MApN  lansează proiectul corvetelor multifuncţionale. Unde vor fi construite, în cât timp şi cu ce armament vor fi echipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corvetele şi cele două fregate T22 R vor constitui, prin rotaţie, un grup de nave pentru misiuni  NATO
Corvetele şi cele două fregate T22 R vor constitui, prin rotaţie, un grup de nave pentru misiuni  NATO

Ministerul Apărării Naţionale se pregăteşte să demareze proiectul de dotare a Forţelor Navale cu patru corvete multifuncţionale, se arată într-un proiect de  Hotărâre a Guvernului pus în dezbatere publică. Conform documentelor, indiferent de partenerul străin găsit pentru acest proiect,  navele vor fi construite obligatoriu în România.

Din mai multe motive. În primul rând, astfel se “elimină riscului reprezentat de insecuritatea marşului de la şantierul naval către ţară, ca urmare a pericolelor generate de posibile evenimente sau atacuri ce pot apărea în situaţia unei nave care navighează izolat”. 

Apoi, MApN consideră că numai fabricarea în România va asigura încadrarea în termenul de 3 ani pentru livrarea primei corvete, respectiv 7 ani pentru toată gruparea de 4 nave. În plus, specialiştii Forţelor Navale vor putea supraveghea tot tipul montarea şi accesorizarea navei. Nu în ultimul rând, în acest fel se va face transferul de tehnologie pentru mentenanţa navelor. 

Corvetele care vor intra în dotarea Forţelor Navale sunt concepute să execute misiuni, independent sau în cadrul unor grupări multinaţionale şi vor participa la  operaţii şi misiuni internaţionale. Corvetele şi cele două fregate T22 R vor constitui, prin rotaţie, un grup de nave care să fie pus la dispoziţia NATO şi UE, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România.

Oricum, nava va avea având capacităţi de luptă în cel puţin două domenii din trei (luptă antiaeriană - AAW şi lupta împotriva navelor de suprafaţă – ASuW / lupta antisubmarin – ASW) şi sistem modern de management al luptei integrat cu sistemele de senzori şi armament, inclusiv sisteme de rachete navă-aer şi rachete navă-navă şi sonar tractat. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite