Reţea de falşi angajaţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, destructurată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe persoane au fost arestat în acest caz FOTO Adevărul
Mai multe persoane au fost arestat în acest caz FOTO Adevărul

25 de persoane sunt cercetate de poliţiştii şi procurorii bucureşteni pentru înşelăciune şi uzurpare de calităţi oficiale. Mai exact, aceştia ar fi pretins că erau angajaţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului şi şi ar fi cerut sume de bani sau produse pentru ascunderea unor nereguli.

UPDATE  Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti „învinuiţii foloseau fraudulos denumirea asociaţiei pentru a crea confuzie în sensul de a crea aparenţa că sunt funcţionari ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor care reprezintă o autoritate de stat în subordinea Guvernului cu atribuţii de control“.

Anchetatorii susţin că suspecţii aveau stabilit un mod de operare foarte  bine pus la punct, în sensul că, „vizitau diverşi agenţi economici (micii comercianţi) ce deţin magazine alimentare şi  mai rar, restaurante şi cafenele“.

Suspecţii aveau o strategie bine pusă la punct

În plus, pentru mai multă credibilitate, nu veneau niciodată singuri, ci în  echipe de 2-3 persoane din care unul se comporta ca un şef în raport cu ceilalţi autori şi cu reprezentantul punctului economic, arătând fugitiv „legitimaţia“, astfel încât să nu dea posibilitatea persoanei vizate de control să vadă clar menţiunile treecute pe aceasta.

„Scopul confuziei cu privire la calitatea lor şi denumirea asociaţiei din care fac parte este acela al inducerii în eroare a agenţilor economici vizaţi, prin crearea unei reprezentări greşite a realităţii, recomandându-se în mod fals ca inspectori ANPPC şi lăsarea impresiei că acţionează în mod legal în această calitate şi în interes de serviciu“, se mai precizează în comunicatul citat.

După „cercetările“ de rigoare, potrivit anchetatorilor, „autorii îi comunicau victimei că, pentru abaterile constatate este pasibilă de o amendă într-un cuantum ridicat (până la 2000 de lei) sau chiar cu închiderea magazinului şi că vor proceda la întocmirea documentaţiei în vederea sancţionării“.

„Iertarea“ în schimbul banilor

Totodată, autorii îi dădeau de înţeles victimei că „nu este în interesul său să fie sancţionată şi că sunt dispuşi să treacă cu vederea neregulile constatate în schimbul unor sume de bani sau produse. Solicitările autorilor sunt urmate de înmânarea de către agenţii economici vizitaţi a unor sume de bani cuprinse între 40 şi 400 de lei sau a unor produse (alimente, băutură, ţigări etc)“, se precizează în comunicat.

Mai mult, când agenţii economici controlaţi refuzau să dea curs cererilor falşilor inspectori ANPPC, cerându-le să consemneze corect activităţile efectuate şi cele constatate în registrul de control, suspecţii refuzau sub diferite pretexte. 

În acest dosar, anchetatorii au efectuat marţi dimineaţă 29 de percheziţii domiciliare. Toţi suspecţii în cauză au fost duşi la sediul Parchetului Capitalei pentru audieri.

Potrivit anchetatorilor, aceştia îşi atribuiau falsa calitate de angajaţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, şi făceau controale la firme unde sub diverse motive le cereau patronilor bani.

„În contextul efectuării unor controale şi sub pretextul identificării unor presupuse nereguli, învinuiţii solicitau acestora sume de bani sau produse”, se arată într-un comunicat emis de Parchet. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite