Dragoş Băsescu, nepotul fostului preşedinte, la Secţia de Poliţie, aşa cum îi impune măsura controlului judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nepotul lui Traian Băsescu este suspectat de trafic de influenţă FOTO Eduard Enea/Adevărul
Nepotul lui Traian Băsescu este suspectat de trafic de influenţă FOTO Eduard Enea/Adevărul

Dragoş Băsescu, nepotul fostului preşedinte Traian Băsescu, s-a prezentat, joi dimineaţă, la Secţia 14 Poliţie din Capitală, pentru a-i fi adus la cunoştinţă programul după care trebuie să se prezinte la secţie în cadrul controlului judiciar dispus miercuri în cazul său.

Dragoş Băsescu a mers la secţie însoţit de avocatul său şi a plecat după ce a fost informat în privinţa condiţiilor controlului judiciar.

Fiul lui Mircea Băsescu a fost adus, miercuri, cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde i s-a adus la cunoştinţă că a fost inculpat pentru trafic de influenţă în acelaşi dosar cu Radu Pricop. De altfel, avocatul a fost audiat şi el, ieri, de procurorii anticorupţie.

Dragoş Băsescu este suspectat că ar fi cerut unui om de afaceri un milion de euro pentru a-l scăpa de un dosar penal. Afaceristul însă a declinat oferta şi a făcut un denunţa la DNA împotriva nepotului fostului preşedinte. 

După ce a fost audiat, Dragoş Băsescu a fost lăsat în libertate, dar sub control judiciar, contra unei cauţiuni de 10.000 de lei.

Şpaga, negociată la saună

Necazurile lui Dragoş Băsescu au pornit de la denunţul omului de afaceri Sandu Staicu, care era cercetat de procurorii DIICOT pentru delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală, alături de „regii asfaltului” Dan Besciu şi fraţii Alexandru şi Traian Horpos.

Procurorii spun că, în martie 2014, după ce Curtea Supremă a respins cererea DIICOT de arestare a lui Sandu Staicu, acesta a fost contactat de un alt om de afaceri Ciprian Nistor, care i-a spus că Dragoş Băsescu îi poate ”rezolva” problemele din justiţie. Întâlnirea şi negocierile au avut loc la Clubul Pescariu.

Când au ajuns aici, Nistor i-ar fi cerut lui Staicu să plătească un abonament de intrare în zona piscinei. Acolo, erau aşteptaţi de Dragoş Băsescu, care i-a dat lui Sandu Staicu un slip. Toţi trei au intrat în saună unde au discutat ”afaceri”.

Concret, Dragoş Băsescu i-ar fi promis afaceristului că va interveni pe lângă procurori să nu mai facă recurs la decizia Curţii Supreme, dar şi pentru a scăpa de acuzaţii. Totul are însă un preţ, aşa că Dragoş Băsescu ar fi pretins pentru serviciile sale un milion de euro - 500.000 pentru fiecare intervenţie. Banii urmau să fie disimulaţi într-un contract fictiv de consultanţă cu o firmă internaţională.

Procurorul Remus Jurj, suspect de complicitate

Pentru a fi cât mai convingător, Dragoş Băsescu i-ar fi dat lui Sandu Staicu să citească o listă cu nume de firme şi de persoane din dosarul său, spunându-i că ar fi primit-o de la procurorul de caz, Remus Jurj Tudoran, cu care ar fi „mână-n mână”.

Procurorul Remus Jurj Tudoran este anchetat, în prezent, pentru complicitate la şantajarea unui alt inculpat din dosarul lui Sandu Staicu, omul de afaceri Alexandru Horpos.

Staicu le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare şi că nici nu doreşte să se facă vreo intervenţie. Declaraţiile sale au fost confirmate, ulterior, de  Ciprian Nistor, care, la rândul său, a făcut denunţ împotriva lui Dragoş Băsescu, pentru a beneficia de circumstanţe atenuante.

Ramificaţiile dosarului ”Lucinschi”

Concret, omul de afaceri Sandu Staicu este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare, cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei, alături de Dan Besciu şi Alexandru Horpoş.

Omul de afaceri Ciprian Nistor ar fi fost şi intermediarul mitei în dosarul în care sunt cercetaţi Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj şi Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu.

După acelaşi mod de operare, Sergiu Lucinschi l-a abordat pe Alexandru Horpos, propunându-i să-l scape de dosarul penal, contra sumei de 4 milioane de euro. Ca şi Dragoş Băsescu, Lucinschi s-a folosit de numele procurorului de caz, Remus Jurj Tudoran, pentru a-l convinge pe afacerist că are influenţa necesară pentru a-i rezolva problemele din justiţie. Alexandru Horpos a refuzat ajutorul, motiv pentru care Sergiu Lucinschi l-ar fi şantajat.

În acest caz, mai sunt cercetaţi Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie la DIICOT, pentru luare de mită, procurorul Remus Tudoran Jurj şi Radu Pricop, pentru complicitate la şantaj.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Fiul lui Mircea Băsescu îşi negocia şpăgile la SPA

Procurorii anticorupţie n-au milă de familia lui Traian Băsescu. Nepotul fostului preşedinte, Dragoş Băsescu, este acuzat că a negociat la SPA o şpagă de un milion de euro pentru a scăpa un om de afaceri de un dosar penal instrumentat de procurorii DIICOT.

Nepotul lui Traian Băsescu, Dragoş Băsescu, cercetat sub control judiciar pe cauţiune pentru trafic de influenţă

Dragoş Băsescu, fiul fratelui fostului preşedinte, Traian Băsescu, va fi cercetat sub control judiciar pe cauţiune, acesta fiind suspenctat de trafic de influenţă. Miercuri dimineaţă, el a fost dus cu mandat la sediul Direcţei Naţionale Anticorupăţie (DNA) pentru a fi audiat de procurori.

Tatăl la Tribunal, fiul la DNA. Mircea Băsescu: „Dragoş a fost acasă în weekend, era totul ok“

Mircea Băsescu s-a declarat surprins de prezenţa fiului său Dragoş la DNA Bucureşti, unde a fost chemat miercuri, 17 iunie, la audieri în dosarul de corupţie al lui Sergiu Lucinschi. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite