Iohannis câştigă procesul cu ANI. Decizia definitivă a Curţii Supreme stabileşte că preşedintele nu a fost în incompatibilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis a fost găsit în incompatibilitate de ANI FOTO Eduard Enea
Preşedintele Klaus Iohannis a fost găsit în incompatibilitate de ANI FOTO Eduard Enea

Magistraţii Curţii Supreme au decis definitiv, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis nu s-a aflat în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat Primăria Sibiu în Adunările Generale ale Acţionarilor de la societăţile Apă Canal şi Pieţe. Mai exact, judecătorii au respins recursul formulat de Agenţia Naţională de Integritate.

UPDATE Curtea Supremă a decis, definitiv, că fostul primar al municipiului Sibiu, preşedintele Klaus Iohannis, nu s-a aflat în incompatibilitate.

Decizia magistraţilor este definitivă şi nu mai poate fi atacată.

La termenul trecut, avocatul ANI a declarat în faţa instanţei că decizia anterioară, prin care s-a stabilit că preşedintele României nu a fost în incompatibilitate, este nelegală şi a cerut admiterea recursului.

La rândul lor, avocaţii preşedintelui Klaus Iohannis au cerut instanţei să respingă recursul ca „vădit nefondat".

Mai mult, aceştia au arătat că instanţa de fond a reţinut că ANI nu a dovedit în niciun fel starea de incompatibilitate în care s-a aflat Klaus Iohannis şi nici nu a reuşit să probeze incompatibilitatea în care s-ar fi aflat acesta în ambele situaţii.

La sfârşitul lunii noiembrie, judecătorii instanţei supreme au admis în principiu recursul formulat de Agenţia Naţională de Integritate şi au stabilit să judece pe fond dosarul de incompatibilitate.

Curtea Constituţională: procesul lui Klaus Iohannis poate continua

Curtea Constituţională a fost solicitată să dea o soluţie la excepţia de neconstituţionalitate ridicată de primarul comunei Tuzla, Constantin Micu, care contesta articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003, care prevede că aleşii locali sunt incompatibili dacă ocupă şi funcţii în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau sunt reprezentanţi ai statului în adunările generale ale unor societăţi comerciale de interes naţional. Prin acest articol de lege a fost declarat incompatibil şi Klaus Iohannis.

În acest sens, pe 16 decembrie, la mai bine de două luni de când solicitarea a ajuns pe masa judecătorilor constituţionali şi după mai multe amânări, magistraţii au ajuns la concluzia că acel articol este constituţional. Astfel, decizia le lasă în continuare inspectorilor de integritate mână liberă la verificarea aleşilor pentru care există suspiciuni de incompatibilitate.

Dosar demarat în aprilie 2013

ANI a constatat, pe 24 aprilie 2013, că Iohannis s-a aflat în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat Primăria Sibiu în Adunările Generale ale Acţionarilor de la societăţile Apă Canal şi Pieţe.

Preşedintele ales al României a contestat raportul la Curtea de Apel Alba Iulia, iar pe 25 septembrie 2013, Klaus Iohannis a fost achitat de magistraţi. Judecătorii au arătat la acea dată că, prin raportul de evaluare întocmit de inspectorii de integritate, nu se susţine că Iohannis a participat în calitate de reprezentant al municipiului Sibiu în adunările generale ale SC Pieţe Sibiu SA, limitându-se a arăta că a acţionat numai în calitate de reprezentant al acestei unităţi administrativ teritoriale, fără nicio altă precizare, situaţie care nu se încadrează în prevederile legii.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Iohannis a câştigat procesul cu ANI. Sentinţa nu este definitivă

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul General pentru un presupus conflict de interese săvârşit de Klaus Iohannis, primarul Sibiului

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite