a spus membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) că Antena 3 pregăteşte „o întâlnire cu telespectatorii”, vineri, în Bucureşti. Sorin Alexandrescu, chief executive officer (CEO) al Antena Group, Mihai Gâdea, directorul general al Antena 3, Mircea Badea şi Adrian Ursu, realizatori la această televiziune, au participat, la şedinţa de joi, a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

Aceştia au discutat cu membrii CNA în contextul în care, potrivit unei notificări de luni a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cele cinci televiziuni ale trustului Intact - Antena 3, Antena 1, Antena Stars, Euforia TV şi Zu TV -, vor rămâne, vineri, fără sediile lor.

În timpul discuţiilor, Mircea Badea i-a sfătuit pe membrii CNA ca, vineri, să nu îşi parcheze maşinile în zona sediului Consiliului (Piaţa Constituţiei, n.r.), deoarece Antena 3 se va întâlni cu telespectatorii săi. „Mâine avem o întâlnire cu telespectatorii, nu un protest", a spus Mircea Badea. Faptul că nu este vorba despre un protest a fost subliniat şi de Mihai Gâdea.

Trustul Intact a cerut ajutorul CNA

Totodată, reprezentanţii trustului Intact au cerut, joi, ajutorul membrilor CNA, în contextul în care cele cinci televiziuni ale grupului de media ar urma să îşi piardă, vineri, sediile, în urma notificării ANAF. Aceştia au sugerat CNA să solicite de la ANAF „clarificarea procedurilor” care le periclitează în prezent situaţia licenţelor pe care emit cele cinci televiziuni. „Dacă există mecanisme legale, CNA este singura instituţie din România care poate declanşa mecanisme de protecţie pentru jurnalişti”, a spus Mihai Gâdea.

Totodată, Mircea Badea a spus că, în ciuda afirmaţiilor făcute de mai multe televiziuni şi site-uri din afara grupului Intact, "nu există nicio sentinţă, nicio hotărâre judecătorească despre evacuare". "Această afirmaţie a fost perpetuată cu rea-intenţie", a mai spus Badea.

Pe de altă parte, potrivit legislaţiei audiovizualului, pentru ca Antena 3, Antena 1, Antena Stars, Euforia TV şi Zu TV să poată emite din alte studiouri decât cele din prezent, acestea trebuie să fie autorizate de către Consiliu

Pentru mai multe informaţii despre acest subiect, mai puteţi citi şi:

Iohannis, reacţie ciudată în cazul Antena 3: Abordarea heirupistă a ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă

Klaus Iohannis, batjocorit pe Facebook după ce a luat apărarea Antenei 3. Câţi fani a pierdut, în doar câteva ore, preşedintele României

Cioloş a explicat în Senat cazul Antena 3: ANAF a respectat legea. Nu există posibilitatea închirierii. Dragnea: Nu m-a lămurit

Dacian Cioloş îşi apără mesajul din Senat pe Facebook: „Regret MODUL în care a acţionat ANAF, dar susţin fondul intervenţiei. Nu am făcut niciun compromis”

Ordin de „evacuare urgentă” a sediilor Antena 3 şi Antena 1

Jocul amânărilor în scandalul clădirii confiscate de ANAF, din care emit Antenele

Valentin Jucan, despre întâlnirea membrilor CNA cu reprezentanţii Intact: „Un joc penibil prin care instituţia este făcut preş în faţa Antenei 3“

Liviu Dragnea sare în apărarea Antenei 3: „ANAF a descins într-un mod abuziv. Cioloş să găsească soluţii ca aceste televiziuni să nu fie închise“

Dragoş Pătraru şi Rareş Bogdan critică ANAF pentru cum acţionează în cazul Antenelor, iar Radu Banciu îi sfătuieşte pe români „să nu intre în panică“

Ce nu se spune în scandalul ANAF – Antena 3

Voiculescule, dă-ne banii pe care ni i-ai furat, ca să se simtă şi Badea liber!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite