Avocat: Una dintre firmele în care Elena Udrea este asociat a depus o garanţie imobiliară în contul cauţiunii de 5 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea este suspectată în mai multe dosare penale FOTO Mediafax
Elena Udrea este suspectată în mai multe dosare penale FOTO Mediafax

Avocatul Alexandru Chiciu spune că una din firmele la care este asociată Elena Udrea a depus o garanţie imobiliară, care acoperă cauţiunea de cinci milioane de euro, în dosarul în care este acuzată că ar fi finanţat în campania electorală din 2012 a PDL cu bani primiţi de la Bogdan Buzăianu.

Update ”Aşa cum a spus deja, doamna Udrea nu are bani sau bunuri personale să plătească acea cauţiune de 5.000.000 de lei instituită de DNA. Tot ce are este sub sechestru în dosarul 50/P al DNA. Astăzi, una dintre firmele în care doamna Udrea este asociat, a depus pentru domnia sa, în contul cauţiunii, o garanţie reală imobiliară, aşa cum legea permite, care acoperă valoarea cauţiunii”, a declarat Alexandru Chiciu, avocatul Elenei Udrea.

Acesta precizează că ”din considerente ce ţin de limitele controlului judiciar, nu putem face alte precizări, în afara comunicării faptului că ne-am îndeplinit obligaţia”.

Surse: a depus garanţii

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a depus astăzi ca garanţie pentru cauţiunea de 5 milioane de lei, acte ale unor bunuri imobiliare- a cărorar valoare ar acoperi această sumă, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii DNA vor verifica care este valoarea acestor bunuri imobiliare, care este situaţia lor juridică –dacă sunt grevate procese de revendicare, de ipoteci sau sechestre asiguratorii, dar şi autenticitatea documentelor depuse, susţin sursele citate.

Ce a declarat la intrare

La intrare în sediul DNA, Elena Udrea a declarat că este exclus să plătească 5 milioane de lei, sumă stabilită drept cauţiune.

„Un lucru este sigur, asta puteţi să ştiţi de la mine: exclus să plătesc o cauţiune în bani de 5 milioane de lei”, a afirmat Udrea.

În acest caz Elena Udrea este suspectată de complicitate la abuz în serviciu privind modul în care a luat un credit de 3.280.000 de euro de la BRD – Group Societe Generale.

Principalele probe sunt denunţurile a doi foşti directori din cadrul BRD, schimburi de e-mailuri dintre angajaţii din bancă şi actele care au stat la baza acordării creditului.

Povestea împrumutului

Elena Udrea este suspectată că în noiembrie 2007 a contractat la BRD – Agenţia Primăverii un credit de nevoi personale de 3.280.000 de euro. Acesta avea o perioadă de rambursare de 36 de luni, cu o perioadă de graţie de 35 de luni şi o dobândă variabilă de Euribor la 6 luni + 1.75% pe an. 

Creditul a  fost garantat cu ipotecă în favoarea băncii: două terenuri în Capitală şi conturi bancare. În februarie 2009, creditul a  fost comasat cu un altul, de 17.000 de euro, o descoperire de card – care fusese garantată cu veniturile fostului său soţ,  Dorin Cocoş. Scadenţa finală a fost stabilită la 2 decembrie 2010.

Pe 20 septembrie 2010, afaceristul Alexandru Faur, apropiat al cuplului Elena Udrea – Dorin Cocoş, a preluat acest credit şi s-a obligat să-l plătească. Împrumutul ajunsese, cu tot cu comisioane, la 3.629.362 de euro. Nu a reuşit însă acest lucru. În octombrie 2014, BRD l-a executat pe Faur pentru suma de 2.576.541 de euro.

„Stelu“, la un pas de încă o combinaţie

Procurorii DNA au descoperit că iniţial documentaţia pentru a cesiona împrumutul fusese întocmită pentru Gheorghe Stelian, zis „Stelu“ – implicat în dosarele „Microsoft“ – denunţător şi „ANRP” – trimis în judecată. Comitetul de credit din BRD chiar a avizat acest lucru. Potrivit datelor din anchetă, cele două terenuri care au fost puse gaj de Udrea  erau pe strada Neajlovului din Bucureşti.

Imobilele au fost evaluate, în noiembrie 2007, la 5.352.000 de euro, mult peste valoarea de piaţă. De altfel, factura pentru servicii de evaluare a fost emisă către politician, care le-a şi achitat. Cele două terenuri fuseseră cumpărate de Udrea, în 2007,  cu preţul de 1.500.000 de euro, fiecare.

Cum a  fost posibil

Foştii directori din BRD au denunţat la DNA că decizia acordării creditului a aparţinut lui Sorin Popa, care a aprobat încadrarea Elenei Udrea (ulterior şi a lui Alexandru Faur şi Gheorghe Stelian – n.r.) în categoria de clienţi Private Banking a BRD şi a stabilit termenii contractului. Popa este cel care ar fi recomandat-o pe Udrea conducerii Agenţiei Primăverii şi ar fi negociat personal termenii contractului de împrumut. El ar fi  efectuat demersurile pentru a obţine semnătura directorului general Patrick Gelin. În această modalitate ar fi fost evitată aprobarea Comitetului de credit.

Ca urmare a dispoziţiilor transmise de Popa, directorul BRD - Agenţia Primăverii şi consilierul de clientelă au întocmit şi semnat „propunerea overdraft temporar în baza statutului privilegiat al împrumutatului”. 

Cu privire la beneficiarul creditului, se arată: „Elena Udrea – secretar executiv al Partidului Democrat, Biroul Permanent Naţional.“ Se precizează, de asemenea, că solicitantul a fost consilier prezidenţial şi are propriul cabinet de avocatură. Astfel, Udrea a fost încadrată în categoria „clientelă privilegiată“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite