Fifor: Când a sunat Alexandra la 112, operatorul mai avea trei apeluri în aşteptare şi era singur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul interimar de Interne Mihai Fifor susţine că la Caracal a fost o problemă de logistică. Atunci când Alexandra Măceşanu a sunat la 112, operatorul era singur şi mai avea trei apeluri în aşteptare, unul dintre cazuri fiind de violenţă domestică şi femeia risca să fie ucisă, susţine Fifor.

Mihai Fifor a precizat că operatorul STS care i-a răspuns Alexandrei avea la momentul respectiv trei apeluri în aşteptare, dintre care unul privind un caz de violenţă domestică, în care existau indicii că s-ar fi putut comite crimă.

„Acolo a fost o problemă a faptului că nu erau pe un loc, a durat până s-a făcut legătura cu dispecerul de la poliţie, dispecerul de la poliţie era unul singur, asta era o altă problemă, avea trei apeluri simultane, a răspuns Alexandrei, a stat de vorbă, am văzut cu toţii în ce manieră a stat de vorbă, timp în care erau alte două apeluri în aşteptare, unul dintre ele cu violenţă domestică, dar violenţă domestică unde avea indicii că se poate petrece o crimă. Dacă erau cu toţii pe un loc poate că dispecerul de la Poliţie anunţa în timp util intervenţia şi nu aveam această sincopă. Vreau să fie pe un loc şi STS şi dispecerii de la celelalte servicii, pentru a câştiga timp fizic. În acelaşi loc. Asta înseamnă integrarea dispecerizării. Asta se va întâmpla în Bucureşti, am spus că vom începe în Bucureşti până pe data de 8 august se va petrece acest lucru", a spus Fifor.

Ministrul a mai precizat că nu doreşte trecerea 112 la MAI, ci integrarea dispecerizării şi a spus că până în 8 august va fi implementat sistemul în care operatorul STS, reprezentantul Ambulanţei, al SMURD-ului şi poliţistul să fie fizic în acelaşi centru.

„Eu nu am spus că să treacă 112 la MAI, eu am spus altceva şi repet. Am vorbit despre integrarea dispecerizării, chiar în dimineaţa asta am avut o discuţie destul de îndelungată cu Raed Arafat, am dat deja dispoziţiile necesare, se va emite un ordin care se va face...Pentru Bucureşti, pentru că începem cu Bucureştiul cu această integrare, vom avea pe acleaşi loc 112, vom avea Ambulanţa, SMURD-ul, pompierii şi ce lipsea din această arhitectură, lipsea Poliţia. Cum, de ce nu s-a reuşit această integrare până în momentul de faţă nu vreau să comentez, cert este prin ordinul meu, lucrul acesta se va petrece până pe data de 8 august, adică va veni şi Poliţia alături de structurile de care vorbeam, pentru a elimina orice fel de întârziere, orice fel de reacţie întârziată", a declarat Mihai Fifor, la sediul MAI, informează digi24.ro.

Ministrul a exemplificat şi cum va funcţiona noul sistem integrat. "Un om care sună la 112 face primul contact cu operatorul STS, care în 10-20-30 de secunde, face o redirecţionare de speţă apărută, către Poliţie, Ambulanţă, instituţia abilitată să aibă prima intervenţie", a spus Fifor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite