Elena Udrea: „Traian Băsescu mi-a atras atenţia că angajaţi ai ministerului au activităţi împreună cu domnul Gărdean, care pot fi considerate ilegale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea, la DNA Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Elena Udrea, la DNA Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului Elena Udrea a cerut, luni, instanţei supreme care judecă dosarul Gala Bute, să oblige DNA şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) să-i pună la dispoziţie notele care arătau legăturile de afaceri posibil ilegale ale fostului său consilier Ştefan Lungu şi ale secretarului general al instituţiei, Gheorghe Nastasia, cu firmele lui Adrian Gărdean, denunţător în dosarul Gala Bute.

“Am avut la minister note trimise de la SRI în care se aduceau la cunoştinţă situaţii cu posibil caracter ilegal create între angajaţi ai ministerului şi firme din afara instituţiei. Ca urmare a acestor informări am dat afară, am solicitat demiterea unui secretar de stat, a unui secretar general adjunct. Am solicitat instanţei să ceară atât de la SRI, cât şi de la DNA Alba note informative în care se arată conivenţa infracţională a persoanelor implicate în acest dosar. În aceste note nu s-a pomenit numele meu. Unele le-am primit eu, altele mi s-au adus la cunoştinţă de fostul preşedinte Traian Băsescu, care mi-a atras atenţia că angajaţi ai ministerului au activităţi împreună cu domnul Gărdean care pot fi considerate ilegale”, a declarat Elena Udrea.

Fostul ministru a mai arătat că nicio notă a SRI nu o nominalizează şi că cei vizaţi au ales să facă denunţuri la DNA ca să scape de anchetă.

“A existat un dosar la DNA Alba referitor la domnul Gărdean şi Lungu Ştefan în 2011, iar aceste lucruri arată că niciodată eu nu am fost implicată în aceste combinaţii pe care le-au avut. Puşi în faţa probelor, unii dintre ei au recunoscut aceste colaborări, şpăgi şi altele şi au dat vina pe Elena Udrea pentru că, evident, ţinta eram eu. Cerem instanţei să solicite SRI-ului să trimită acele probe în regim legal, fie clasificate, fie neclasificate, în regimul decis de instanţă. Şi mai cerem informări de la DNA Alba unde era un dosar în care erau implicaţi firma lui Adrian Gărdean, Ştefan Lungu, George Nastasia, primarul din Lupeni şi alte persoane. Vrem să ştim ce s-a întâmplat în acel dosar, dacă au dat declaraţii cei implicaţi şi ce decizii s-au luat atunci”, a mai arătat Udrea.

Întrebată de ce nu i-a concediat pe fostul consilier personal Ştefan Lungu şi pe secretarul general al Ministerului Dezvoltării, Gheorghe Nastasia, Udrea a spus că pe al doilea nu-l putea da afară din funcţie deoarece era numit politic.

“Domnul Nastasia nu este nici protejatul, nici numitul meu, a fost reprezentantul organizaţiei de Prahova. Trimis reprezentant al organizaţiei de Prahova pentru că a avut un scor bun electoral şi fiecare organizaţie avea dreptul să propună în funcţie dacă avea scor bun electoral”.Despre Lungu, Udrea a arătat că a încetat raporturile de serviciu cu el în iunie 2011.

Audierile din „Gala Bute”

La instanţa supremă au fost audiaţi opt foşti sau actuali directori de companii de stat care ar fi primit ordin de la Ministerul Economiei să sponsorizeze Gala Bute.

Printre ei s-a aflat şi Elena Negulici, director economic al Nuclearelectrica. Ea a arătat că la şedinţa de la minister a participat Ioana Apan din partea instituţiei, ministrul Ion Ariton nefiind prezent în sala de şedinţa.
“Apan ne-a comunicat că scopul întâlnirii este acela de a sponsoriza Gala Bute printr-o decizie luată de guvern şi conducerea ministerului. Ni s-a mai spus că fiecare companie trebuie să aloce 50 la sută din bugetul anual de sponsorizări pentru acest eveniment. Nuclearelectrica a comunicat că nu putem sponsoriza deoarece sumele erau pentru evenimentele necesare promovării companiei. Am zic că nu putem plăti nimic, dar reprezentanţii ministerului au decis să plătim un sfert din buget, adică 125.000 de lei. Ulterior a venit de la Federaţia Română de Box o solicitare de sponsorizare a galei Bute cu 125.000 de lei. Suma a fost aprobată în Consiliul de Administraţie (CA)", a spus Negulici.

O declaraţie similară a dat şi  Laurenţiu Octavian Graure, fost director general al Complexului Energetic Turceni.
“Am fost chemat la minister în 2011, eram director general al CE Turceni. Am fost convocat pentru şedinţa la minister fără a mi se comunica motivul. Ni s-a cerut să contribuim cu cât putem pentru a sponsoriza Gala Bute. Am fost întrebat cât avem buget, am zis 200 de mii de lei. Eu le-am zis că pot să dau maximum 50 de mii de lei. Am mai făcut sponsorizări către grădiniţe, şcoli şi biserici, dar de câte cinci mii de lei. Au fost adunate sumele companiei şi ni s-a comunicat că suma este prea mică. După o pauză de cinci minute s-au reluat discuţiile. S-au cerut sume mai mari de la fiecare societate în parte. Mi s-a spus că suma este prea mică. Mi s-au cerut 150 de mii, iar eu am zis că nu pot să dau mai mult de 100.000 de lei, că mai făcusem alte plăţi”, a declarat Graure.
El a mai arătat că a fost sunat apoi de Rudel Obreja şi întrebat când plăteşte sponsorizarea.
“Cred că avea numărul meu de telefon de la minister. Nu puteam refuza sponsorizarea deoarece ministerul era acţionar majoritar. Membrii Consiliului de Administraţie erau reprezentanţi ai ministerului”, a mai arătat fostul director.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Dosarul "Gala Bute" a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015. Procurorii îi acuză de fapte de corupţie pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia şi pe omul de afaceri Dragoş Botoroagă.
Printre faptele pentru care aceştia au fost trimişi în judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Gala de box profesionist "Campion pentru România" a fost organizată de firma lui Rudel Obreja, Europlus Computers SRL, când acesta era preşedintele Federaţiei Române de Box.
În 9 iulie 2011, la Romexpo, Lucian Bute a boxat cu francezul Jean-Paul Mendy şi şi-a păstrat atunci centura de campion mondial IBF.
Rudel Obreja, în calitate de preşedinte al Federaţiei Române de Box, a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei de box "Campion pentru România" firmei sale. În baza acestui contract de exclusivitate, firma Europlus Computers SRL a obţinut de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului un contract având ca obiect "Promovarea brandului turistic al României".
Firma lui Obreja, Europlus Computers, avea atunci patru angajaţi - un contabil, un subinginer electronist, un inginer electromecanic şi un consilier juridic, toţi cu contract pentru timp parţial de muncă, respectiv pentru două şi patru ore.
Valoarea contractului a fost de 1,93 milioane de euro, dar Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a plătit Europlus Computers doar 1,54 milioane de euro, pe motiv că societatea nu şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite