Dosarul „Transferurilor”. De ce a decis Curtea Supremă rejudecarea dosarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei opt oameni ai fotbalului românesc implicaţi în acest dosar
Cei opt oameni ai fotbalului românesc implicaţi în acest dosar

Curtea Supremă a prezentat joi motivarea deciziei în dosarul „Transferurilor”, potrivit căreia dosarul trebuie rejudecat, deoarece Curtea de Apel Bucureşti nu a audiat mai mulţi martori la solicitarea celor opt „grei“ ai fotbalului românesc.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (IICJ) a dat joi publicităţii motivele pentru care, pe 20 mai 2013, a decis trimiterea dosarul transferurilor spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti. Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu, Jean Pădureanu şi Gică Popescu sunt oamenii din fotbal acuzaţi că ar fi prejudiciat statul şi patru cluburi din Liga I cu peste 11,5 milioane de dolari în urma a 12 transferuri.

Două dintre cele trei judecătoare de la Curtea Supremă care s-au ocupat de acest caz, Corina Jîjîie şi Lucia Rog, sunt de părere că instanţa Curţii de Apel Bucureşti le-a încălcat celor opt oameni din fotbal dreptul la un proces echitabil prin refuzul de a-i audia pe martorii Sică Puşcoci, Mircea Stoenescu, Gonzalo Anton San Juan şi Johan Versluis. 

„Se constată că martorii Sică Puşcoci, Mircea Stoenescu, Gonzalo Anton San Juan şi Johan Versluis nici măcar nu au fost audiaţi în faţa instanţei de fond, ci doar în cursul urmăririi penale, ultimii doi, prin comisie rogatorie, înainte de începerea urmăririi penale 'in personam', astfel că era necesar să se acorde inculpaţilor posibilitatea de a le adresa întrebări şi de a le contesta credibilitatea, mai ales că depoziţiile acestora au fost avute în vedere pentru reţinerea vinovăţiei”, se arată în motivare. 

De asemenea, în acest caz mai trebuie să fie audiaţi martorii Paul Cazan, Cătălin Marcel Lăzărescu, Dinu Gheorghe, Nicolae Marian Stanciu, Ion Ionică, Gheorghe Pecheanu, Doina Stamate, Cosmin Contra, Gabriel Sicoe, Nicolae Badea, Marius Valentin Petrina, Constantin Zotta, Cristian Iftimoaie, Marius Vorniceanu, Dumitru Popescu, Gheorghe Plugaru, Vladimir Cohn şi Ion Stan. 

Curtea Supremă consideră că Gonzalo Anton San Juan şi Johan Versluis pot fi audiaţi la Curtea de Apel Bucureşti printr-un sistem de videoconferinţă. 

Totodată, Înalta Curte lasă la aprecierea judecătorilor de la Curtea de Apel dacă este utilă efectuarea unei expertize în dosar sau dacă este de ajuns raportul întocmit de Garda Financiară. 

Cei doi judecători care au avut opinie separată au precizat că instanţa de apel a greşit atunci când a dispus desfiinţarea deciziei de achitare stabilită de Tribunalul Bucureşti şi a dispus condamnarea celor opt „grei“ ai fotbalului românesc în baza aceloraşi probe prin prisma cărora s-au dictat şi achitările în acest caz.

De asemenea, judecătorii au mai notat în motivare că din actele dosarului se reţine că Tribunalul Bucureşti, făcând o analiză a materialului probator, a apreciat că niciuna din acuzaţiile aduse celor opt nu se confirmă, iar faptele pentru care aceştia au fost trimişi în judecată nu există, dispunând achitarea.

„Curtea de apel, stabilind o situaţie de fapt total opusă celei reţinute de tribunal, dar concordantă cu cea expusă în rechizitoriu, a concluzionat că faptele pentru care inculpaţii au fost trimişi în judecată există şi întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani, şi, pe cale de consecinţă, a desfiinţat în totalitate sentinţa instanţei de fond şi a dispus condamnarea tuturor inculpaţilor şi obligarea lor la plata despăgubirilor civile, respectiv confiscarea specială a sumelor de bani obţinute, în situaţiile în care nu a existat o constituire de parte civilă”, au scris cei doi judecători din complet care au dispus rejudecarea dosarului.

Pe 20 mai 2013, instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis trimiterea spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti a dosarului transferurilor în care opt oameni de afaceri din fotbalul românesc sunt acuzaţi de spălare de bani şi evaziune fiscală. 

Instanţa Supremă a admis atunci recursurile formulate de Gheorghe Popescu, Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Jean Pădureanu, Gheorghe Neţoiu şi fraţii Ioan şi Victor Becali. 

Această hotărâre a fost luată cu majoritate de voturi, în acest sens exprimându-se judecătoarele Corina Jîjîie şi Lucia Rog. 

Sentinţa dată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, pe 12 noiembrie 2012, în „Dosarul Transferurilor”:

  • Ioan Becali - 8 ani de închisoare cu executare
  • Victor Becali - 7 ani de închisoare cu executare
  • Cristi Borcea - 7 ani de închisoare cu executare
  • George Copos - 5 ani de închisoare cu executare
  • Mihai Stoica - 4 ani de închisoare cu executare
  • Gica Popescu, Gigi Neţoiu si Jean Pădureanu - câte 3 ani de închisoare cu suspendare

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că faptele săvârşite de cei opt oameni din fotbal ar fi produs un prejudiciu de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal, o parte dintre banii obţinuţi din transferuri fiind „spălaţi” prin intermediul unor firme off-shore. 

Rechizitoriul întocmit de procurori se referă la 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005. 

Conform probatoriului administrat, între Copos, Borcea, fraţii Becali, Pădureanu, Popescu şi Neţoiu ar fi avut loc transferuri bancare din sumele sustrase, banii fiind viraţi reciproc în conturile personale, fără justificare.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Sentinţa Curţii Supreme: „Dosarul Transferurilor” se rejudecă la instanţa care i-a condamnat la închisoare cu executare pe greii fotbalului românesc

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât astăzi ca „Dosarul Transferurilor”, în care greii din fotbal sunt acuzaţi de efectuarea unor transferuri ilegale cu jucători, să se rejudece la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care i-a condamnat la închisoare cu executare pe Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, dar şi omul de afaceri George Copos.

Adevărul Live: „Lotul evazioniştilor“ din fotbalul românesc, salvat de noul Cod Penal

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a retrimite dosarul „baronilor“ din fotbal la Curtea de Apel înseamnă rejudecarea acestora după noile prevederi, mult mai blânde cu infracţiunea de înşelăciune, dezvăluie Ion Cazacu, avocatul lui Copos şi Pădureanu.

Reacţii din fotbal după ce s-a decis rejudecarea în „Dosarul Transferurilor“

Luni, la prânz, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au hotărât ca „Dosarul Transferurilor“ să se rejudece la Curtea de Apel Bucureşti, lucru cerut de avocaţi din cauza lipsei unei expertize.

Giovani Becali se disculpă: „Cum să fiu vinovat dacă semnătura mea nu apare nicăieri în acte?“

Impresarul de jucători Giovani Becali, inculpat în „Dosarul Transferurilor”, a declarat după ziua maraton de audieri de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că nu este vinovat de nimic, aducând şi un argument concret pentru a-şi susţine nevinovăţia.

Condamnări în lanţ în dosarul „Transferurilor“: opt inculpaţi, 40 de ani de închisoare

Cei opt inculpaţi în dosarul „Transferurilor“ au fost condamnaţi de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, la ani grei de închisoare. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

 

Dosarul „Transferurilor”. Probele procurorilor care au cerut interdicţia de a părăsi ţara pentru cei opt grei ai fotbalului se bazau pe materiale de presă

Instanţa supremă, care a respins, la 19 februarie, cererea procurorilor ca cei implicaţi în dosarul transferurilor să nu părăsească ţara, şi-a motivat astăzi decizia, arătând că probele procurorilor anticorupţie se bazau doar pe materiale de presă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite