MAE: 17 cetăţeni români arestaţi şi unul condamnat pentru trafic de persoane în Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astăzi, un cetăţean român a fost reţinut pentru că transporta sirieni către Budapesta. Duba acestuia a fost găsită pe autostrada M5, răsturnată, mulţi dintre pasageri fiind răniţi
Astăzi, un cetăţean român a fost reţinut pentru că transporta sirieni către Budapesta. Duba acestuia a fost găsită pe autostrada M5, răsturnată, mulţi dintre pasageri fiind răniţi

18 cetăţeni români au fost reţinuţi de autorităţile ungare, dintre care unul a fost chiar condamnat, în regim de urgenţă, pentru trafic de persoane, potrivit informaţiilor oferite de Ministerul Afacerilor Externe. Ultimul dintre românii reţinuţi în Ungaria este şoferul maşinii găsite răsturnate pe autostrada M5, în care erau 18 refugiaţi sirieni răniţi. MAE a precizat că niciun cetăţean român nu a fost implicat în cazul camionului din Austria.

Primele precizări în conferinţa de presă a MAE au avut legătură cu cazul camionului în care au fost descoperite 71 de cadavre ale refugiaţilor sirieni. „Proprietarul camionului găsit în Austria nu este român, informaţie confirmată şi de partea austriacă. Niciun cetăţean român nu a fost implicat în acest caz“, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE.

Dubiţă răsturnată vineri în drum spre Budapesta. Şoferul român arestat

Vineri dimineaţă, autorităţile ungare au descoperit o dubiţă cu refugiaţi sirieni, răsturnată pe autostrada M5. 18 dintre aceştia au fost răniţi în accident. Maşina în care erau transportaţi refugiaţii era condusă de un cetăţean român suspect de trafic de persoane, care după ce a primit tratament medical pentru o rană la mână, a fost arestat. Potrivit autorităţilor, maşina, condusă de român s-ar fi răsturnat peste noapte în drum spre Budapesta. Sirienii răniţi au fost transportaţi la spital, informează Reuters.

Şoferul, cetăţean român, a fost reţinut şi este cercetat pentru trafic de persoane. A fost uşor rănit şi tratat la spital“, potrivit MAE.

Camioneta care s-a răsturnat, vineri, pe autostrada M5, în vestul Ungariei, şi care era condusă de cetăţeanul român Emil Raiciu, era înmatriculată în Timişoara, iar în aceasta se aflau aproximaiv 40 de imigranţi sirieni, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare. Acesta ar fi preluat aproximativ 40 de imigranţi sirieni de la graniţa cu Serbia şi ar fi urmat să îi treacă ilegal frontiera în Austria.

Potrivit aceloraşi surse, la kilometrul 102 pe autostrada M5 camioneta s-a răsturnat, iar în urma impactului 18 sirieni şi şoferul ar fi fost răniţi, iar celelalte persoane aflate în autovehicul au fugit.

Poliţia ungară anunţa, potrivit Reuters, că forţele de ordine au găsit cel puţin 18 imigranţi sirieni - dintre care zece erau răniţi - lângă autostradă, în noaptea de joi spre vineri, şi că aceştia probabil se aflau în camionetă la momentul accidentului, în timp ce vehiculul se îndrepta către Budapesta.

Român condamnat la un an de închisoare pentru trafic de persoane

Poliţia maghiară a prins un cetăţean român, în urmă cu patru zile, în timp ce transporta ilegal regufiaţi sirieni către austria. Acesta a fost condamnat în regim de urgenţă. Bărbatul a fost reţinut în apropiere de graniţa cu România, pe 24 august, relatează Digi24, care citează informaţii furnizate de procuratura judetului Fejer din Ungaria.

Dintre cei şase cetăţeni sirieni transportaţi, cinci aveau pasaport, dar nu aveau şi viza pentru Uniunea Europeana. Destinaţia finală a refugiaţilor era Germania.

Românul a avut parte de un proces în regim de urgenţă şi a primit o pedeapsă de un an şi jumătate de închisoare, pedeapsă pe care o va ispăşi în Ungaria.  De asemenea, cetăţeanul român a primit interdicţie timp de trei ani, după ispăşirea pedepsei, de a intra pe teritoriul ungar. 

Precizări MAE privind cetăţenii români arestaţi în Ungaria

Ambasada României la Budapesta a fost informată astăzi, 28 august 2015, de către poliţia ungară, despre faptul că 4 cetăţeni români au fost reţinuţi la data de 26 august 2015 în Budapesta, fiind cercetaţi pentru trafic de persoane. Potrivit informării poliţiei ungare, cei 4 cetăţeni români vor fi audiaţi în cursul zilei de astăzi, 28 august 2015.   Reamintim că în cursul zilei de ieri, 27 august 2015, alţi 12 cetăţeni români suspectaţi de trafic de persoane au fost reţinuţi şi audiaţi de autorităţile ungare, cu propunerea de arestare preventivă.   În prezent, toţi cei 16 cetăţeni români se află în arestul poliţiei din Budapesta. Până în acest moment, niciun cetăţean român nu a solicitat asistenţă consulară.   Ambasada României la Budapesta monitorizează cazul, menţine legătura cu autorităţile ungare în vederea obţinerii unor elemente de noutate privind situaţia juridică a cetăţenilor români fiind pregătită să acorde asistenţă consulară în limita competenţelor legale.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite