Dosarul „Retrocedări ilegale”. Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi Tudor Chiuariu s-au prezentat la Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă judecă marţi un nou termen al dosarului privind retrocedarea ilegală a 43.000 de hectare de pădure în care sunt judecaţi Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane.

UPDATE Avocatul lui Tudor Chiuariu a cerut Curţii Supreme sesizarea Curţii Europene de Justiţie şi vrea suspendarea procesului. 

Mai mult, acesta mai vrea trimiterea dosarului înapoi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), susţinând că fostul ministru nu ar fi avut acces, până la trimiterea în judecată, la o serie de interceptări făcute de prinţul Gheorghe Paltin - Sturdza. 

Procurorul DNA prezent în sala de judecată a cerut respingerea excepţiei ca inadmisibilă.

Magistraţii au amânat însă pronunţarea pe această excepţie, urmând să anunţe o decizie în acest sens după ce vor lua cuvântul şi ceilalţi avocaţi.

La termenul de marţi s-au prezentat Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi Tudor Chiuariu.

Pe 12 octombrie, Andrei şi Viorel Hrebenciuc au recunoscut acuzaţiile aduse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Mai mult, aceştia au cerut să fie judecaţi în procedură simplificată, însă instanţa le-a respins solicitările, deoarece cazul este unul complex. 

Judecătorii au arătat că vor ţine cont de faptul că au recunoscut totul, atunci când vor rămâne în pronunţare.

„Nu vreau sa fiu considerat o victimă a tatălui meu”

Andrei Hrebenciuc şi-a început declaraţia arătând că regretă faptele. 

“Regret decizia prin care l-am sprijinit pe tatăl meu. Regret că am provocat suferinţă mamei şi soţiei mele. Acesta a fost un accident în viaţa mea. Sunt lector universitar şi am fost invitat la Stanford University unde am cunoscut laureaţi ai premiului Nobel. Îmi asum consecinţele faptelor mele si nu vreau sa fiu considerat o victimă a tatălui meu.Imi asum consecinţele.”

Ancrei a arătat că îşi menţine declaraţia dată la DNA în în decembrie 2014 . “Îmi asum comiterea faptelor şi îmi asum consecinţele. Recunosc învinuirea. Recunosc că am fost complice la infracţiunea de trafic de influenţă prin punerea la dispoziţie a firmei. Asta era şi o metodă de spălare de bani”, a explicat tânărul.  

Discuţiile din hotel

Andrei Hrebenciuc a explicat că a avut o discuţie legată de numirea în CA la SIF Modolva, la un hotel, iar la întâlnire ar fi participat tatăl său şi unul dintre acuzaţii din dosar, Dan Bengescu.

“În mai 2013, la o discuţie cu tata, mi-a povestit că Bengescu este un inginer silvic care se ocupa de punerea în posesie a unor suprafeţe ale domnului Sturdza. Tata mi-a relatat că a fost contactat de domnul Bengescu care era în criză de timp legată de punerea în posesie. I-a solicitat tatălui meu să intervină la Bacău pentru o urgentare. Pentru acest ajutor i-a propus sa intre în actul de vânzare-cumpărare”, a mai povestit Hrebenciuc.

Problemele lui Andrei

El a arătat că a cerut niste detalii legate de antecontract şi I s-ar fi spus că ar fi vorba despre o suprafaţă de 43.000 de hectare, dar pretul din acte ar fi fost de 2500 de euro/hectar. Andrei a arătat că dată fiind formaţia sa profesională de economist, cunoaşte extrem de bine procedurile pentru realizarea unei investitii de o asemenea anvergură. “Mi-am exprimat rezervele cu o serie de argumente. Mi s-a părut extrem de greu ca cineva să intabuleze mii de hectare intr- un termen atât de scurt. Toate aceste etape ar fi durat cel putin un an”, a precizat tânărul.

Andrei Hrebenciuc a precizat că prin actul dintre prinţul Paltin Sturdza si Dan Benegescu de la momentul întabulării şi până la perfectarea final era prevăzut un termen de doar şase zile. “In mod ciudat argumentelor, tatăl meu a insistat spunându-mi: Lasă Andrei...daca merge bine ,dacă nu, nu!

Declaraţiile lui Viorel Hrebenciuc în faţa instanţei

Fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, a recunoscut la rândul lui acuzaţiile DNA şi a cerut să fie judecat în baza probelor de la urmărire penală.

“Menţin declaratia si vă voi da toate amănuntele legate de modul în care am fost implicat. Vă voi spune doar adevărul”. El a dat mai multe detalii despre întâlnirile dintre el cu fostul deputat PSD, Ioan Adam, şi cu prinţul Gheorghe Paltin Sturdza. Una din acestea a avut loc în 2-13”, a spus Hrebenciuc.

Hrebenciuc: Îi datorez viaţalui Paltin Sturza!

“Domnul Paltin mi-a spus că are dificultăţi în punerea în executare a hotărârii judecătoreşti privind punerea în posesie. Reclama abuzuri ale Directiei Silvice din Bacău . Faţă de familia Strurdza am un respect deosebit. In anul 2002 am suferit un infarct. De operatia mea s a ocupat domnul Dimitrescu Sturdza care mi-a facilitat intâlnirea cu un mare chirurg francez. Ii datorez viaţa!”, a povestit Viorel Hrebenciuc. 

“Şi in discutiile ulterioare am spus că mă voi interesa să verifice organele abilitate dacă se comit abuzuri în cazul său. Nu am pretins nimic şi nici nu mi-a promis bani, bunuri sau foloase. Era prima întâlnire şi nici nu ne cunoşteam. La data menţionată nu cunoşteam nimic despre tratativele dintre Dan Bengescu, Paltin Sturdza şi Ioan Adam. Nu am asistat la negocierile privind actele de vânzare cumpărare”, a mai spus Hrebenciuc.

Cum l-a băgat pe fiu în afacere

Fostul deputat a arătat că undeva la începutul lunii iunie 2013 a avut o discuţie cu fiul său. “I-am spus ca m-am întâlnit cu domnul Bengescu care era în criză cu permisiunea de vânzare-cumpărare. Domnul Bengescu mi-a solicitat ajutorul pentru a interveni pe lângă funcţionarii din judeţul Bacău pentru a urgenta punerea în posesie. Mi- a propus să fiu parte în actul adiţional care urma să se semneze. Am fost de acord”, a precizat Hrebenciuc.

El a explicat că actul avea prevăzut un termen de 60 de zile şi ar f vrut să intre în acţionariat cu nume propriu, dar nu a făcut asta având în fata un posibil scandal mediatic.  “Si l-am rugat pe fiul meu să-mi dea  o firmă. Fiul meu a fost extrem de reticent. Eu am insistat, şi din nefericire, Andrei a cedat si a fost de acord. Regret faptul ca l-am implicat pe fiul meu în acestă problema . Nespus de mult”, s-a plâns Hrebeciuc.

"În ultimul an nu am făcut comentarii în social-media"

Fostul parlamentar a mai povestit că a avut o întâlnire cu doi avocaţi care i-ar fi spus că hotărârea era definitivă şi executorie, atunci i-ar fi rugat să se ocupe de toate actele adiţionale

“Vreau să vă mentionez faptul ca mi-am asumat decizia indiferent de consecinţe. În momentul în care s-a pus problema arestării preventive mi-am dat demisia. În ultimul an nu am facut comentarii în social-media, aşa după cum se poartă”, a conchis Viorel Hrebenciuc.

Acuzaţiile DNA

În dosarul retrocedării ilegale de păduri au fost trimişi în judecată fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane.
Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Adam, Sturdza şi Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor.

Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite