FOTO Ioan Niculae şi Adriean Videanu, la DIICOT. Niculae a fost adus încătuşat. Prejudiciul în dosarul Romgaz-Interagro: 62 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Eduard Enea
FOTO: Eduard Enea

Ioan Niculae a fost scos în cătuşe vineri din penitenciar şi dus în faţa procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Tot acolo a ajuns şi fostul ministru Adriean Videanu. Reamintim că Videanu şi Varujan Vosganian, sunt acuzaţi că în calitatea lor de miniştri Economiei, au luat o serie de decizii care ar fi favorizat firma Interagro controlata de Ioan Niculae oferind gaze la preturi mai mici.

UPDATE La ieşirea din sediul DIICOT fostul ministru al Economiei Adriean Vidreanu a declarat vineri, la ieşirea de la DIICOT, că, din câte a înţeles, după ce i-a fost dată expertiza în dosarul Romgaz - Interagro, nu ar exista niciun prejudiciu în acest caz.

"Înţeleg că nu există prejudiciu, rămâne să văd şi eu expertiza şi rămâne să venim şi noi cu obiecţii asupra ei", a spus Adriean Videanu.

Fostul ministru a adăugat că nu a apucat să citească întreaga expertiză, în condiţiile în care abia a intrat oficial în posesia acesteia.

Şi avocatul Ioan Panaitescu, care îl reprezintă pe Ioan Niculae, a spus că prejudiciul în dosarul Romgaz - Interagro este zero şi că iniţial ar fi existat o eroare de calcul.

"După ce prima expertiză a fost infirmată de organul de cercetare penală, s-a solicitat realizarea celei de-a doua expertize, care a urmărit exact aceleaşi obiective ca şi prima. Ca să fiu mai corect, este vorba despre un prejudiciu de 100.000 de lei, dar care nu priveşte în mod direct şi nu afectează soluţia care să fie dată în cauză. În cazul domnului Niculae, a fost o eroare de calcul la un moment dat în cazul gazelor de import, care nu fac obiectul de cercetare", a precizat avocatul Panaitescu.

Însă, procurorii i-au informat pe cei doi că au finalizat expertiza în dosarul Romgaz - Interagro, iar aceasta confirmă că prejudiciul în cauză este de 62 de milioane de euro.

Omul de afaceri Ioan Niculae, care a fost scos din Penitenciarul Găeşti pentru a fi audiat astăzi, a fost condamnat definitiv, în luna aprilie, la doi ani şi jumătate de închisoare în dosarul „Mită la PSD”, 

Sentinţa a fost o premieră în justiţia românească: pentru prima oară au fost condamnate persoane care au finanţat ilegal o campanie electorală.

În dosarul Romgaz-Interagro el este acuzat de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, sustragere de sub sechestru şi spălare de bani, alături de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.

Dosarul Romgaz-Interagro

De altfel, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost informat la începutul anului că a fost pus sub învinuire şi că s-a început urmăririrea penală împotriva sa în dosarul Romgaz - Interagro.

   

DIICOT a cerut din nou aviz preşedintelui, în 2 februarie, pentru urmărirea penală a lui Adriean Videanu, ministru al Economiei în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, în dosarul Romgaz - Interagro, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

În 4 februarie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis cererea de urmărire penală a lui Adriean Videanu, "pentru a se proceda conform legii".

În acelaşi dosar, procurorii au cerut şi aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, tot pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

Senatul a respins, în 12 februarie, solicitarea de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian.

În acelaşi dosar, DIICOT a mai solicitat o dată, în 2 septembrie 2013, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul foştilor miniştri Varujan Vosganian şi Adriean Videanu.

În cazul lui Videanu, şeful statului de la acea vreme, Traian Băsescu, a transmis, în 8 septembrie 2013, cererea de urmărire penală. Pe de altă parte, plenul Senatului a respins, în 7 octombrie 2013, solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covârşitor împotriva cererii.

Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, şi în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr de şase ordine, respectiv trei memorandumuri.

Acuzaţiile

Cei doi foşti miniştri au avut drept scop sprijinirea intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către omul de afaceri Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz SA, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al firmei lui Niculai, Interagro SA, rezultă din referatul procurorilor.

Astfel, susţin anchetatorii, au fost acordate discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către Interagro, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum şi gaze naturale exclusiv din producţia internă, fără a fi respectate dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care firma omului de afaceri Ioan Niculae înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

"Demersurile miniştrilor Varujan Vosganian şi Adriean Videanu s-au realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând circa 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale SNGN Romgaz SA, societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale", potrivit DIICOT.

Procurorii au suspiciuni că prin activitatea miniştrilor, respectiv prin vânzarea preferenţială către Interagro SA a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale. Mai mult, SNGN Romgaz SA şi Ministerul Economiei, fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a României.

În actele procurorilor se mai arată că SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro SA gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv circa 500 de milioane de dolari, din care aproximativ 92 milioane de dolari reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

"Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către SNGN Romgaz SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către SC Interagro SA, este de circa 43 de milioane de lei, respectiv circa 15 milioane de dolari, iar TVA este de circa 54 de milioane de lei, respectiv circa 19 milioane de dolari", susţin procurorii DIICOT.

Conform anchetatorilor, valoarea reducerilor comerciale de întreruptibilitate acordate către Interagro SA pentru achiziţiile de gaze naturale din producţia internă a SNGN Romgaz SA reprezintă un procent de 51% din totalul de aproximativ 500 milioane de lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori întreruptibili în perioada februarie 2008 - decembrie 2010.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost audiat în 30 ianuarie la DIICOT, în dosarul Romgaz-Interagro, în care este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, sustragere de sub sechestru şi spălare de bani.

Adriean Videanu este cercetat sub control judiciar într-un alt dosar, instrumentat de DNA, în care este implicat şi fostul şef al DIICOT Alina Bica. 

Ştire în curs de actualizare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite