Guvernul a adoptat OUG privind implementarea sistemului RO-ALERT, care va transmite mesaje de avertizare în timp real pe telefonul mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Dan FOTO gov.ro
Carmen Dan FOTO gov.ro

Guvernul a adoptat joi OUG privind implementarea sistemului RO-ALERT, care va transmite mesaje de avertizare în timp real pe telefonul mobil, mesaje care vor fi repetate ciclic la intervale de timp configurabile

"Prin Sistemul ”RO-ALERT” vor fi transmise populaţiei mesaje de avertizare în timp real, prin intermediul tehnologiilor moderne din domeniul comunicaţiilor şi tehnlogiei informaţiilor. Sisteme similare şi-au dovedit eficienţa în SUA, Olanda, Lituania, Franţa, Germania şi Belgia", anunţă Executivul.

Avantajele RO-ALERT sunt: transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul reţelelor operatorilor de telefonie mobilă; transmiterea rapidă a mesajelor către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat chiar în condiţii de congestie a reţelelor operatorilor de telefonie mobilă; afişarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenţie a utilizatorului; repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile.

Alte avntaje sunt receptarea mesajelor de avertizare şi de către terminalele aflate în roaming, precum şi acurateţea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informaţiilor furnizate de surse autorizate.

Sistemul va fi pus în aplicare de către Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi va fi operat de către structurile operaţionale cu funcţionare 24/24 ale IGSU şi structurilor subordonate acestuia.

Ca sistem de backup, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va dispune de un terminal cu aceleaşi funcţionalităţi.

Secretarul de stat şef al departamentului pentru Situaţii de urgenţă al MAI este desemnat responsabil pentru coordonarea tuturor activităţilor care privesc finanţarea, derularea procedurii de achiziţie, livrarea şi punerea în funcţiune a Sistemului ”RO-ALERT”.

Achiziţia echipamentelor hardware, aplicaţiilor software şi serviciilor de instalare şi punere în funcţiune aferente, necesare pentru implementarea Sistemului ”RO-ALERT” va fi realizată de IGSU în regim de urgenţă, conform prevederilor art.104 alin 1 lit c din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare, prin procedura de negociere fără publicare prealabilă. Realizarea achiziţiei în regim de urgenţă are scopul să preîntâmpine pierderea de vieţi omeneşti şi producerea de pagube materiale în cazul în care ar avea loc fenomene meteo periculoase. Pentru realizarea achiziţiei, Guvernul a alocat prin Ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi 30,4 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în bugetul MAI, pentru IGSU. Diferenţa dintre această sumă şi valoarea contractului de achiziţie publică încheiat în urma procedurii de atribuire se restituie la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului până la sfârşitul anului.  

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că un astfel de sistem este necesar, întrucât, potrivit meteorologilor, vor mai fi fenomene de tip nowcasting grave.

„Propunerea vine ca urmare a analizei realizate după manifestarea deosebit de gravă a fenomenelor meteo extreme care au avut loc recent în vestul ţării, unde din păcate s-au înregistrat şi pierderi de vieţi omeneşti. (...) Acest sistem presupune multiple avantaje, precum transmiterea şi repetarea ciclică a unor semnale rapide prin surse autorizate adaptate stării de pericol, prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă, este îndreptat către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat”, a declarat ministru de Interne, Carmen Dan.

Ea a adăugat că sistemul este necesar, pentru că, potrivit meteorologilor, vor mai exista avertizări nowcasting de fenomene periculoase.

Guvernul anunţa la sfârşitul lunii trecute că va fi implementat un sistem integrat de alertare a populaţiei în situaţiile de risc, prin care să fie trimise mesaje de urgenţă pe telefoanele mobile, în funcţie de situaţiile de urgenţă apărute - fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamităţi şi situaţii de risc.

„Domnul Raed Arafat este desemnat să fie responsabil cu coordonarea tuturor activităţilor care privesc finanţarea, precum şi cu derularea procedurii de achiziţie, cu livrarea şi punerea în funcţiune a sistemului Ro Alert”, a mai spus Carmen Dan la începutul şedinţei de Guvern.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite