Generaţia nehotărâtă a început facultatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul sediu al Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA)   FOTO: Adevărul
Noul sediu al Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA)   FOTO: Adevărul

În momentul în care trebuie să-şi aleagă un drum în viaţă, începând cu domeniul pe care îl vor studia la facultate, tinerii nu se gândesc la piaţa muncii, ci la dezvoltarea personală

Generaţia tinerilor care au luat ieri drumul facultăţilor este destul de debusolată în ceea ce priveşte alegerea pe care au făcut-o, spun nu numai experţii, dar şi studenţii. O tânără constănţeancă, studentă în anul I la Ştiinţe Politice, la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA) din Capitală, spune că nu a intrat la facultate gândindu-se la o carieră sau la ce va face pe piaţa muncii.

 „Am zis că în cinci ani (licenţă şi master) o să-mi dau seama ce vreau să fac mai departe“, spune Roxana. „Urmăresc politica şi mi-a plăcut foarte mult istoria în liceu, aşa că am zis să studiez ceva din zona asta, însă nu ştiu ce voi lucra mai târziu, dacă voi face politică sau ceva similar, momentan sunt în primul an de facultate“, a spus la fel de dezorientat un alt boboc de la SNSPA.

Motivul pentru care tinerii nu ştiu nici la 18-19 ani ce vor să facă este vina sistemului de educaţie preuniversitar, care nu îi ajută să-şi evalueze alternativele profesionale aşa cum ar fi trebuit, spune expertul în educaţie Marian Staş, blogger adevarul.ro. 

„Cauza primă este existenţa în continuare a unui sistem educaţional proiectat să funcţioneze pentru timpuri apuse de 25 de ani, incapabil să înveţe tinerii cum să evalueze alternative profesionale, să aleagă, să decidă şi să accepte consecinţele deciziilor lor. Semnificativ este şi faptul că pentru mulţi nu contează ce specialitate aleg, petrecând anii de facultate mai degrabă ca să se descopere pe ei înşişi decât să înveţe serios bazele unei profesii pe care să-şi clădească viitoarele cariere“, consideră Staş.

Şanse reduse pentru cei fără studii

Părerile sunt însă împărţite, iar alţi specialişti cred că debusolarea e firească, iar facultatea poate să fie o perioadă în care tinerii să se descopere. „Cred că este normal să nu ştii ce vrei să faci la vârsta aceea, să vrei să iei Bac-ul şi să intri la facultate. Tragedia este că a scăzut dramatic numărul de studenţi de la 900.000, câţi erau acum trei ani atât la stat, cât şi la privat, la 400.000 în prezent. Nu am statisticile oficiale pentru că Ministerul Educaţiei nu le-a mai publicat de mult timp, însă, din ce ştiu, am ajuns la cel mai mic procent din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de persoane cu studii superioare. Ar trebui să încurajăm tinerii să stea cât mai mult timp la şcoală, să fie cât mai educaţi, să aibă joburi cât mai bine plătite şi să crească astfel şi Produsul Intern Brut (PIB) al ţării“, a spus expertul în educaţie Tincuţa Apăteanu, de asemenea blogger adevarul.ro. Ea a explicat că studiile arată că doar 30% din tinerii care au numai studii liceale îşi găsesc un loc de muncă în primul an după absolvirea clasei a XII-a, în timp ce 60% din tinerii care au terminat primul an de studii universitare se angajează.

România, sub media UE

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a spus la rândul său ieri, la deschiderea anului universitar de la noul sediul al SNSPA, că numărul de tineri români cu studii superioare este foarte mic. „Media la nivelul UE ar trebui să ajungă la 40% la nivelul lui 2020 (procentul celor cu studii superioare din populaţia de 30-34 de ani). România, din păcate, nu va atinge acest nivel, şi avem un target de 26% în 2020, în condiţiile în care, astăzi, nivelul este de 20%“, a explicat ministrul.

Postliceala, recunoscută la facultate. Parţial

Unele dintre creditele (cursurile) pe care elevii de la colegiile postliceale universitare le primesc ar putea fi recunoscute la facultate, însă într-un procent redus, a spus ieri ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, cu ocazia deschiderii noului an universitar la Politehnica din Bucureşti. „Estimăm că se pot face recunoaşteri undeva între 10-17% din curriculumul din şcoala postliceală. Este o recunoaştere de credite punctuală pe una sau două materii. Nu vorbim de echivalare“, a declarat Mihnea Costoiu.


Protest anti-Guvern al unui student la deschiderea anului universitar la SNSPA. Cum a arătat prima zi de facultate

Pricopie: „Nu organizez a treia sesiune de Bacalaureat decât dacă este nevoie”

Cât mai costă viaţa de student în România

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite