FOTO Reportaj exclusiv în Muntenegru. Primii sârbi ajunşi la morţi şi la răniţi: „Puţini mai aveau puterea să urle! Carnea cădea de pe ei!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevarul.ro îţi prezintă, de astăzi, prima parte a unei serii de reportaje exclusive din Muntenegru, locul în care, în Duminica Rusaliilor, s-a petrecut una dintre cele mai mari tragedii ale României ultimelor 20 de ani: accidentul în care 18 români au murit şi alţi 29 au fost răniţi. Astăzi: poveştile sârbilor din zona Morača, cei care au ajuns primii la autocarul-groazei şi au salvat vieţi

„Au fost scene îngrozitoare. Puţini mai aveau puterea să urle de durere, din cauza oaselor rupte! Carnea cădea de pe ei”.

Aşa îşi începe Stevan Stevanovici filmul celor mai înfiorătoare amintiri adunate în 29 de ani de viaţă. Bărbatul, unul dintre sârbii din localităţile aflate în zona podului de pe care s-a prăbuşit autocarul, a povestit pentru adevarul.ro cum zeci de săteni fugeau cu sufletul la gură pentru a ajunge la tragedie. Nimeni nu mai ţinea cont de nimic. Nici măcar de poliţie, care oprise deja accesul în zonă.

”Erau într-o stare de leşin, dar şi de disperare”

Dar cum să ţină cont, se întreabă salvatorul, când răcnetele de sub pod, ale puţinilor răniţi ce-şi mai găseau puterea să strige după ajutor, imaginile cu oamenii prinşi între stânci, copaci şi fiarele autocarlui erau îngrozitor de reale. ”Cei mai mulţi dintre pasageri păreau mai mult morţi decât vii. Erau într-o stare de leşin, dar şi de disperare”, mai spune Steven.

Eroul nostru, alături de încă 20 de săteni din zona Morača, a coborât în hăul de 40 de metri, în care atârna autocarul plin deja de sânge.

image

Milijan Danilovici (foto sus), un alt salvator sârb, are încă mâinile pline de răni. În duminica blestemată, Milijan a fost printre primii ajunşi la morţii şi răniţii noştri. N-a mai contat, atunci, că-şi poate pierde viaţa. S-a ţinut cu putere de cordeline şi a coborât în prăpastie.

Nu mai conta că erau morţi sau vii. Trebuia să îi scoatem din autocar!

„Una din femeile grav rănite se agăţase de mine, iar eu mă ţineam de cordelină. Ştiam că, dacă fac un singur pas greşit, ne vom prăbuşi amândoi în prăpastie. Iar ea şi-ar fi putut găsi sfârşitul. La fel şi eu. M-am ţinut cât am putut de strâns în cordelină, chiar şi după ce degetele au început să îmi sângereze”, a povestit Milijan Danilovici. 

Bărbatul îşi aminteşte că toţi vecinii lui veniţi pe pod, la accident, s-au mobilizat ca niciodată, au coborât pe stânci, au scos oamenii afară din autocar, au purtat din mână în mână tărgile cu morţi şi cu răniţi. Atunci, spune bărbatul, nimeni nu mai ştia cu siguranţă, dar nici nu mai conta, cine trăia şi cine nu. Toţi, povesteşte Milijan, trebuiau scoşi din autocar.

”Tot satul s-a mobilizat! Am fi făcut orice să îi salvăm!”

Marco are doar 14 ani. E tot localnic din zona Morača. Băiatul, printre puţinii localnici din zonă care cunosc limba engleză, e folosit ca traducător de cei mai vârstnici. În jurul lui, zeci de oameni se adună, ca să povestească pentru toţi românii cum au fost în stare să facă orice pentru a-i salva pe cei din autocar. ”Tot satul s-a mobilizat! Ce mai conta că erau sârbi, români sau de altă naţie în autocarul care se prăbuşise?”, ne explică Marco vorbele unui bărbat de lângă el.
 

image


Şi Marco a fost la accident. La aflarea tragediei, băiatul de 14 ani a fugit cât a putut de repede, cu toată familia, spre pod. Adolescentul povesteşte că, deşi foarte mulţi săteni au vrut să sară în ajutor, puţini au fost lăsaţi de echipele de salvare: „Am mers cu toţii să vedem cum îi putem ajuta pe oamenii din autocarul căzut în prăpastie. Toată familia. Am fi făcut orice să îi salvăm pe pasageri!”

Şi au făcut orice! Sătenii din zona Morača, primii salvatori ai răniţilor noştri, primii oameni care ne-au scos morţii din autocar, nu se simt mândri. Spun că au făcut doar ce ar fi făcut orice om pentru viaţa unui alt om. De duminică, după tragedie, se roagă în fiecare zi pentru vieţie răniţilor pe care i-au purtat pe braţe. Pentru sufletele celor care nu au mai putut fi salvaţi. Alături de ei, călugăriţele din Morača stau numai în rugăciune, sperând ca cei rămaşi în viaţă să fie salvaţi acasă, în România. Iar cei pieriţi să fie iertaţi.

Citeşte mai multe despre carnagiul din Muntenegru

Mărturie din autocarul groazei: „Când m-am trezit l-am văzut pe domnul Arafat lângă mine... am crezut că visez“

Gheorghiţa Niţu, fostă profesoară de matematică,  una dintre turistele accidentate în Muntenegru, şi care acum se află internată în spitalul Bagdasar Arseni, a povestit vineri momentele prin care a trecut săptămâna trecută când autocarul s-a prăbuşit în prăpastie. Femeia îşi aminteşte că se afla pe locurile din spate ale autocarului, iar la ieşirea din tunel a văzut un grup de copii. 

Tragedia din Muntenegru, anunţată de un pasager: „Ne-am răsturnat. Nu am văzut ce s-a întâmplat“

Directorul agenţiei de turism Mareea, ce a organizat sejurul în Muntenegru, Marius Usturoi, a declarat, pentru „Adevărul“ că tragedia a fost anunţată în ţară, duminică seară, în jurul orei 18.00, de unul dintre turiştii aflaţi în autocar. Grupul plecase din Bucureşti sâmbătă dimineaţă la ora 5.30.

FOTO VIDEO Filmul tragicului accident din Muntenegru, soldat cu moartea mai multor români plecaţi într-un circuit turistic

Spitalul din Muntenegru, la care au fost duse 33 de persoane care se aflau în autocarul implicat în accidentul produs duminică seara, a publicat o listă cu numele celor internaţi. Un autocar, care avea număr de înmatriculare de România, s-a răsturnat într-o prăpastie. Ministerul de Externe a anunţat luni dimineaţă că numărul persoanelor decedate a ajuns la 18.

Presa din Muntenegru: în momentul accidentului, şoferul conducea prea repede

În momentrul în care s-a petrecut tragedia, şoferul conducea prea repede, a declarat pentru ziarul „Vijesti“ din Podgoriţa Carmen Dorobeţ, din Bucureşti, internată la secţia de ortopedie din centrul clinic din capitala muntenegreană. 18 persoane au murit, iar alte 29 au fost rănite în urma prăbuşirii într-o prăpastie a unui autocar înmatriculat în România, a anunţat, duminică, ministrul muntenegrean de interne, Rasko Konjevic.

Unul dintre şoferii „autocarului groazei“, angajat la Poliţia Capitalei, a murit. Cel de-al doilea se află la terapie intensivă

Şoferul  care conducea autocarul ce s-a răsturnat într-o prăpastie din Muntenegru şi care a decedat în urma accidentului este angajatul Poliţiei Capitalei. Cel de-al doilea conducător auto este în stare gravă la Terapie Intensivă. În plus, potrivit unor surse din cadrul poliţiei, George Ciobanu, şoferul-poliţist, nu-şi anunţase superiorii că pleacă în afara ţării şi nici că ar mai avea un alt loc de muncă.

„Cutia neagră“ a autocarului morţii a fost demontată joi de anchetatori. Poliţiştii au vorbit cu 18 dintre persoanele rănite

Cele două victime ale accidentului din Muntenegru internate la spitalul „Elias” nu vor fi externate joi, deşi starea lor de sănătate este foarte bună. Acestea mai au nevoie de consiliere psihologică pentru a depăşi evenimentele prin care au trecut. Alţi cinci răniţi ar putea fi externaţi vineri de la Spitalul Universitar. În Muntenegru, tahograful autocarului căzut în prăpastie a fost demontat joi, cardul urmând să fie accesat de anchetatori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite