UPDATE Dosarul Microsoft. Procedurile au fost îndeplinite. Procurorii vor începe audierile a 5 din cei 9 foşti miniştri suspectaţi de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc FOTO Mediafax
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc FOTO Mediafax

Procurorii anticorupţie pot începe audierile în dosarul Microsoft după ce avizele pentru începerea urmăririi penale faţă de cinci dintre foştii miniştri suspectaţi în acest dosar au fost semnate şi de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, dar şi de procurorul general al României. Tiberiu Niţu.

UPDATE Avizele date de şeful statului pentru începerea urmăririi penale în cazul a cinci foşti miniştri, în dosarul Microsoft, au fost transmise, luni, Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după ce acestea au fost semnate şi de procurorul general al României.

"Ele (avizele, n.r.) au venit vineri seara. Colegii mei au lucrat la procedurile interne. Azi de dimineaţă le-am semnat pentru a fi trimise la Procurorul general", a spus Robert Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei şi-a exprimat speranţa că parlamentarii vor da curs cererii formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie în cazul foştilor miniştri.

Întrebat despre cum va fi văzută, în Raportul MCV, deschiderea acestui dosar, Cazanciuc a spus că va avea un impact pozitiv.

"Eu cred că se va vedea pozitiv. Înseamnă că avem instituţii puternice, care anchetează, aşa cum au demonstrat de fiecare dată, marile cazuri de corupţie şi cred că este interesul tuturor ca acest dosar să fie cât mai rapid, pentru a vedea cine se face vinovat de anumite fapte şi cine nu", a spus ministrul Justiţiei, după încheierea conferinţei anuale anticorupţie cu tema "Bune practici în prevenirea corupţiei. Promovarea integrităţii şi a transparenţei".

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, vineri, că a cerut Ministerului Justiţiei şi l-a informat pe procurorul general în legătură cu solicitarea făcută de începere a urmăririi penale faţă de foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu în dosarul Microsoft.

"În ceea ce priveşte solicitarea făcută de ministrul Justiţiei cu privire la cinci foşti miniştri legat de dosarul Microsoft, am aprobat sau, corect din punct de vedere al legii este: am cerut ministrului Justiţiei şi l-am informat pe procurorul general legat de această solicitare făcută către ministrul Justiţiei, începerea urmării penale pentru doamna Ţicău Adriana, pentru domnul Sandu Gabriel, pentru domnul Athanasiu Alexandru, pentru domnul Tănăsescu Nicolae Mihai şi pentru domnul Funeriu Daniel", a spus Băsescu.

"Nu a fost o cerere formală de începere a urmării penale, am studiat bună parte din cele 13 bibliorafturi care au fost trimise şi cred că acest caz trebuie anchetat cât mai rapid până la capăt", a adăugat el.

Preşedintele a mai spus că, "din documentele care există în dosar, nu toate vinovăţiile sunt la fel şi aşa rezultă şi din referatul procurorilor". "Spre exemplu, Daniel Funeriu, nu există nicio suspiciune cu privire la bani, la mită şi aşa mai departe, este doar în zona de eventual abuz în serviciu", a menţionat Băsescu.

"Vreau să fac următoarea precizare: aceşti oameni nu au nicio calitate în acest moment. Doar în urma continuării anchetei, procurorii pot să le dea o calitate sau alta, pot să-i scoată de sub urmărire penală. Altfel spus, în acest moment, niciunul din cei cinci nu are nicio calitate, este exact formularea pe care a folosit-o DNA atunci când a fost vorba de domnul Victor Ponta. Deci, sunt egali ca şi situaţie. Ei nu au fost trimişi cu nicio calitate. Calitatea pe care le-o vor da eventual procurorii este ulterioară solicitării mele de începere a urmării penale. Deci nu au nicio calitate, sunt egali cu Victor Ponta în acest moment. Rămâne de văzut dacă li se vor menţine calităţile celor cinci la fel ca a lui Victor Ponta sau Victor Ponta va dobândi vreo altă calitate mai târziu", a declarat Băsescu.

Preşedintele a precizat că, din punctul său de vedere, ancheta poate să continue."Şi cred că orice întârziere a Parlamentului este dăunătoare pentru credibilitatea Parlamentului României", a mai spus el.

Acuzaţiile aduse foştilor miniştri

În dosarul Microsoft, DNA a cerut avizarea începerii urmăririi penale pentru nouă foşti miniştri ai Educaţiei, ai Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi, respectiv, ai Ministerului Finanţelor.

Procurorii îi suspectează pe senatorul Ecaterina Andronescu de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, pe deputatul Valerian Vreme de abuz în serviciu, pe senatorul Petru Şerban Mihăilescu de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani, şi pe europarlamentarul Dan Nica de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. În cazul acestora, este aşteptat aviz de la Parlament şi de la PE.

De asemenea, Adriana Ţicău este suspectată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, Gabriel Sandu - de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, Daniel Funeriu - de abuz în serviciu, Alexandru Athanasiu - de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, Mihai Nicolae Tănăsescu - de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Avizul pentru începerea urmăririi penale a acestora a fost dat de preşedintele Traian Băsescu.

"Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educaţional Informatizat» (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte", a arătat DNA.

Conform procurorilor, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite