Elena Udrea, pusă oficial sub acuzare în cel de-al patrulea dosar. Prejudiciul adus BRD, pentru un credit ilegal: 2.576.541 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea a fost pusă sub acuzaţie într-un nou dosar FOTO: Adevarul
Elena Udrea a fost pusă sub acuzaţie într-un nou dosar FOTO: Adevarul

Deputatul Elena Udrea a fost pusă astăzi sub acuzare de către procurorii DNA pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. Faptele ar fi fost comise în calitate de secretar executive al PDL. În acelaşi dosar a mai fost pus sub acuzare Sorin-MIhai Popa, director general adjunct al BRD, pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Update Elena Udrea a ieşit de la DNA, acolo unde a fost audiată. "Am primit interdicţie de a vorbi public despre dosar. Se urmăreşte să se ceară arestarea preventivă pentru încălcarea controlului judiciar. Din acest moment nu vă pot spune nimic despre cel de-al treilea dosar. Am făcut toate plângerile împotriva condiţiilor controlului judiciar. Voi încerca să văd dacă pot să pun la cauţiune bunurile care sunt sub sechestru. În cazul în care DNA nu îmi va permite, voi face o cerere de audienţă la doamna Kovesi", a declarat Udrea, la ieşirea de la DNA.

“ Nu aş vrea să vorbesc mai mult din respect pentru cei care au trecut prin clipe de groază şi pentru rudele lor. Dacă vor fi controlate multe astfel de locaţii vor fi găsite în aceeaşi situaţie. Este un soi de «lasă, că merge şi aşa» care duce la tragedii ca cele de vineri. Este o lipsă de respect faţă de reguli şi faţă de lege atât a proprietarilor, cât şi a autorităţilor care nu au respectat legea. Şi corupţia şi prostia şi incompetenţa şi nepăsarea, toate ucid, la un moment dat”, a spus Elena Udrea la sosirea la DNA.

Dosarul privind creditul contractat de la BRD este al patrulea al Elenei Udrea instrumentat de procurorii DNA, după Microsoft, Gala Bute şi Hidroelectrica, în acesta din urmă fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului fiind pus sub urmărire vineri.

În acelaşi dosar a mai fost pus sub acuzare Soin-MIhai Popa, director general adjunct al BRD, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Acuzaţiile DNA

Procurorii spun că în perioada 2007- 2010, Popa în calitate de director general adjunct al unei bănci, şi-ar fi îndeplinit cu rea - credinţă atribuţiile de serviciu, prin aceea că a acordat clientului Elena Udrea o serie de  derogări care au condus la prejudicierea băncii.
“Prejudiciul în dauna băncii a fost determinat de neîncasarea sumelor datorate cu titlu de dobândă sau comision şi prin neexecutarea garanţiilor la momentul la care creditul putea fi declarat scadent anticipat (practic a amânat declararea creditului ca neperformant şi a privat banca de posibilitatea recuperării creanţei din executarea garanţiilor)”, arată DNA.

Ce ar fi făcut Popa

De asemenea, Popa ar fi permis scoaterea bunurilor debitorului Elena Udrea de sub incidenţa contractului de garanţie. La cererea acesteia ar fi permis aprobarea unui contract de novaţie, prin care debitorul iniţial solvabil, în persoana Elenai  Udrea, a fost înlocuit cu unul insolvabil, împrejurare în care banca s-a aflat în imposibilitatea de a-şi recupera  creditul.

În conformitate cu atribuţiile stabilite prin contractul de administrare, Popa avea atribuţii de coordonare şi control cu privire la activitatea structurilor de Private Banking (clienţi privilegiaţi) şi risc, atribuţii în validarea şi aprobarea ofertării clienţilor privilegiaţi,  precum şi în ceea ce priveşte acordarea de derogări de la prevederile normei bancare.

Prejudiciul: 2.576.541,53 euro

Procurorii arată cu referire la infracţiunile reţinute în sarcina Elenei Udrea, în perioada sus menţionată, aceasta a solicitat directorului Popa acordarea unui credit în valoare de 3.280.000 de euro, în regim Private Banking (client privilegiat), fără să fi urmat procedura obişnuită a negocierii condiţiilor de finanţare cu persoanele aflate în subordinea directorului, a pus la dispoziţia băncii un raport supraevaluat a terenurilor pe care trebuia instituită ipoteca, a solicitat cedarea creditului prin novaţie către o altă persoană, în condiţiile în care cunoştea că persoana respectivă nu are posibilitatea să achite obligaţiile rezultate din contractul de credit, în sensul că nu avea bunurile necesare cu care să garanteze achitarea întregului credit.
 
“Prejudiciul cauzat băncii este de 2.576.541,53 euro, reprezentând folosul asigurat împrumutatului Udrea Elena Gabriela, constând în creditul de care a beneficiat şi bunurile mobile şi imobile ce au fost scoase din sfera garanţiilor contractuale şi nu mai pot fi executate”, mai arată DNA


Ce a declarat Elena Udrea

Elena Udrea a venit la Direcţia Naţională Anticorupţie, luni dimineaţă, pentru a fi audiată în dosarul privind creditul contractat de la BRD, cauză care a fost trimisă la DNA de procurorii DIICOT.
Deputatul Elena Udrea a ajuns în jurul orei 09.45 la sediul DNA, unde a fost citată de vineri să se prezinte luni pentru a fi audiată în dosarul privind creditul pe care l-a luat de la BRD.
La intrarea în sediul DNA, Elena Udrea a spus că va contesta cauţiunea de cinci milioane de lei stabilită de procurori în ultimul dosar deschis pe numele său, pentru care Camera Deputaţilor a dat aviz de urmărire penală.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite