Ministerul Educaţiei a reglementat autorizarea provizorie a şcolilor doctorale pentru anul universitar 2016-2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Wikipedia
FOTO Wikipedia

Ministerul Educaţiei a autorizat provizoriu, pentru anul universitar 2016-2017, şcolile doctorale care funcţionează în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, urmând ca metodologia de autorizare provizorie, acreditare şi evaluare periodică a şcolilor doctorale, pe domenii, să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern.

Decizia a fost luată în condiţiile în care de la adoptarea Legii Educaţiei Naţionale, în 2011, şi până în prezent, şcolile doctorale nu au fost evaluate extern pentru acreditare.

Potrivit Ministerului Educaţiei, Mircea Dumitru a aprobat ordinul care stabileşte cadrul pentru înmatricularea de noi studenţi doctoranzi în anul universitar 2016-2017, documentul autorizând provizoriu şcolile doctorale care funcţionează în cadrul unor instituţii de învăţământ superior. Metodologia de autorizare provizorie, acreditare şi evaluare periodică a şcolilor doctorale, pe domenii, urmează să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern.

Dispoziţia temporară adoptată de minister are loc în condiţiile în care, de la adoptarea Legii Educaţiei Naţionale (2011) şi până în prezent, şcolile doctorale nu au fost evaluate extern pentru acreditare.

Ministerul Educaţiei precizează că, potrivit reglementărilor legislative în vigoare, fiecare şcoală doctorală este evaluată individual, pentru fiecare domeniu în parte, iar evaluarea şcolii doctorale se face pe baza performanţei şi a capacităţii instituţionale a fiecărei instituţii organizatoare de studii de doctorat (IOSUD) din care face parte şcoala doctorală.

Evaluarea şcolilor doctorale este realizată de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) sau de o altă agenţie de asigurare a calităţii din ţară sau străinătate, înscrisă în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR). Procesul se desfăşoară pe baza rapoartelor Consiliului Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică (CNCS) referitoare la calitatea cercetării şi a rapoartelor Consiliului Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) referitoare la calitatea resurselor umane.

Ministerul Educaţiei mai spune că "în viitorul apropiat" urmează să adopte o soluţie legală temporară pentru a da posibilitatea instituţiilor organizatoare de studii universitare de doctorat de a desfăşura examene de finalizare a studiilor doctorale.

"Pe de altă parte, MENCS va stabili şi cadrul legal pentru demararea procesului de evaluare a şcolilor doctorale în vedereaa obţinerii acreditării pe o perioadă de 5 ani, conform legii", adaugă sursa citată.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite