Înlocuitorul lui Florian Coldea. Generalul Răzvan Ionescu a fost numit în funcţia de prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis l-a numit pe generalul de brigadă Răzvan Ionescu în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI. Răzvan Ionescu are 45 de ani şi o experienţă de peste două decenii în munca operativă a Serviciului.

Generalul de brigadă Ionescu, care a fost numit pe postul lăsat liber de Florian Coldea, este de profesie fizician, absolvent al Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti. 

A urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică şi Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA, a absolvit cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă şi Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania.

De-a lungul carierei în SRI, Răzvan Ionescu a ocupat mai multe funcţii, atât în cadrul unităţilor centrale, cât şi teritoriale, unde a avut succese operaţionale de anvergură, în parteneriat cu servicii de intelligence din spaţiul euroatlantic, pe problematici privind criminalitatea organizată transfrontalieră, respectarea regimurilor internaţionale privind proliferarea sistemelor de armament, fluxuri financiare internaţionale, migraţie şi terorism.

A fost încadrat în SRI cu gradul de căpitan şi a absolvit ca şef de promoţie cursurile de iniţiere. A fost avansat la gradul de general de brigadă în primăvara anului 2016 şi anterior numirii în funcţia de prim-adjunct al Directorului SRI, a condus o unitate centrală cu activitate în combaterea ameninţărilor transfrontaliere. 

Trecerea în rezervă a lui Florian Coldea

Funcţia de prim-ajunct al directorului SRI a rămas vacantă din 17 ianuarie, când preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul de eliberare din funcţie şi de trecere în rezervă a lui Florian Coldea.

În aceeaşi zi, SRI anunţa că ancheta internă demarată în urma unor înregistrări video publicate de fostul deputat Sebastian Ghiţă în care apărea alături de Florian Coldea nu a relevat elemente care să se constituie încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare, însă prim-ajunctul directorului SRI a cerut eliberarea din funcţie.

”Menţionăm că s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare şi au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea”, arăta atunci SRI.

Numele lui Florian Coldea a fost vehiculat de mai mulţi oameni politici în legătură cu diverse numiri în funcţie sau cu acţiuni ale justiţiei. Printre cei care l-au invocat pe Coldea s-au numărat Elena Udrea, Traian Băsescu şi, recent, Sebastian Ghiţă, care l-a menţionat în fiecare dintre cele opt apariţii ale sale la televiziunea pe care o controlează. Într-o înregistrare difuzată de România TV, Sebastian Ghiţă, dispărut din 21 decembrie, relata despre concedii petrecute cu acesta, în Seychelles, în 2010, şi în 2012 în Toscana, unde ar fi fost şi Vasile Dâncu. Sebastian Ghiţă a prezentat şi o fotografie în care a susţinut că se află soţia sa şi soţia lui Coldea, la Disneyland.

Coldea a fost audiat, în luna februarie, de procurorii Parchetului instanţei supreme, în dosarul în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu privind înregistrările lui Sebastian Ghiţă.

Guşă: SRI 2.0

Consultantul politic Cozmin Guşă crede că numirea în importanta funcţie a generalului de brigadă arată că directorul SRI gândeşte sofisticat. "Am mai spus. Am avantajul că îl cunosc pe Eduard Helvig de mult timp. El dovedeşte că gândeşte sofisticat. Şi această numire - Răzvan Ionescu a fost făcut general de brigadă la propunerea lui Helvig şi în mandatul acestuia - ne arată o anumită poziţionare a serviciului. Pot să pornesc de la faptul că Iohannis mută la SRI cu un fizician. El este fizician, Ionescu este fizician. Şi eu sunt fizician, deci nu pot decât să fiu pozitiv că un fizician ajunge prim-adjunct la SRI în vremuri de furtună maximă în plan intern şi internaţional. Ce se întâmplă în exterior ne poate sugera ce s-ar putea întâmpla şi în România. Semnificaţia acestei numiri este legată şi de poziţionarea din punct de vedere geopolitic a României. Asta va fi analizată de către specialişti sau parteneri. E în acord cu orientarea noastră de tip euroatlantică. Numirea lui va fi văzută ca o garanţie de către partenerii noştri, dar şi ca pe siguranţă de cei care aveau îndoieli apropo de orientarea instituţiilor din România în acest vremuri", a mai spus Guşă, care a observat că experienţa lui Ionescu va fi de folos în zona de ordine publică.

Guşă crede că noul prim-adjunct este în concordanţă cu noul SRI, un SRI 2.0, adaptat vremurilor de furtună geopolitică. "Îngrijorarea mea, mai ales după alegrea lui Trump, e legată de agitaţia mare în plan internaţional care ne va lovi pentru că suntem dublă frontieră a NATO şi a UE. Eu văd această numire coerentă cu un SRI de tip 2.0, un SRI care se adaptează vremurilor, şi vine după o perioadă în care SRI a fost supus la mari încercări", a explicat consultantul, care a enumerat apoi atacurile la adresa Serviciului. 

"Începând cu episodul Coldea, SRI a fost atacat programatic. Prima dată pe subiectul Coldea de către fugarul Sebastian Ghiţă, un atac extrem de coroziv care a supus instituţia unor presiuni greu de bănuit. Apoi a venit perioada atacului dur din partea unor membri PSD din perioada manifestaţiilor. SRI era atacat chiar de către unii analişti respectabili că s-ar afla la baza manifestaţiilor. Unii au încercat să inducă ideea că acea manifestaţie ciudată - episodul Dinamo - a fost inspirat tot de SRI. Dacă acel episod se va elucida, mulţi din PSD vor avea de suferit. Al treila episod vizibil pentru telespectatori este cel al pressing-ului parlamentar. Acel pressing parlamentar la care a fost supusă instituţia era tot o răzbunare politică. Rămâne celebră fraza prin care Dragnea a cerut: "Ia aduceţi-i pe ăştia la ordine". Aceste trei episoade au fost nişte exemple că SRI-ul este o miză importantă", a reamintit consultantul politic.

- See more at: https://www.realitatea.net/gu-a-numirea-noului-prim-adjunct-sri-in-concordan-a-cu-un-sri-2-0-adaptat-vremurilor_2045599.html#sthash.f4EJCIuG.dpuf

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite