Flota Rusiei a mobilizat nave de recunoaştere şi de atac ca reacţie la manevrele NATO Sea Shield - 2019 găzduite de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fregata „Regina Maria“
Fregata „Regina Maria“

Nave de recunoaştere şi de atac ale Flotei Rusiei din Marea Neagră, precum şi sisteme de rachete de coastă au fost plasate în stare de alertă, ca reacţie la exerciţiul NATO, Sea Shield - 2019, a anunţat luni Centrul naţional de control în domeniul apărării (al Ministerului Apărării rus).

Centrul a indicat că, pentru o reacţie rapidă la situaţii de urgenţă, Flota rusă a Mării Negre a pus în aplicare un pachet de măsuri pentru monitorizarea navelor NATO.

'În zonele desemnate în Marea Neagră, navele de recunoaştere şi grupurile de atac navale, sistemele de rachetă de coastă Bal şi Bastion şi avioanele maritime sunt la datorie', a indicat Centrul naţional de control în domeniul apărării al Rusiei, adăugând că exerciţiul 'Sea Shield - 2019' a început luni, în partea de sud-vest a Mării Negre, cu nave şi aeronave din Statele Unite, Bulgaria, Grecia, Canada, Olanda, România şi Turcia în cooperare cu reprezentanţii forţelor armate georgiene şi ucrainene.

Concret, la exerciţiul din acest an participă 14 nave militare româneşti şi 6 nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda şi Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 militari. Aceştia vor exersa proceduri întrunite de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, de suprafaţă şi aeriene, adaptate la tipologia ameninţărilor de securitate din regiunea Mării Negre.

România a alocat o structură impresionantă de forţe în desfăşurarea exerciţiului. Sub conducerea şi coordonarea Comandamentului Flotei vor fi două fregate, două corvete, două dragoare de mine, două nave purtătoare de rachete, două nave maritime pentru scafandri de luptă, trei remorchere maritime, un detaşament de scafandri EOD (specializaţi în lupta împotriva ameninţărilor subacvatice), două detaşamente mobile de lansare rachete şi alte nave de sprijin, precum şi structurile specializate distincte, Brigada 243 Radioelectronică şi Observare, Direcţia Hidrografică Maritimă, Centrul 110 Comunicaţii şi Informatică, Centrul pentru Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică, care vor asigura suportul specific, de la ţărm.

Forţele Aeriene Române asigură secvenţele de luptă împotriva ameninţărilor aeriene cu aeronave MIG 21 LanceR şi F-16, iar forţele navale ale Statelor Unite şi ale Turciei vor acţiona cu două aeronave de patrulare maritimă. 

Forţele Terestre Române participă la exerciţiu  cu un detaşament din compunerea Brigăzii 9 Mărăşeşti, pentru protecţia căilor de comunicaţii terestre şi a portului Constanţa. 

Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) a desemnat să participe la Exerciţiul Sea Shield 19 Gruparea Navală Permanentă (SNMG-2), care operează în Marea Neagră începând cu 28 martie 2019, având în compunere nave din Bulgaria, Canada, Olanda, România şi Turcia. În plus, Grecia şi Bulgaria sunt reprezentate la exerciţiu de câte o navă de luptă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite